Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat we hebben geleerd van een weekend @ Grasnapolsky
08 FEB 2016 • Door Sara Madou. Foto's: Martine Bakker • Meer blogs over Festival

Wat we hebben geleerd van een weekend @ Grasnapolsky

De Veluwe, Lucky Fonz III, een rood glitterbroekje en biologisch bier: CJP verklaart het festivalseizoen 2016 officieel voor geopend!

Voor sceptische ouders, nog sceptischere grootouders, je baas, je dorpse achterneef, de kat die zich net Lonely Boy uit de clip van The Black Keys voelt als je hem alleen laat, zeggen we dit: een weekend festivallen heeft HEUS wel zin. We staken namelijk de volgende wijze levenslessen op tijdens Grasnapolsky, in/op/bij Radio Kootwijk.

Het terrein in spiegelbeeld. 

1: Rode glitterbroekjes zijn ok. Ook voor mannen.
Kijk maar Jordi/Simon (hij luistert naar beide), frontman van De Likt. Op de pre-party van vrijdagavond, in het atrium van bungalowpark Rabbit Hill, bleek hij het levende bewijs van bovenstaande stelling. Een show van De Likt moet je sowieso eens gezien hebben (want bruut), en de licht aangeschoten setting van enthousiastelingen, klaar voor een weekend festivalfun, was daar dan een ideale gelegenheid voor.

2: Je loopt al genoeg tijdens een festivalweekend, dus bespaar jezelf moeite waar mogelijk.
Zoals in het geval van Grasnapolsky een bungalow strikken die zó dichtbij de feestruimte aldaar ligt, dat je bijna letterlijk van de bar in je bed kunt rollen. Een hele verbetering van onze ervaring vorig jaar, toen uw CJP-verslaggevers bijna het leven lieten door het hele terrein urenlang in de sneeuw af te struinen op zoek naar het juiste huis.

Vet veel rondjes lopen. 

3: Als je de eerste avond vrienden maakt, heb je vrienden voor het leven.
Of nou ja, voor het weekend dan. Door het bescheiden aantal bezoekers (ongeveer 1.650) op Grasnapolsky, zie je de hele tijd dezelfde mensen. Naast je aan de bar, vooraan bij de show van Bombay, achteraan bij de vegaburgers-behoeftigen; investeer op vrijdagavond in een aantal alcoholistische rondjes, schouderkloppen, brede glimlachen en sfeervolle gesprekken, en je kunt het hele weekend in je eentje rondlopen en nóg overal bekenden tegenkomen.

4: De Veluwe maakt mensen zeer relaxed. 
Een opstootje tijdens #Gras; wij kunnen het ons niet voorstellen. Of het nu aan de overdosis natuur en frisse lucht ligt, toch een onbekend iets voor de grotendeels Randstedelijke bezoekers, of niet: men is hier ontspannen, chill en vriendelijk. Geen agressief gebeuk als je tegen iemand aanbotst. Hoewel we dit niet durfden uit te proberen bij De Likt.

De Likt, geportretteerd in een wife-beater. 

5: Al zijn er natuurlijk áltijd aso’s.
Zoals degene die de tientallen keramieken lampjes jatte, ter decoratie en wegwijzer langs de fietsroute geplaatst. *mompelt iets over karma*

6: Minderheden hebben het zwaar op de Veluwe.
Case in point 1: het homoseksuele gedeelte van de CJP-vertegenwoordiging zag op Tinder één homo in ‘de directe omgeving’. De 59-jarige Gert. Op een afstand van 26 kilometer. Om dat gemis te compenseren, had hij wel het hele weekend twee gezellige 20-jarige meisjes achter zich aan.
Case in point 2: het optreden van Woodie Smalls. Huidskleur zou er niet toe moeten doen, en dat doet het natuurlijk ook niet, maar bij het optreden van Woodie bleef er een groot stuk voor het podium leeg. Met daarachter voorzichtig wiebelende blanke mensen. Op het podium werd er wat over geginnegapt. Vervolgens durfden we helemáál niet meer te twerken.

Die handjes.

7: Van teveel Hot Coldrex word je high.
Wisten jullie dat? Wij niet. Totdat de CJP-fotograaf van dienst een overdosis tot zich nam vanwege een XXL-verkoudheid en in een zombiestatus belandde die zijn weerga niet kende. Inclusief het vergeten van woorden, niet meer herkennen van mensen en er heilig van overtuigd zijn dat we in bungalow 24 zaten, terwijl het toch écht al dagen 52 was. Toch zijn er foto's! Hart voor de zaak, noemen we dat. 

Zo spacey ziet het gebouw eruit na een paar Hot Coldrex.

8: Radio Kootwijk lijkt vanaf de zijkant inderdaad op een sphinx, zoals de buschauffeur zei.
Het enige dat we hoefden te doen om deze bewering te checken, was een wandelingetje om het gebouw. Easy does it. Krijg je  nog een sfeervolle zonsondergang mee als bonus.

9: Je bierbekertje per ongeluk op de grond laten vallen tijdens een intiem pianoconcert is onacceptabel.
Het begin van zondagmiddag, de indrukwekkende Zenderzaal van Radio Kootwijk. ‘Jezus, is er iemand dood ofzo?’ waren onze eerste woorden. Het was er namelijk zó ongemakkelijk stil. Elk klein geluid daarin werd een verstoring, zelfs het fluisterend bestellen van koffie. Gelukkig was er niemand dood, maar bleek Joep Beving achter zijn piano te zitten en daarmee letterlijk mensen aan het huilen te brengen. Zo indrukwekkend dat we éven onze journalistieke onafhankelijkheid lieten varen en een schaamteloze polaroid-selfie namen. Toch knap, voor iemand die pas sinds kort componeert en naar eigen zeggen ‘maar wat doet’.

Besties. 

10: Een vrolijk lachend wild zwijn kan een opgezet decoratie-stuk blijken te zijn.
Een paar dagen voor vertrek:
‘Schattig man, de boswachter neemt zijn huisdier mee naar het festival! Check die foto van dat varken op Twitter!’
‘Wat?! Gaan ze hem opeten daar?’
‘Nee joh, het is gewoon zijn huisdier! Neemt hij vast mee voor de gezelligheid’.
Op het festival bleken we allebei ongelijk te hebben. Het wild zwijn in kwestie stond ons opgezet en (on)wel aan te staren.

Een beest van een standbeeld.

11: Polaroids maken je veel aantrekkelijker dan je bent.
Zelfs de grootste kater is ogenschijnlijk verdwenen als sneeuw voor de zon. Je moet alleen even de flitser door hebben.

Bungalow-plezier. 

12: Lucky Fonz is geïnteresseerd in een trio.
Samen met zijn Linde met een E. Zei hij zelf tijdens zijn optreden. Is het nog gelukt, Lucky?
(ps: tof optreden! Ook al was het geluid niet ideaal; je kleinkunst-achtige liedjes waren weer perfect charmant.)

Was hij lucky vannacht?

13: De bio-friettent is de nieuwe Hema.
Qua random afterparty’s dan, met gezellige types die ondanks hun verkleumde status een feestje voor hun foodtruck organiseren. Voor krukjes en tenten en slaapzakken kun je nog steeds beter bij de Hema terecht.

14: Hoe moe je ook bent, op Weval kun je altijd dansen.
En dan ook echt áltijd. Dat is wat hun intense techno met je doet.

Hier horen foto's van dansende mensen op techno, maar de fotograaf was in plaats daarvan gebiologeerd door deze tekening over jeneverbessen. Een supermooie compositie op het raam van Radio Kootwijk met natuur op de achtergrond. 

15: Geniet van het moment.
We zijn en blijven natuurlijk van CJP, dus naast muziek bezochten we ook het catchy theater van Club Gewalt (muziektheater, toegegeven) en de filosofieën van School of life. Het mini-college ‘Wat is geluk?’ leverde een mooi verstild moment op. Inclusief gesprekken met vreemden, het nadenken over de dingen die je het gelukkigst maken en het idee dat de sleutel voor geluk ligt in het feit dat het eindig is. Ergo: niet op zondagmiddag al denken ‘oh nee, over een paar uur moet ik weer naar de échte wereld’. Waardeer de mooie momenten, hoe kort ze ook zijn, in het voorbijgaan. Bovendien: het festivalseizoen is echt pas nét begonnen, dus je hebt nog genoeg moois te goed. Helemaal met deze wereldse inzichten. Proost!

Genieten in het moment. 

Op Grasnapolsky-kaarten kreeg je € 10,- CJP-korting, de editie van 2017 is op 10/11/12 februari. In de tussentijd kun je je vermaken met alle andere geweldige CJP-festivalkortingen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.