Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Voor elk wat wiels
23 FEB 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

Voor elk wat wiels

Wat hebben Rad van Fortuin en die rolstoelman van Intouchables met elkaar gemeen? Het zijn - net als de zeven andere dingen uit dit rijtje –leuke dingen met wielen.

Je weet het vast al, maar voor alle mensen die wél een hunebed boven hun hoofd hebben hangen: Intouchables is een Franse tragikomedie over het straatschoffie Driss en de steenrijke rolstoelpatiënt Philippe. Die laatste vecht tegen betutteling en heeft iemand nodig die voor hem zorgt, die eerste heeft altijd zijn inkomen bij elkaar gejat en kan best een baan gebruiken. Het lot brengt hen samen en plotsklaps is het leven een avontuur. Heb je de film gezien, dan herken je je vast in jankebalken door de emotionele pianomuziek van componist Ludovico Einaudi. Kreeg jij ook geen genoeg van de film? Goed nieuws: de theatervariant van Intouchables is nu te zien in Nederland. Om dat te vieren is hier een rijtje vol wieldingen die ook leuk zijn.

1. Philippe Pozzo di Borgo 

Wie? Nou, die miljonair uit Intouchables dus, waar het hele verhaal om draait. Wel even opletten hè! François Cluzet is de acteur in de film die deze aristocraat met verlamde armen en benen speelt. In het theater doet Huub Stapel de vertolking. Het verhaal is trouwens gebaseerd op feiten. De echte Philippe raakte in 1993 verlamd door een ongeluk tijdens het paragliden. Zo komt verzorger Driss in zijn leven, die in het echt Abdel Sellou heet en geen tall, dark and handsome Senegalees is, maar een kleine stevige Algerijn.

Acteurs uit de filmvariant: François Cluzet (r) en Omar Sy (l).

2. Kill Bill’s Pussy Wagon

De eerste Tarantino-film waarin Bill dood moet, heeft als nalatenschap een van de tofste dingen op wielen ooit: The Pussy Wagon. Uma Thurman wordt wakker uit haar coma. She is not amused, want tijdens haar coma gingen verkrachters van bil met haar bewusteloze lijf. In het ziekenhuis ramt Uma het hoofd van een verpleger tussen de deur en ontsnapt vervolgens in deze knalgele Chevrolet Silverado SS. Wat een auto. Wat een vrouw. Deze Pussy Wagon is trouwens ook te zien in de video Telephone van Lady Gaga en Beyoncé en Tarantino heeft hem nog steeds in zijn bezit.

3. De Urban Dictionary-definitie van ‘wheel’

In het kader van straatschoffie en van bil gaan een bruggetje naar straattaal. Voor al je vragen over straattaal kun je terecht bij de Urban Dictionary. Voor kennis over huis-tuin-en-keukenwoorden die inzetbaar zijn als scheldwoord, is dit ook een topsite. Als we wheel intikken leren we het volgende.

Leerzaam hè! Broad betekent overigens vrouw. Het is een iets minder respectvolle term dan lady, maar wel respectvoller dan een vrouw een bitch noemen. Wil je wheel graag vervoegen? Gebruik dan wheeling. Dat is de kunst van het najagen van een vrouwelijk exemplaar.

4. Mensen op een hoverboard

Lekker door de supermarkt rijden zonder dat je kracht hoeft te zetten om de winkelwagen vooruit te duwen. Of rustgevend rondjes balanceren in het park, terwijl je een blauw neonlichtspoor achter laat. Back to the Future! Wij houden van mensen op een hoverboard. Vooral de #fail-varianten.

5. Stephen Hawking

Ook wel omschreven als: die superslimme man met computerstem. Deze Engelse natuurkundige en kosmoloog heeft ALS, een ziekte die de zenuwcellen aantast, waardoor het lichaam verlamt raakt. Daardoor rijdt hij rond in een rolstoel en heeft hij een robotachtige stemstimulator. Wonderbaarlijk genoeg blijft zijn denkvermogen wel onaangetast en dus gaat de wetenschapper stug door met zwarte gaten in het heelal onderzoeken. The theory of everything is een oersterke film over zijn verhaal. Wil je zien hoe Stephen vol zelfspot in het leven staat? In diverse tv-series en films is hij als zichzelf te zien: zoals Star Trek: The Next Generation en The Big Bang Theory.

6. De hamburgerauto

In 1997 kwam de film Good Burger uit. Het verhaal gaat over twee dommige gasten, die het hamburgerrestaurant waar ze voor werken moeten redden van de ondergang. Het is niet heel diepgaand, maar de film hééft toch een brute bak op wielen! De auto der auto’s: de AMC Pacer, met een hamburger op de motorkap. Nu maar hopen dat ze die hypermoderne burgertent aan de overkant van de straat verslaan.

7. Wheelchair freestyle

Deze man en zijn ongeremde drang naar adrenaline.

8. Grandmaster Flash

De originele mix The adventures of Grandmaster Flash on the wheels of steel is een pareltje van het kaliber ‘muziek maken door met je handen over een wiel te scrollen’. Grandmaster Flash heeft de wereld verandert met zijn scratch-skills op een wheel. Zonder hem was met je hand over een langspeelplaat schuiven nooit zo amazing geweest.

9. Rad van fortuin

‘Een rad is toch geen wiel?’, horen we je denken. Nou, smartass, dan heb je zeker nog nooit de Engelse versie van het jaren negentig tv-spel gezien. In het Engels heet Rad van fortuin namelijk Wheel of Fortune en daarmee is het de perfecte afronding van dit lijstje. Al keken we liever naar de Hollandse variant, met een publiek vol snorren en prijzen in guldens. Prijzen winnen in gezelschap van Leontien Ruiters en Hans van de Togt. De rollende ‘r’ van voice-over Gaston Starreveld maakte het geheel compleet.

Heb jij nog toevoegingen aan onze lijst met de leukste dingen met wielen? Laat een comment achter!

Tot 19 juni zie je met CJP-korting in diverse theaters (van de Luxor in Rotterdam tot DeLaMar in Amsterdam) Huub Stapel en Cyriel Guds in de rollen van de rijke rolstoerrijder en zijn semi-criminele helpende vriend. Check hier de speellijst.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.