Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ruwe Diamant van…
29 MRT 2016 • Door Kim Buitenhuis. Beeld: Max Meser - Tim Knol. • Meer blogs over Muziek

De Ruwe Diamant van…

Nieuw cultureel talent schittert tijdens festival In De Diamantfabriek. Wij vroegen een stralende gastartiest en deelnemer naar hun favoriete ruwe diamant uit de muziekwereld.

 

In De Diamantfabriek is de naam van een festival, geen daadwerkelijke fabriek vol diamanten. Al is dat het wel ooit geweest. Verwarrend allemaal. Hoe dan ook: wat verstaan we eigenlijk onder een ruwe diamant in de muziekwereld? Een band of artiest die niet perfect is, maar uniek op zijn of haar eigen manier. Dit kan een act zijn die zich nog moet ontplooien of zo juist op zijn mooist is, zoals een edelsteen die nooit gepolijst hoeft te worden. Een rauw randje kan soms net het verschil maken en de artiest of band in de kijker spelen. Net als bij gastartiest Max Meser en deelnemer Sterre Weldring het geval is, die beiden op het festival te bewonderen zijn.  

Gastartiest Max Meser (23)

Deze Spaans-Nederlandse muzikant verhuisde met zijn mondharmonica op zak, van Barcelona naar Amsterdam. Hulde daarvoor! Nu kunnen wij toch maar mooi van zijn aanstekelijke sixties-pop genieten. Deze mondiale verhuizing bracht hem meer dan genoeg inspiratie, met als resultaat het toepasselijk getitelde album Change (verschijnt op 8 april).
Om dit te vieren, speelt hij tijdens In De Diamantfabriek live zijn eigen schitterende songs. Voor ons een mooie gelegenheid om naar zijn favoriete ruwe diamant te vragen. Dat deden we trouwens in het Engels, want dat is grappig genoeg zijn voertaal, aangezien hij na vier jaar nog geen Nederlands spreekt.

Max: ‘Zonder twijfel The Who. Deze band werd succesvol door hun liveoptredens. In de vroege jaren zestig ging het niet om de sound of kwaliteit, maar om de ‘attitude’ van de muziek. Dat is precies waar The Who voor staat. Door dit zelfde concept ben ik ook op dit punt in mijn carrière gekomen. Het gaat hierbij vooral om de power die je op het podium uitstraalt tijdens het spelen van je zelfgeschreven nummers. Je laat het publiek genieten van de muzikale frustratie die jij op ze afvuurt. Technisch talent speelt hierbij geen rol. In The Who’s Much too Much van het album My Generation 1965 hoor je die 'attitude' goed terug. Een agressief ritme plus dirty gitaarspel maken dit popnummer.’

Deelneemster Sterre Weldring (18)

Sinds twee jaar maakt Sterre muziek onder het kopje ‘folk/pop’. Ze laat zich inspireren door artiesten als Jake Bugg, Nick Drake en Simon & Garfunkel. De Alkmaarse singer-songwriter werd na het behalen van de finale van Mooie Noten 2015 zelf al bestempeld als ruwe diamant. Niet voor niets dus dat ze van zich mag laten horen tijdens In De Diamantfabriek. Haar eerste EP hoopt ze dit jaar nog uit te brengen. Ook aan Sterre de vraag welke band of artiest ze als ruwe diamant ziet. Gewoon in het Nederlands deze keer.

Sterre: ‘Isaac Gracie. Deze singer-songwriter uit Londen heb ik laatst ontdekt via BBC Introducing. Dit platform introduceert vaak namen die heel groot worden. Het zou mij niet verbazen als dit met Isaac ook gebeurt. Hij staat nog aan het begin van zijn carrière en ik denk dat zijn muziek nóg veel beter kan worden. Er zit iets puurs en eerlijks in zijn stijl, dat je niet vaak tegenkomt. In Terrified komt dit het beste naar voren. Dat gaat over de angst om te falen, te mislukken. ‘I’m terrified that maybe, I wasn’t cut out for this.’ Of dit nu gaat over de muziekindustrie of iets heel persoonlijks; iedereen is hier wel eens bang voor. Het mooie vind ik dat Isaac het ondanks die faalangst al tot BBC Introducing heeft weten te schoppen. Wie weet hoeveel verder hij het nog brengt!’

Zin om te genieten van meer culturele uitblinkers? Stralende talenten uit de beeldende kunst, podiumkunst en muziek schitteren 14 en 15 april samen tijdens In De Diamantfabriek. Dat gebeurt allemaal in het Amsterdamse CREA, vroeger een Diamantfabriek. Geen toeval. Nog leuker: met je CJP-pas krijg je zelfs flinke korting op een passe-partout en dagkaart, dus bestellen maar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.