Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Korte bekende koppen
23 MRT 2016 • Door Kim Buitenhuis. Beeld: The Chickening door Nick DenBoer en Davy Force. • Meer blogs over Film

Korte bekende koppen

156 minuten naar Leonardo DiCaprio en Tom Hardy kijken in The Revenant is geen ramp. Toch is het een verademing wanneer je eens niet zo lang in de bios hoeft te zitten. Lang leve het Go Short-filmfestival.

Van animatie via kunst tot fictie: in Nijmegen geniet je tijdens Go Short van films die niet langer duren dan twee, tien en soms dertig minuten. Om vast in de stemming te komen, selecteren we een lijst korte films met bekende acteurs die je gezien moet hebben. En niet alleen door die bekende koppen.  

1: Ticky Tacky met Oscar Isaac

Deze Golden Globe-winnaar ken je vast van Star Wars The Force Awakens, Inside Llewyn Davis en Ex Machina. Het gouden beeldje kreeg Oscar overigens voor zijn rol in de miniserie Show Me A Hero. Hij houdt blijkbaar niet alleen van ellenlange films; voor een donkere komedie van een kwartier komt ‘ie ook z’n bed uit. ‘Kijken, en niet al te serieus nemen’, adviseert schrijver en regisseur Brian Petsos.

2: Conventional met Karen Gillan

De gekke wereld die Hollywood heet staat negen minuten van jouw tijd centraal in dramafilm Conventional. Je ziet hoe Karen Gillan als Rachel moeite heeft om aan de top te blijven. Denk je ‘hey, waar ken ik die van?’ Waarschijnlijk was dat Guardians Of The Galaxy  waarin zij Nebula speelt. Karen heeft dit korte drama trouwens ook geschreven én geregisseerd.

3: The Chickening met Jack Nicholson

Gebaseerd op The Shining met Jack Nicholson, maar dan in de vorm van een nep trailer voor parodie The Chickening. In deze ‘nieuwe’ versie krijgt held Jack met allerlei enge kippen te maken. Om kippenvel van te krijgen. Ook leuk: The Chickening is te zien tijdens het kortefilmfestival Go Short.

4: Succesful Alcoholics met Lizzy Caplan

Lizzy laat zien dat ze niet alleen Master of Sex, maar ook Master of Alcohol is. Samen met haar vriend heeft ze een prima baan en de grootste lol. Je zou er bijna van gaan ontbijten met een biertje. Bijna. Eén van de langere korte films in deze lijst met 25 minuten, maar daardoor niet minder sterk.

5: Across the Hall met Adrian Grenier

Wat doe je als je gebeld wordt door je dronken vriend die op het punt staat zijn vreemdgaande vriendin te vermoorden? Ophangen bezorgt je achteraf ook weer zo’n schuldgevoel. Adrian Grenier heeft deze keer geen entourage om hem te helpen. Je ziet hem in deze korte thriller van zestien minuten alle moeite doen om zijn beste vriend te stoppen.

6: Multi-Facial met Vin Diesel

Uit het pre-The Fast and the Furious-tijdperk, toen Vin Diesel nog een broekie was. Wel een heel breed broekie. Vin speelt een voor hem op dat moment herkenbare rol als Mike, die moeite heeft om de filmwereld in te komen. Slimme zet van Vinnie. Met de film speelde hij zichzelf namelijk bij Steven Spielberg in de kijker, en scoorde zo zijn rol als Private Caparzo in Saving Private Ryan.

7: Once Upon a Time met Keira Knightley

Dertien minuten durende film over de begintijd van Gabrielle ‘Coco’ Chanel door Karl Lagerfeld. Ter ere van het honderdjarige bestaan van de allereerste Chanel-winkel in Deauville. Ook interessant als je geen enorme interesse in mode hebt, want: Keira Knightley.

8: Castello Cavalcanti door Wes Anderson

Acht minuten lang kijk je naar een film in typische Wes Anderson-stijl. Je ziet Jason Schwartzman (The Grand Budapest Hotel) als racer in het oude Italië van 1955. Hij crasht en komt in Castello Cavalcanti terecht, waar per toeval oud-familieleden van hem wonen. Geschoten in dezelfde Cinecitta Studio’s waar ook ooit La Dolce Vita werd gefilmd. Wes maakte deze short in opdracht van modehuis Prada, vandaar het Prada race-pak.

9: In a Relationship met Dakota Johnson

Is Dakota in How to Be Single al non-stop bezig met ingewikkeld relatie-gedoe, in de komische mockumentary In a Relationship gaat ze daar nog even mee verder. Deze keer worstelt ze met een nieuwe liefde. Tegelijkertijd zie je hoe een stel dat vijf jaar samen is, ook last heeft van 'it’s complicated'’-issues. Die struggles in negentien minuten langs zien komen, doet je eigen relatiestress verbleken.

10: Home Suite Home met Thekla Reuten

Een Nederlandse korte film mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Home Suite Home gaat over Ludwig (Gene Bervoets), die de hele wereld over reist om honderden verschillende hotels per jaar te testen. Een vrij eenzaam bestaan, tot hij Stella (Thekla Reuten) ontmoet en de gekste avond in tijden beleeft. Benieuwd? Te zien tijdens Go Short en CJP serveert: Go Short.

Zin in meer, maar geen idee waar je moet beginnen? Tijdens CJP serveert: Go Short op 9 april hebben we een smakelijk programma samengesteld, inclusief bekende host (illustrator, columnist en videomaker Lize Korpershoek) én bier en bitterballen. Ontdek hier je nieuwe favoriet. Wie weet geniet je wel van de eerste film van een acteur die binnenkort een goedgevulde IMDB-pagina heeft.

Koop nu je kaartje voor CJP serveert: Go Short. Heb je 9 april al andere plannen? Dan kun je ook met korting een ticket kopen voor één van de andere dagen van het festival.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.