Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom uiensap je leven mooier maakt
02 FEB 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo Lifestyle

Waarom uiensap je leven mooier maakt

Gezichtsreinigers, weldadige maskers, luchtverfrissers; de schappen bij de drogist liggen vol met zooi om ons zware leven – en afgeragde lichaam - op te kalefateren. Oma’s hadden vroeger geen Kruidvat; zij flansten zelf hun middeltjes in elkaar. Die gaan we natuurlijk eens testen.

Zonder Andrélon Keratin Repair Conditioner ziet ondergetekende CJP-stagiair eruit als Kramer uit Seinfeld. Als ik mijn dagcrème vergeet (die ik stiekem ook als nachtcrème gebruik) hoor ik mijn poriën bijna om water smeken. Onze oma’s hadden vroeger dezelfde crises, maar geen Andrélon of Nivea; zij gebruikten huis- tuin- en keukenmiddelen om hun leven gemakkelijker te maken. Gelukkig vond ik bovenin mijn boekenkast het boek Oma weet raad!, propvol met handige (en smerige) tips. Of deze ook daadwerkelijk helpen? Tijd voor de test. 

Een pluizig leven zonder Andrélon.

‘Als u last hebt van tabakslucht in huis, dan kunt u ’s nachts natte doeken ophangen.’

Ik ben geen roker en adviseer mijn vrienden vriendelijk – dus dringend - om niet in mijn huis te roken. Vooruit, uit het raam mag nog net. Voor deze test heb ik bij de supermarkt een pakje sigaretten gekocht. Malboro. Dat was het eerste wat in me opkwam. Hoewel ik af en toe op feesten en partijen rook, biets ik de peuken dan altijd. Aan de kassa voelde ik me toch als een stiekeme veertienjarige puber. Enfin, om het effect te bereiken van ‘tabakslucht in huis’ heb ik er een complete avond van gemaakt; platenspeler aan, witte wijn erbij en paffen maar. Tabakslucht: check.

Na het ontwaken werd mijn opgewondenheid snel de kop in gedrukt; eau de asbak als morning breath en ondanks de mooie versieringen van natte handdoeken, stonk de huiskamer nog steeds. Afknapper. Jammer ook voor mijn vrienden; zij moeten gewoon uit het raam blijven hangen. Thanks for nothing, oma.

‘Een kale plek moet men wekelijks inwrijven met een stukje rauwe ui.’

Deze klus heb ik bewaard tot bedtijd, want ik kan mijn collega’s die zweem van uien niet aandoen. Omdat ik inhammen krijg (de nachtmerrie van elke man), vond ik het een poging waard. Helaas pindakaas was er de volgende ochtend geen nieuwe aanwas te vinden. Teleurstellend. Wekelijks blijven wrijven dus.

Blijven wrijven.

‘Donker haar gaat glanzen als het nagespoeld wordt met water en wat azijn.’

Bij de supermarkt hebben ze een scala aan azijnen: natuurazijn, rijstazijn, appelazijn, witte en rode wijnazijn, balsamicoazijn, schoonmaakazijn… Welke bedoelt oma?! Geel natuurazijn leek me het weldadigst voor mijn haarkleur en die is met zijn € 0,39 cheap ass genoeg om in het budget te passen.

De azijnervaring bleek echter matig. De waterige substantie sijpelde door mijn vingers, waardoor ik besloot het goedje rechtstreeks vanuit de fles op mijn hoofd te keilen. Het rook als het laatste beetje gal na een kotspartij; alle etensklonten zijn er al uit, maar toch blijf je zuur opkokken. Dat idee. Het kan me niet schelen hoe schoon of glanzend mijn haar wordt, ik wil gewoon luxueuze shampoo en crèmespoeling die enthousiast schuimt en lekker ruikt.

‘En als u bang bent om grijs te worden, is wassen met azijnwater misschien het overwegen waard.’

Nee, nee, NEE!

‘Drink om af te slanken iedere ochtend een glas gekookt water met citroensap en wat zout op de nuchtere maag.’

Tegenwoordig wordt mijn buik zachter met elk biertje dat ik drink; die mag er best af. Baadt het niet, schaadt het niet, dit vermeende wonderontbijt. Laat eerst het water wat afkoelen om een tong vol blaren en een tweedegraads verbrande slokdarm te vermijden. 

Alternatief voor jus d'orange.

‘Ongezouten boter is een goed reinigingsmiddel voor het gezicht. Insmeren, een paar minuten laten intrekken en met een zacht papier verwijderen.’

Yes! Een schoonheidstip naar mijn hart: I love boter! Dik op de boterham, om in te bakken of om gewoon stiekem puur naar binnen te lepelen. Butter makes my world go round. De applicatie ervan op het gezicht werd nogal een kliederbende en ik voelde me een ingevet bakblik. Godzijdank zonder het laagje bloem. Eerlijk is eerlijk; mijn huid voelde na afloop een beetje vettig maar blaakte wel van gezondheid. De rest van de dag stonk ik echter naar ranzige boter, als een blik campingboter dat te lang in de brandende zon heeft gelegen. Dik minpunt.

‘Een heerlijke schone huid krijgt u van dit makkelijk te maken masker: 50 gr. fijngemaakte havervlokken mengen met een beker karnemelk.’

Stukjes in mijn haar, ogen en baard; alsof iemand zijn Brinta-ontbijt over me heen heeft gegooid. Bah. Wel bleek het een prima scrubmasker, want dode huidcellen waren in geen velden of wegen te bekennen. Die hadden zich in het papje verstopt.

‘Nog een opfrisser voor uw huid, goed en goedkoop. Leg schijfjes rauwe aardappel of komkommer op uw huid. Na ca. 20 minuten verwijderen. Oma had er baat bij, dus waarom zou u het niet proberen?’

Inderdaad, waarom ook niet. Tjaktjaktjak; een aardappel in plakjes, een komkommer in schijfjes, beleggen maar. De komkommer kwam rechtstreeks uit de koelkast en had dus een fikse voorsprong op de aardappel. Lekker fris, die schijfjes, als ze tenminste op mijn gezicht blijven zitten. Heerlijk soezen en even later weer fris wakker met een strakke, gehydrateerde huid. Weinig rotzooi en veel effect: een dikke tien.

Met mijn neus in de boter. Eh, haverprut. Nee, aardappel en komkommer.

‘Elke avond het sap van 1 à 2 uien drinken en u heeft geen last van slapeloosheid.’

Dikke doei. Uiensap? Gadverdamme. Die slapeloosheid is juist een goed excuus om de hele nacht Netflix te bingewatchen. Trouwens, hoe maak je überhaupt sap van uien?

Eindoordeel: Oma’s tips waren een interessant avontuur, maar over het algemeen overheersen de bijkomende ongemakken. Wat hebben die oma’s in de jaren vijftig en zestig naar ui en boter gestonken. Benieuwd hoe de mensen toen leefden? Tot en met 2 oktober 2016 kun je naar De Wonderjaren ’50 en ’60 in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Met je CJP-pas krijg je € 4,50 korting.  Of test de tips zelf en show het resultaat bij The Model Convention in RAI Amsterdam op 28 februari. Hier scoor je € 15,- CJP-korting. 

Bron: Oma weet raad!, samengesteld door Monique van der Mey.

Beeld oma: Alex Santos Silva onder CC-licentie
Beeld citroenen: Mary-Katherine Ream onder CC-licentie
Beeld uien: Global Panorama onder CC-licentie

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.