Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Lights, Camera, Action, Dance!
04 MRT 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Film Theater

Lights, Camera, Action, Dance!

Snobs, anger management en overjarige afgelikte boterhammen: je vindt het allemaal terug in de beste dansscènes uit de filmgeschiedenis.

Grease, The Bodyguard, Disney’s Beauty and the Beast; er wervelt momenteel genoeg in de theaters. Maar als het buiten plenst, wil je toch liever met een deken op de bank. Gelukkig kun je je laven aan filmmusicals met spetterende choreografieën, waardoor je onmogelijk nog kan stil zitten. Zoals deze parels.

Cool

uit West Side Story (1961)
Choreografie: Jerome Robbins
Het is lastig om één scène te kiezen uit een van de beste musicals ooit gemaakt. In Cool bevinden de Jets-bendeleden zich in een parkeergarage. Hun beste vriend en leider heeft zojuist bij een knokpartij het loodje gelegd. Wat doe je dan, volgens dit lied? Inderdaad. Cool blijven.

Rich Man’s Frug

uit Sweet Charity (1969)
Choreografie: Bob Fosse
Onhandige Charity belandt met een rijke date in een chique club. De crème de la crème uit het nachtleven is ook present. Snobs dus. Gezellig is anders. Daar kunnen die arty outfits, druiventrossen, kroonluchters, tijgers en Venus van Milo-standbeeld niks aan veranderen.

Good Morning

uit Singin’ in the Rain (1952)
Choreografie: Stanley Donen en Gene Kelly
In de jaren twintig raakten veel stommefilmsterren uit de gratie, omdat hun zwoele voorkomen niet matchte met hun kanariestem. Na een nacht lang brainstormen krijgen de drie hoofdpersonages uit Singin’ in the Rain het lumineuze idee om het schelle gekwetter van de ster in hun nieuwste film na te synchroniseren. Dat wordt gevierd met een flink dansnummer. Het filmen van dit nummer duurde maar liefst veertien uur. Actrice Debbie Reynolds werd aan het einde van deze lange dag met bloedende voeten naar haar kleedkamer gedragen. ‘De twee moeilijkste dingen die ik in mijn leven gedaan heb, zijn het baren van mijn kinderen, en Singin’ in the Rain', aldus Reynolds.

Easy Street

uit Annie (1982)
Choreografie: Arlene Phillips
Eigenlijk moest dit de grote showstopper uit Annie worden. Het nummer werd gefilmd in een peperduur decor, compleet met honderden dansers en figuranten. Tijdens het monteren bleek de scène uit de toon te vallen. De personages werden bedolven onder het spektakel; weg intimiteit. Zonde van het talent van de acteurs, dus zij werden twee weken na de wrap terug gefloten om het nummer opnieuw te filmen. Carol Burnett had in de tussentijd haar kin laten verbouwen. Haar personage, dronken lor Miss Hannigan, danst dit nummer dus met twee millimeter extra kin.

Samen met u onder een paraplu

uit Ja zuster, nee zuster (2002)
Choreografie: Suzy Blok
In ons eigen land kunnen we er ook wat van. Weer of geen weer; Suzy Blok laat haar dansers gewoon in de stromende regen dansen. Met paraplu’s, dat dan weer wel.

You're All The World To Me

uit Royal Wedding (1951)
Choreografie: Nick Castle
Fred Astaire is in Royal Wedding zo verliefd, dat hij de natuurwetten aan zijn shiny dansschoenen lapt. Geen enkele computer kwam te pas aan deze showstopper. Desalniettemin is het effect mind blowing; je wordt er bijna duizelig van.

We Go Together

uit Grease (1978)
Choreografie: Patricia Birch
Stockard Channing vertolkt in Grease de rol van tiener Rizzo, de afgelikte boterham van de Pink Ladies. Dat ze al 33 jaar was tijdens de opnames, nemen we maar voor lief. Want: who cares?! Grease is - al bijna 40 jaar - the word.  

Mein Herr

uit Cabaret (1972)
Choreografie: Bob Fosse
Daar is ‘ie nog een keer: Bob Fosse, één van de grootste choreografen uit de geschiedenis. Hij won meerdere Tony Awards, een Emmy én voor zijn regie van Cabaret een Oscar. Geen slechte score. De sterk gestileerde dansstukken uit deze film spelen zich af in de Berlijnse Kit Kat Klub, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Liza Minelli bleek behendig in stoelendansen; voor haar rol als nachtclubzangeres Sally Bowles werd ook zij bekroond met een Oscar.

Town Called Malice

uit Billy Elliot (2000)
Choreografie: Peter Darling
Het is 1984 en de mijnwerkers in Engeland staken. Gezin Elliot heeft geen cent te makken en ‘t leven is niet een bepaald een fuif. Wat doe je, als de gemoederen hoog oplopen? Juist. Je voeten eraf tappen in smoezelige straten. Een sterk staaltje anger management.

Thuis in bed is filmkijken op je laptop een prima alternatief, maar de dansers in levende lijve op het toneel zien knallen is toch nét iets bijzonderder. Op sommige musicals geeft CJP wel 50% korting! Check hier alle musicalkortingen. Ben je een echte dansfanaat in hart en nieren en wil je álles weten over dans? Met CJP krijg je € 18,95 korting op een jaarabonnement van Dans Magazine. Dan gaat geen enkel dansnieuwtje meer aan jouw neus voorbij.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.