Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunst snuiven op straat
08 MRT 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Carolien Bakker. • Meer blogs over Expo

Kunst snuiven op straat

Vroeger was het een plek vol tippelende hoeren, drugsverslaafden en criminelen. Tegenwoordig is het een walhalla voor kunstliefhebbers en cultuurfanaten: het Rotterdamse Witte de Withkwartier. CJP spendeerde er een nacht en wil er nu wonen.

Iedere eerste vrijdag van de maand kun je kunstig doen in één van de tofste straten van Rotterdam. Van zes tot negen uur ‘s avonds openen vijf kunstinstellingen hun deuren en krijg je een gratis rondleiding langs alle artistieke hoogtepunten. Ook leuk als je niet uit de buurt komt, want met CJP-korting kun je een nacht blijven slapen in ‘het beste hostel van Nederland’, zoals alle awards aan de muur bewijzen. King Kong Hostel zit volgens de jongen aan de incheckbalie tussen ‘de beste bar van de wereld De Witte Aap en de beste burgerbar van, uh, ook van de wereld, Ter Marsch & Co’. Een plek met winnaarsmentaliteit dus. Dat, in combinatie met hedendaagse kunst, muziek, fotografie en film, maakt de straat uiterst cultureel verantwoord.

Kunst ligt hier op straat. 

Koning van de hostels

Wie bij een hostel denkt aan bedbugs in je stapelbed, vlassige lokken van stinkende backpackers in het doucheputje of gestolen eten uit de gezamenlijke koelkast, heeft nog nooit King Kong Hostel ervaren. Bij binnenkomst krijg je meteen een inspirerende quote in je gezicht geslingerd - life is beautiful with you in it - en er hangt een filmposter van King Kong als wanddecoratie. Alsof je een hippe koffiebar binnenloopt, maar dan voor bedden. In de kamer wordt het alleen maar beter. Er staat een LP-speler die knetter-valse platen afspeelt, waardoor je gelijk een horrorsoundtrack hebt tijdens het maken van een hotelfie. Het Rotterdamse alfabet hangt aan de muur, zodat je de rest van de dag het woord ‘Rotjeknor’ in je hoofd hebt, en het ruikt naar piña colada. Op de tv kun je non-stop Netflixen en de douche voelt als een tropische regenbui. Als we niet zo’n drukke planning hadden, bleven we de rest van de avond op het bed springen. Voor slaapzaalslapers is dit hostel trouwens ook de hemel: er hangen hangmatten en je kunt je ’s avonds nestelen een mini-bioscoop met kussens en Ben & Jerry’s.

Van 'Gers' tot 'Zestienhoven'.

Daghappen en groene frisdrank

Onze avond begint in WORM, het instituut voor avantgardistische recreatie. Hier kun je hypermodern uitgaan. Het pand bestaat deels uit een expositieruimte en kantoren en deels uit een bar die de Wunderbar heet. Je denkt dat je in een foute après-ski-bar bent, maar het is eigenlijk een opgeknapt stuk oud-NRC kantoor dat fungeert als café. ‘Het interieur is volledig gerecycled, zo is de grond gemaakt van oude bureaubladen die zijn ingekerfd en de tafels kunnen rijden, doordat ze zijn bevestigd aan de rail van de oude archiefkasten’, vertelt Jan Hiddink ons, de programma-coördinator van WORM en Wunderbar met huilende smiley-button op zijn jas. Er is ook een bioscoopzaal met vliegtuigstoelen en vliegtuigramen, waar feestjes worden gegeven. Voor € 5,- eet je hier een veganistische daghap, quinoa met diverse groentes, en vleeseters kunnen los op een biologische worst. Als experiment bestellen we er een Wostok Gazeuse bij: een knalgroen gemberdrankje met een feestelijk rietje. Het is ons nieuwe lievelingsdrinken.

Wunderbaarlijke bar toch?

Live comments

Als onze maag vol groene groentes en dito bubbels zit, rennen we naar de balie van het Witte de With Center for Contemporary Art. Hier kun je je gratis opgeven voor een tour, gegeven door een lokale man met knotje. De rondleiding begint om zeven uur en in NS Hispeed-vaart ga je langs alle hoogtepunten van de Kunstblock-instellingen. We beginnen bij V2, het Instituut voor de Instabiele Media. Er hangt een groot scherm waarop securitybeelden van de Amsterdamse Dam te zien zijn. Kunstenaars typen comments bij nietsvermoedende voorbijgangers, standbeeldacteurs en duiven. Het werk heet Exhausting a Crowd en laat zien wat er gebeurt er als we surveillance-technologie koppelen aan onze drang om alles online te becommentariëren. Het resultaat is verslavend: hier kunnen we de rest van de avond wel naar staren. ‘Bizar eigenlijk hoeveel selfie-toeristen op de Dam staan’, horen we in Rotterdams accent naast ons.

Exhausting a Crowd. Je wordt er al moe van als je er naar kijkt. 

Gabberen

We lopen verder door de straat die is versierd met lichtgevende kernwoorden zoals ‘kunst’ en ‘bier’, ingekleurd met street art. De volgende stop is MAMA. Klinkt als je moeder, is eigenlijk de showroom voor Media en Moving Art, bedacht door een groep skaters. De muren van de galerie zijn wit en er staan een paar krukjes. ‘Waar is de expositie?’, vragen we. Aha! Die blijkt in virtual reality te zijn. Iedereen krijgt een bril met daarin een smartphone geschoven. ‘De kunstenaars zijn bezig met de eerste levering van Culturesport, een anime over het gebruik en misbruik van technologie én de Rotterdamse gabbercultuur uit de jaren negentig’, vertelt de gids ons. ‘Het is nog niet af, maar zo kun je het ontwikkelingsproces met de kunstenaars meemaken.’

Daar is gabbertje. Daarzo. Naast dat bord. 

Freaky teddyberen

Ons hoofd is nog gefocust op rave teef-kapsels, maar we gaan al weer verder naar in het Witte de With Center for Contemporary Art. Dit pand bestaat uit twee delen, waarbij het TENT-gedeelte kunst exposeert van Rotterdammers. Er is nu een tentoonstelling van Paul Beckman. Hij noemt zichzelf kunstenaar en meubelmaker en heeft een bed gemaakt dat lijkt op een oase met palmbomen. Je kunt hier ook de tentoonstelling spending quality time with my quantified self zien. Inclusief een werk dat bestaat uit buisjes lichaamsgeur. Leuk om aan te snuiven. Als je een verdieping omhoog gaat, kom je bij het gedeelte van het pand dat zich focust op internationale kunstenaars, zoals de Amerikaan Charlemagne Palestine. Zijn tentoonstellingstitel bestaat uit veel overbodige medeklinkers: GesammttkkunnsttMeshuggahhLaandatttt. Charlemagne heeft een gigantische verzameling teddyberen én een fascinatie voor driekoppige sjamanen. Verder gelooft hij niet in pianoles. Als hij optreedt, ramt hij gewoon wat op de toetsen van zijn vleugel. Verder geeft hij afgedankte knuffels een nieuw leven. Heb je veel horrorfilms gezien met moorddadige pluche beesten? Dan is deze expo jouw nachtmerrie.

Gemuteerde beren en een hysterische piano. 

Sound experience

Na de rondleiding gaat we terug naar de Wunderbar om rustig diverse speciaalbieren te proberen. Als we net lekker genesteld zitten onder een lamp van plastic flessen, begint er een sound experience. Een vernuftig staaltje herrie, waar veel mensen gebiologeerd naar kijken en wat technisch fascinerend in elkaar zit. Voor ons klinkt het echter alsof er een kat wordt vermoord met nagels op een krijtbord. Het dient in ieder geval niet als sfeervolle achtergrondmuziek om bij te kletsen. De rest van de avond rollen we van de rijdende archiefkasttafels in Wunderbar naar De Witte Aap. Uiteindelijk eindigen ons avontuur onder de hosteldekens waar we een paar afleveringen van Love binge-watchen. Vijfentwintig jaar geleden was de Witte de Withstraat een straat vol prikkels op het gebied van seks, drugs en crimineel gedrag. Nu hangt nog steeds die verslavingsdrang in de lucht. Na onze trip zijn we verslaafd aan kunst, cultuur en Netflix.

Mogen we hier wonen?

Wil je ook een nacht doorbrengen op de Witte de Withstraat? CJP’ers krijgen iedere eerste vrijdag van de maand - tijdens de kunstavond - 10%  korting op hun overnachting in King Kong Hostel. Vermeld bij je reservering (telefonisch) dat je een CJP-pas hebt en laat deze zien tijdens het inchecken. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.