Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat je allemaal kunt met Brood
09 FEB 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek Film Theater Expo Lezen

Wat je allemaal kunt met Brood

Zeventig jaar. Zo oud zou Herman Brood dit jaar zijn geworden. Helaas eindigde het leven van de rock-’n-roller vijftien jaar geleden met een klap. Gelukkig leeft hij voort in alle lagen der cultuur.

Zo kun je tegenwoordig op iedere hoek van de straat wel ergens een broodje scoren. Of in ieder geval kun je op veel plekken iets cultureels doen dat het fenomeen ‘Herman Brood’ in leven houdt. De beste man was namelijk kunstenaar, muzikant, dichter en performer. Een unieke combinatie, waardoor hij zijn stempel heeft gedrukt op zo ongeveer iedere pijler van de CJP-website. Dit lijstje met Brood-gerelateerde activiteiten kun je ondernemen om je te verdiepen in een van de weinige échte rock ’n roll-boegbeelden die Nederland ooit kende.  

Lezen: Broodje totaal – Bart Chabot

Natuurlijk, we weten wie hij was. Toch zijn er maar weinig mensen die Herman écht goed kenden. Een van de gelukkigen, een man die wel veel tijd met de artiest heeft doorgebracht, is dichter/schrijver Bart Chabot. Hij schreef vier boeken over zijn vriend en creëerde daarmee een gedetailleerd verslag over de rock-‘n-rollheld. Deze hoogtepunten zijn nu gebundeld in één boek met op de cover een stoere Herman met zonnebril en Dr. Pepper-tattoo. In het boek wordt Herman van alle kanten belicht: vanuit het perspectief als kunstenaar, maar ook als vader en Peter Pan-type dat weigerde volwassen te worden. Bij het doorbladeren, zien we gelijk een quote van Herman in zijn junkie-rol: ‘Ik ga een spuitje met drugs erin nemen. Dan praat ik verder.’ Een aanrader als badass-dressoirdecoratie of als naslagwerk.

Theater: Chez Brood

Ook in een opklapbare theaterstoel kun je Herman beter leren kennen. Het theaterstuk Chez Brood is een terugblik op zijn leven in de vorm van een rockmusical. Een intieme ode aan een bijzondere man die geen vlieg kwaad deed. Al leefde hij wel als egocentrische flierefluiter. Zo leert zijn podium-moeder je dat Herman als baby al een kunstenaar was. Want: ‘hij smeerde poep op de muren’. Hoe egoïstisch! Er staat een rockende band op het toneel en het decor is transparant, waardoor je getuige bent van de verkleedmomenten. Daarnaast is het intrigerend om te leren over het junkie-leven: drugs gebruiken, whisky drinken, naar het bordeel, kinderen naar school brengen met de taxi en dan een schilderij verkopen om al het voorgaande te bekostigen. Na afloop weet je, mocht je ooit in de goot belanden, dat je het beste heroïne kunt spuiten met een lange naald. CJP’ers krijgen 50% lastminute-korting op de voorstelling in DeLaMar en na 13 februari gaat het stuk tot juni langs theaters in heel Nederland.

Muziek: Eye on the prize-clubtour

Herman Brood vertegenwoordigt creativiteit, eigenheid en ondernemendheid. Daarom is deze legende gekozen als naaminspiratie voor de Herman Brood Academie. Zo heeft Herman niet alleen invloed gehad op rockers, maar is hij een inspirator van andere artiesten. Denk: Martin Garrix, Mister And Mississippi en Rondé. Hij leeft voort in de muziek van deze studenten. Ook op de hiphopafdeling, waar rapper/zangeres Nanah Dae vorige week de grote beker van de Grote Prijs Van Nederland won. Wil je haar live zien optreden? Vanaf 11 maart tot 22 april gaan alle finalisten van de Grote Prijs langs elf poppodia in Nederland om het hiphopgeluid van 2016 te verspreiden. Bij diverse poppodia in Nederland krijg je CJP-korting op je toegangskaart.

Documentaire: Kunst… Begin drrr niet an

Filmmaakster Gwen Jansen maakte deze film over Herman, waarbij ze vooral inzoomt op zijn leven als beeldend kunstenaar. De focus ligt op de periode tussen 1992 en 2000, toen hij niet zoveel meer op het podium musiceerde, maar des te meer schilderde. Een portret vol privé-opnamen en een kijkje in de wereld van Herman als kunstenaar. Wist je dat Herman kleurenblind was? Misschien dat zijn werk daarom zo bomvol hysterische kleuren zit. De film leert je ook dat hij hoopte dat na zijn dood zijn sjablonen veelvuldig gebruikt zouden worden. De mensheid nam dat wel iets te letterlijk. Schijnbaar is tegenwoordig 80% van de Brood-schilderijen nep. Een aantal, daar lusten de honden geen, uh, brood van. Kunst… Begin drrr niet an wordt van Veendam tot Rosmalen vertoont.

Expo: Museum Jan van der Togt Amstelveen

Herman schilderde zoals hij leefde: snel, geen concessies en vol passie. Hij haalde inspiratie uit de Cobra-beweging en het gekrabbel van zijn dochters. Zijn schilderijen en zeefdrukken hebben iets kinderlijks. Misschien is het daarom ook redelijk eenvoudig om een replica te maken, want even terugkomend op dat schrikbarende feitje over die 80% (!): leerden we van het tv-programma Rambam. Zij demonstreerden hoe je met een paar penseelstreken en een nep-handtekening op een canvas, zo een ‘echtheidscertificaat’ kunt hosselen bij zijn oud-manager Koos van Dijk. Gelukkig bestaan er ook nog veel echte werken van Brood. De honderd schilderijen en tekeningen die bij het museum Jan van der Togt hangen bijvoorbeeld. De enige replica die er staat, is een replica van Hermans atelier: een plek waar hij vijftien jaar leefde en creëerde. Tijdens de expositie van Herman Brood (tot 20 maart) mogen CJP’ers naar binnen voor € 4,- in plaats van € 8,-.

Met CJP zit je gebakken wat betreft korting op broodnodige cultuur.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.