Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom je tóch naar podcasts moet luisteren
10 FEB 2016 • Door Frederica van Mastrigt • Meer blogs over Muziek Lezen Lifestyle

Waarom je tóch naar podcasts moet luisteren

Podcasts zijn een ondergeschoven kindje in onze dagelijkse mediaconsumptie. Een rondvraagrondje in je vriendengroep maakt één ding pijnlijk duidelijk: nobody cares, want: ‘Het is toch verdomme geen 2004 meer?!’

Nee, dat klopt, maar in de wondere wereld van podcasts is veel gebeurd de afgelopen jaren. Er zijn talloze verborgen pareltjes. Zoals Caesar al zei: ‘Ik podcast, ik zag, ik overwon.’ Daarom weerleggen wij – ongevraagd – de acht meest gehoorde uitspraken over podcasts. Plus: gratis luistertips!

‘Ik snap nie hoe dah stomme gedoe werrek.’
Inderdaad: het is moeilijk. We kunnen je een uitgebreid driestappenplan geven, maar waarom zou je dat lezen, als je ook naar een super schattig omaatje kunt kijken dat het je kristalhelder uitlegt.

Ira Glass: de Godfather van verhalende podcasts, heeft een Godmother gevonden om ons allemaal te helpen.

De man die naast deze hypermoderne oma zit, is Ira Glass. Hij is een grootheid in de podcastwereld en maakt onder andere This American Life, waarin hele bijzondere verhalen over hele normale mensen worden verteld. Zoals aflevering #572, waarin een jongen vertelt over zijn racistische, Italiaanse oma, die op haar negentigste een nieuwe liefde ontmoet: een 62-jarige blinde zwarte man met één been.

‘Ik heb helemaal geen tijd om naar die stomme podcasts te luisteren.’
Logisch. Met je allesverzwelgende Netflix-verslaving is het überhaupt een wonder dat je de tijd vindt voor basale dingen als studeren, werken en eten. Wat fijn is aan podcasts: je kunt ze OVERAL luisteren. Op de fiets, bijvoorbeeld. Of in de trein. Of in bad. Of met één oortje in terwijl je pretendeert te luisteren naar je schoonvaders urenlange speech, over waarom migranten toch echt niets kunnen betekenen voor de veranderende Nederlandse maatschappij. Of in de supermarkt. Of…

Lekker genieten in bad! Heerlijk! Lekker badcastje hoor! 

‘Ik vind het te duur. Stom!’
De meeste podcast zijn gratis, vriend.

‘Podcasts begrijpen mij stom genoeg niet.’
Echt? In de meer dan 250.000 podcasts die op iTunes staan kan jij NIETS vinden waar je je in herkent? Neem Megan Tan’s Millenial. Megan is midden twintig en klaar met studeren, dus klaar voor de arbeidsmarkt. Maar wat ga je dan doen? Daar maakte ze deze veel te herkenbare podcast van. Over procrastinating gesproken.

 

Podcrastination? Anyone? 

In Echt Gebeurd worden waargebeurde verhalen verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Willem Bosch (scenarioschrijver van Penoza) vertelt in #72 hoe hij als opstandige tiener stiekem drank naar school smokkelt en voor het eerst aan meisjes friemelt. In #89 vertelt comédienne Jennifer Evenhuis over hoe ze langzaam een natuurmens wordt nadat ze Boeddhabeelden moet wassen op nationale Boeddhadag.  

Het puberdagboek van Willem uit Echt Gebeurd werd ook omgetoverd in die piemelige filmpje.

En als je andere mensen helemaal niks vindt en liever naar jezelf luistert, begin je gewoon een zoektocht naar Man met de microfoon. Radioman Chris Bajema rijdt rond in een oud bussie om random mensen van straat te plukken voor een interview.

‘Maar ik vind mensen echt stom.’
Dan is de podcast Wild Sounds iets voor jou. Lekker krekeltjes luisteren.

‘En ik vind Amerika stom.’
Toegegeven, van het postcast-aanbod komt het grootste gedeelte van over de grote oceaan. Dat zijn geen kleintjes: in seizoen één van Serial onderzoekt journalist Sarah Koenig bijvoorbeeld de moord op een 18-jarige scholiere, waarvoor haar ex-vriend in 1999 levenslang heeft gekregen. Het verhaal vertoont nogal veel gekke details, wat de serie verslavender maakt dan de Tony’s reep die je bij een nieuwe CJP-pas krijgt. SPOILER: De zaak werd zelfs heropend naar aanleiding van de podcast. Seizoen twee, over een Amerikaanse soldaat die vijf jaar bij de Taliban in Afghanistan werd opgesloten, is nu bezig. En seizoen drie is ook al bevestigd voor later dit jaar. Lekker!

Nog zo’n verslavende Amerikaanse productie: Mystery Show. Presentator Starlee Kine lost alledaagse mysteries op. In aflevering vijf gaat ze op zoek naar de lengte van Jake Gyllenhaal: die is namelijk onvindbaar online. Hier moet een enorm complot achter zitten. Maar dan wordt Starlee gebeld door Mr. Gyllenhaal himself…

Lekker bellen met Jake Gyllenhaal.

 En Reply All is een Amerikaanse podcast met verhalen over het internet. Is dat boeiend? Ja! Zo raakt een vrouw haar schattige mopshondje kwijt aan het internet (#45). Jazeker.

En jij dacht dat je je hond alleen in het park kon verliezen.  

‘Maar zijn er geen goede Nederlandse podcasts dan? Da’s toch stom?’
Zoals met alles, behalve concepten voor kwaliteitsprogramma’s als Big Brother, lopen we in Nederland een beetje achter. Een significant Nederlands aandeel in de online audiofragmenten zal er binnenkort ook niet zijn. Gelukkig worden er inmiddels steeds meer podcasts op onze eigen bodem gemaakt die het luisteren waard zijn. 

Kwaliteit boven kwantiteit. Podcast Toendra heeft het allebei: maar liefst dertig afleveringen, elk met hun eigen, bijzondere verhaal. Over een filosofiedocent die bestolen wordt door twee gewapende jongens en zijn geld briefje voor briefje terugverdient door met de overvallers in gesprek te gaan (#3). Of de vele levens van Jacob Sleutelberg (#12), over een succesvol man die op straat belandt, maar wel altijd in nette Burberrykleding blijft lopen.

Jonge makers zijn er ook genoeg, zo onderzoekt Leonie Wolters in Loos werk wáárom mensen in ’s hemelsnaam werken. Ze doet het zelf liever niet, namelijk, en begrijpt het nut ervan niet helemaal. En als je niet gediend bent van een Nederlands accent is Roes een hele fijne, met Vlaams doorspekte podcast. De drie dames die hem maken vertellen prachtige verhalen over de roes: dronkenschap en mensen die totaal van de kaart zijn, slaapwandelaars, maar ook over moeders. Tijdens je bevalling maakt je lichaam namelijk ook stofjes aan die de pijn allemaal wat minder maken. Zo zijn bevallende vrouwen hun eigen drugsdealer. Kijk, dat had je zonder podcasts nóóit geweten.

Als je zwanger bent hóef je niet eens te drinken om in een roes te geraken. Illustratie door Gijs Henselmans voor VPRO Dorst.

‘Wat een stom artikel.’
Je bent zelf stom.

CJP helpt je graag je leven leuker te maken. Help ons ook: schaf een pas aan. Krijg je gratis chocola bij. En korting op andere culturele uitspattingen waar je wel gewoon voor moet betalen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.