Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het land door, gratis en voor niks
18 MRT 2016 • Door Tommie Luyben - Beeld: Shirley de Jong • Meer blogs over Expo

Het land door, gratis en voor niks

Met een boek én treinreis voor nop blijft er op 20 maart flink wat geld in je portemonnee. Houd je CJP-pas paraat en bespaar nóg meer duiten met deze ultieme museumtips, kris kras door het land.

Het is Boekenweek. Als je deze week een boek koopt (sowieso een goede zet), krijg je gratis het Boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen erbij. Wat helemaal chill is, dat je daarmee op zondag 20 maart gratis met de trein mag reizen. Dit is je kans om het hele land door te sjezen, naar plaatsen die je portemonnee anders niet toelaat. Als je slim bent, pik je naast het shoppen en bieren ook een toffe expositie mee. Zoals je van ons gewend bent, hebben we wel wat suggesties.

GRONINGEN

De tentoonstelling David Bowie is tourde de hele wereld rond. London, Sao Paulo, Berlijn, Chicago en Parijs waren eerder aan de beurt en Groningen mag nu als sluitstuk dienen. Kijk je ogen uit in de wondere wereld van David Bowie, die niet in de laatste plaats bekend stond om zijn extraordinaire looks. De expositie is nog maar te zien t/m 10 april!

In hetzelfde museum kun je ook naar Joris Laarman Lab, waar kunst en technologie zich vurig verstrengelen. 3D-geprinte meubels die je als een puzzel in elkaar moet zetten, een lamp met het oplichtende gen van vuurvliegjes of een voetgangersbrug (ook 3D geprint); Joris Laarman Lab draait zijn hand er niet voor om. Dat werk laat hij over aan robothanden.
Groninger Museum, Groningen // € 8,- CJP-korting // Koop je kaarten online zodat je zeker een ticket heb

Lekker puzzelen.

DE VELUWE

Met een beetje geluk schijnt de zon er lustig op los en wordt je bezoek aan het umlautrijke Kröller-Müller Museum een zonnebrilwaardig uitje. Het leukste aan Kröller-Müller is namelijk niet zijn kekke naam of de grote collectie Van Gogh-schilderijen, maar de knusse beeldentuin. Luier lekker in het gras terwijl je dromerig naar een drijvend kunstwerk van Marta Pan staart. Of geef een showtje weg op de abstracte zwartwit-tuin Jardin d’émail van Jean Dubuffet. Als kers op de taart, cross je met een Kröller-Müllerfiets door de Veluwe. De kunst die Moeder Natuur produceert is namelijk ook om je vingers bij af te likken.
Kröller-Müller Museum, Otterlo // € 5,45 CJP-Korting

Eigen tuin en tuin. 

MAASTRICHT

Hold Your Beliefs Lightly is een bonte verzameling van de kleurrijke Grayson Perry. Niet alleen hijzelf is een fleurige verschijning – hij kleedt zich regelmatig in outfits waar de primairekleuren-fee overheen gekotst lijkt te hebben – maar ook zijn werken zijn allesbehalve somber. The Walthamstow Tapestry bijvoorbeeld: een giga wandtapijt over het leven van de geboorte tot aan de date met Magere Hein, propvol kleine details. Verspreid over het hele werk vind je talloze merknamen, zoals Adidas en Ikea. Het lijkt een religieuze ode aan (of juist een aanklacht tegen) de consumptiemaatschappij. Klinkt serieus, maar na deze explosie aan kleur en geestige vondsten loop je met een glimlach weer de deur uit.
Bonnefantenmuseum, Maastricht // € 6,- CJP-korting

Fleurig tiep, die Grayson.

TILBURG

Je kunt er beter niet onder gaan liggen, de massief glazen cilinders van Roni Horn. Met hun vijfduizend kilo niet bepaald lichtgewichten. De Pont moest zelfs berekenen of ze bij het plaatsen niet – samen met de loodzware vorkheftruck - regelrecht door de vloer zouden zakken. Speciaal voor deze tentoonstelling werd een zeventig meter lange muur aangelegd om de visie van Horn te bewerkstelligen. De androgyne kunstenares onderzoekt identiteit: wie ben je? Heb je meerdere identiteiten? Ze laat het achterste van haar tong zien en plaatst foto’s van zichzelf als jong meisje naast portretten van haar huidige grijze staat van zijn. Grijs of kaal worden we uiteindelijk allemaal.
De Pont, Tilburg // Gratis met je CJP-pas

APELDOORN

Op vakantie struin je alle authentieke kerken en idyllische ogende ruïnes af, maar in eigen land verdwijnt die toeristische drang vaak als sneeuw voor de zon. Zonde, want Nederland heeft zat trekpleisters die een bezoek waard zijn. Neem Paleis Het Loo. Vroeger gebouwd als decadent zomerhuis, later bewoond door de koninklijke familie en nu te bezoeken als museum. Het optrekje werd terug naar zijn 17e-eeuwse staat gebracht, compleet met baroktuin en al. Hier voel je je een dag de koning te rijk.
Paleis Het Loo, Apeldoorn // € 9,50 CJP-korting

Majesteus optrekje.

20 maart wordt een goedkoop dagje uit. Koop een boek, krijg daar gratis Broer van Esther Gerritsen bij en neem deze zondag mee in de trein. Heb je gelijk wat te lezen. Scoor ook CJP-korting en je houdt nog zat centen over om de rest van de middag op het terras te vertoeven.

Beeld puzzelstoel: JorisLaarmanLab
Beeld J'ardin d'émail: Gevillea onder de CC-licentie
Beeld Grayson Perry: Grayson Perry

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.