Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een dag als straatfotograaf
22 MRT 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

Een dag als straatfotograaf

World Press Photo-waardig of gewoon hatseflats op een blog: straatfotografie vind je in grote musea, modetijdschriften en op internet. Foto’s maken op straat; makkie, dacht CJP, en ging gewapend met een camera de stad in.

Als we aan straatfotografie denken, zien we artistieke hipsters, kettingrokende oma’s, bonte outfits en gezellige mini-interviews. Hoe moeilijk kan dat zijn? Moeilijker dan je denkt, zo blijkt, na een dag Amsterdam afstruinen met een camera.  

Ballotage

Mijn verwachting? Een parade van interessante types en een non-stop klikkende camera. Babbelen met voorbijgangers die eruit zijn alsof ze een goed verhaal in petto hebben en met wie je de kroeg in wilt duiken om je te laven aan bier of whisky. De zon heeft er zin in, dus hopelijk mijn slachtoffers to be ook.

Als ik de deur uit loop, is de verwachting dat de leuke types over me heen buiten zullen buitelen. Dat valt vies tegen. Natuurlijk, er lopen zat mensen op straat, maar weinig zijn er bijzonder genoeg om door mijn ballotagecommissie te komen. In heinde en verre geen baarden, tattoos of blauwe dreadlocks te bekennen. Dit kan best eens een vermoeiende dag worden.

Joep en Marette

Godzijdank dient het eerste doelwit zich toch aan. Heel studentikoos staan aan de gracht een aantal comfortabele en ietwat afgeragde zitbanken. Ze worden bemand door leden van dispuut O.D.O.L.E.H. Hun plunje is comfortabel en nonchalant. Gemakkelijke trainingbroeken, hoodies,  spijkerjas, pet en een kekke zonnebril om het af te maken. Ik betitel het 'effortless hip'. Dispuutslid Joep (21) studeert Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft volgende week tentamens. ‘Hij is best slim, al zou je dat niet zeggen’, aldus Marette (22). Ook zij heeft tentamens van de opleiding Media & Entertainment Management. Van stress is weinig te zien. Waarom ook? Het zonnetje schijnt en het leven is goed. Het is feest, lijkt het, want op de grond ligt een doos met een restje abrikozentaart. ‘Gekregen van de buurvrouw.’ Aardig van ‘r. Relaxed trouwens, die zitbanken. ‘Die plukken we van overal en nergens vandaan en dumpen we in onze dispuutskelder. Daar moeten we soms met vijftig man vergaderen, dus die banken komen goed van pas.’

Een zonnebril op en klaar is Kees. (Eerste van links: Joep. Tweede van links: Marette)

Het liefst ren ik naar de Albert Heijn voor een krat bier om te chillen bij de grachtenlounge van O.D.O.L.E.H, maar zij hebben ook wel wat beters te doen dan pilsen met CJP-redacteuren. Tijd dus voor prooi nummer twee.

Aga

De Poolse Aga (23) wacht op een vriendin terwijl ze een tint bruiner kleurt. Vorige maand was ze ook al even in Amsterdam. Dat beviel zo goed dat ze gelijk nog een trip boekte. Deze keer blijft ze een hele maand. ‘Gewoon. Lekker vakantie.’ Haar rode jas valt op in het straatbeeld, maar de echte blikvanger is Aga’s babyblauwe wollen muts met een pompon bovenop. Het doet me aan The Muppets denken. Aga vindt Amsterdam een topstad. ‘De mensen zijn veel opener dan in Polen. En wie kan er nou niet verliefd worden op de schattige grachten en de kleine straten?’

Muppet-mode.

Gelijk heeft Aga. Amsterdam is prachtig. Voor hetzelfde geld zat ik op kantoor weg te kwijnen achter een computer. Deze excursie is zo gek nog niet. Het valt me alleen op dat iedereen er hetzelfde uit ziet. Jassen met bontkragen, spijkerbroeken met gympen; het is speuren naar echte eyecatchers. Op het Koningsplein spot ik gelukkig twee zorgvuldig gestylde meisjes. 

Latanya en Rhoda

Latanya Alberto (17) en Rhoda Amaning (17) zijn op een bankje druk bezig met een laptop. Ze hebben net foto’s gemaakt voor Latanya’s fashionblog, die een paar dagen eerder in de lucht is gegaan. Wat Latanya's fashion style is? Classy, met een scheut urban. Haar outfit beaamt dat. Ingevlochten haren pronken trots boven op haar hoofd en een chique beige jas hangt losjes over haar spierwitte top en broek (mét grote strik). Knoeien is vandaag geen optie. Ze studeert aan de TMO Fashion Business School in Doorn. Doorn? ‘Ja, iedere dag anderhalf uur heen en weer’ zucht ze. ‘Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen Amsterdam te verlaten.’ Rhoda knikt instemmend en de flaphoed op haar hoofd knikt gezellig mee. Haar look is stoerder, met broekscheuren en een leren motorjas. De dames zijn geboren en getogen in Amsterdam en al sinds de middelbare school vriendinnen. Anders dan de door haar gemaakte foto’s doen vermoeden, is Rhoda geen fotografiestudent. Ze studeert orthoptie (‘iets met ogen’) omdat ze niet goed wist wat ze wilde. Nog steeds niet, maar nu ze zich naast haar studie met Latanya’s blog kan bemoeien en foto’s kan maken, is dat een prima middenweg. Benieuwd naar Latanya’s blog? Kijk op coconutsnstyle.com

Classy op het Koningsplein. (Latanya links, Rhoda rechts)

Gele tanden

De zon begint te zakken. Een tweetal jongens bij de Stopera hebben volgens mij al een borrel of twee op; prima smeerolie voor een leuk gesprek. Hun look? Smoezelig, alsof ze al dagen geen douchekop hebben aanschouwd. Deze heren kunnen vast prachtige verhalen vertellen. Ze zijn echter niet bijster enthousiast als ik een van hen vraag om hun portret. ‘Waar komen die foto’s te staan dan? En voor hoe lang?’ Het goede antwoord blijkt in ieder geval niet ‘tot het einde der tijden op onze puike CJP-website’. Zijn maat is er ook niet voor te porren. Hij is zelf fotograaf en staat liever zelf achter de camera. Jammer, want zijn tanden zijn zo geel als post-its; die hadden er heel authentiek uitgezien op de foto.

Nicoló

Bij de Westerkerk vind ik nog een olijke jongen, die wél voor model wil spelen. Niet zozeer de outfit vangt mijn oog, maar meer de wollige baard en geinige oogopslag. Deze jongen blijkt de beroerdste niet en is wel te porren voor een leuk gesprek.

Het Amsterdam Coffee Festival. Ik heb er nog nooit van gehoord. Nicoló (23) wel. Hij is er speciaal uit Londen voor naar Amsterdam gekomen. Geen straf, want hij voelt niets dan liefde voor onze hoofdstad. Naar eigen zeggen ‘het Venetië van Noord-Europa.’ Nicoló kan het weten. Hij komt uit Venetië, maar werkt in Londen in een koffiezaak. ‘Koffie uit Brazilië,’ vertelt hij, ‘heeft een donkere chocolade-achtige smaak, terwijl koffie uit Afrika veel fruitiger smaakt.’ Zijn trip naar Amsterdam is overigens geen straf. Dit is al zijn vierde bezoek. ‘De mensen zijn zo positief hier. En lekker relaxed ook.’

Koffiekenner uit het Amsterdam van Italië.

De zon is weg, mijn voeten doen pijn en de batterij van de camera is bijna leeg. Wat heb ik vandaag geleerd? Dat veel mensen haast hebben en geen tijd en/of zin hebben in mijn gejengel. Dat dat zonde is, want een praatje aanknopen is heel gezellig. Dat een geheugenkaart met veel ruimte toch wel handig is. Een volle batterij ook. Dat het aantal uitbundige mensen kleiner is dan je denkt. Dat kettingrokende oma’s ver te zoeken zijn. En dat de buurvrouw van O.D.O.L.E.H. een genereuze dame is.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.