Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Acht zelfhulpboeken voor mannen
16 MRT 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Acht zelfhulpboeken voor mannen

Zelfhulpboeken zijn de nieuwe stripboeken. Ja mannen, dankzij deze pageturners ontdek je jouw eigen superkrachten én elimineer je het kwaad. Voor ieder type man hebben wij een passend exemplaar gevonden.

Je denkt misschien aan kruidenthee nippen en in een yogapose liggen bij het woord ‘zelfhulpboek’, terwijl je liever hout hakt en met je blote handen een everzwijn boven een kampvuur rookt. Toch zijn niet alleen namasté-types en oestrogeenbommen gebaad bij een beetje zelfreflectie. Bovendien staat het fucking stoer in je sloophouten boekenkast om kaften met inspiratie te verzamelen.

1. Voor gasten met een pleuriszooi: Opgeruimd! van Marie Kondo

Opruimen klinkt natuurlijk als de hel, maar hoe fijn is het als je niet iedere dag tegen die stapel was, bierflesjes en niet-werkende apparatuur aanloopt? Stel je voor dat je alleen omringd bent door objecten die je echt chill vindt? Dat kan dankzij dit boek. Pak een vuilniszak en mieter alles weg waar je niet om geeft. Tief het in één keer in een vuilniszak. Marie geeft ook tips om vervolgens je agenda, vriendengroep, bureaublad en Tinder-matches op te ruimen, zodat je alleen maar dingen, activiteiten en mensen om je heen hebt waar je blij van wordt. Hieronder ontmoet je deze opruimheldin. 

2. (Bijna)-dertigers in een dilemma: Het dertigersdilemma van Nienke Wijnants

Mannen die ongeveer 25 á 30 jaar geleden geboren zijn, hebben er hoogstwaarschijnlijk last van: het dertigersdilemma. Maar begin twintig kan het je ook al overkomen. Het gevoel dat iedere keuze levensbepalend is, er altijd iets beters is en we ineens vrijwilligerswerk met monniken in India willen doen. Gelukkig zijn voelt als een keuze en ben je het niet? Dan ligt het aan jezelf. Dit boek legt uit waarom onze generatie zo denkt en biedt handvaten om je minder te voelen alsof je steeds de verkeerde beslissing maakt.

3. Voor gevalletje burn-out: Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Je hebt het altijd druk, waar je soms best gestoord van wordt, maar ziet je ramvolle agenda ook als statussymbool. Zo denk jij zelf dat je een hele coole carrière én veel vrienden hebt. Dat je van ieder hip feestje op de hoogte bent. En dat jij ook nog veel tijd kunt investeren in die killer sixpack van je. Maar eigenlijk laat jij je leiden door plannen van anderen of binnenkomende emails. Waar je écht tijd aan wil besteden, of dat nou je eigen zaak is, die cursus graffiti of een betere band met je beste vriend, daar geef je niet aan toe. Keihard werken en overal bij zijn is niet altijd de oplossing. Je volle aandacht focussen op iets selectiefs wel. Dat leert Tony jou.

4. Voor everzwijn-roosterende vleeseter-man: Dieren eten – Jonathan Safran Foer

Oké, jouw biologische varkensbout komt misschien niet van de bio-industrie, maar weet je wel hoe het dier geslacht is? En hoe biologisch ís biologisch? Bovendien wist je dat voor iedere kilo garnalen die je eet, er zo’n vijftig kilo bijvangst - bestaande uit dolfijnen, walvissen, Nemo’s, zeepaardjes en andere zeedieren – dood terug de zee in wordt gegooid? En weet je hoeveel water, antibiotica en kleurstoffen er in een kipfilet van de supermarkt zitten? Misschien zou je dit boek niet direct plaatsen in een rits zelfhulpboeken, maar lees het en je helpt zowel jezelf als de wereld.

5. Voor (single) dudes op datingapps: Modern Romance van Aziz Ansari

Ga je kapot op Parks & Recreation of Master of None? Dan is dit jouw boek. Waar je opa en oma elkaar vroeger ontmoetten op de lokale dansschool, kan jij je partner virtueel op afstand vinden. Je kunt daardoor in theorie met iederéén in contact komen, dus waarom settelen met de eerste de beste? Dat vertaalt zich uiteindelijk in een muisduim van het swipen op Happn en Tinder en het scharrelen met verschillende meiden tegelijk. Dit boek combineert wetenschappelijk onderzoek met de droogkomische cabaretinslag van Aziz. Ineens besef je hoe debiel het is dat bellen een paniekreactie opwekt of dat je een date kunt scoren door enkel emoji’s te sturen.

6. Voor vriendjes (die soms twijfelen over hun relatie): Het romantisch misverstand van Jan Drost

Drost legt uit hoe we hardnekkige ideeën over romantiek kunnen overwinnen. Aan de hand van theorieën van verschillende filosofen krijg je een realistischer beeld van de liefde, zonder steeds te denken dat er nog iets beters voor je te verkrijgen is. Zo ben je blij met je vriendin die onder een deken op je bank een nieuwe Netflix-serie voor jullie uitzoekt.

7. Voor onzekere gasten waarbij relativering the shit zou zijn: De moed van imperfectie van Brené Brown.

Waarom denk je op de hoogte te moeten zijn van ieder nieuwsfeit? Waarom wil je de grootste boomstam uit je crossfitklas kunnen tillen? Je wordt geleefd door wat anderen kunnen en denken, maar waarom denk je niet gewoon: ‘ik ben goed zoals ik ben’? Dit boek leert je leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent en imperfectie te omarmen. Zo ben je creatiever, maak je je minder druk om je leeftijd of uiterlijk en krijg je meer zelfvertrouwen. Klinkt als een wijvenboek, maar een beetje meer kwetsbaarheid in de wereld is de oplossing voor world peace. Check hieronder vast een stuk van haar Ted Talk.

8. Voor geobsedeerde wereldreizigers met onrust: De Alchemist van Paolo Coelho

Het lijkt meer op een roman dan op een zelfhelpboek, maar dit verhaal kan je zeker helpen om rust te vinden in waar je bent. Je hoeft niet altijd hysterisch door Thailand te backpacken als je het even niet meer weet. De Spaanse schapenherder uit De Alchemist maakt een tocht naar Egypte waar een schat op hem wacht. Als hij gevonden heeft wat hij zocht, blijft hij maar doorreizen, terwijl hij eigenlijk best graag op één plek zou willen blijven. Een filosofisch verhaal over blij zijn met wat er op je pad komt.

Veel van bovenstaande boeken kun je lezen in een Nederlandse vertaling. Voor de Engelse varianten kun je veelal terecht bij de American Book Center met 10% CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.