Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
The Oscars 2016: wie wél hadden moeten winnen
29 FEB 2016 • Door Martine Bakker & Meike Bergwerff. Beeld: Iris Boogaard • Meer blogs over Film

The Oscars 2016: wie wél hadden moeten winnen

Fanatieke opblijvers hebben vannacht op gekraakte websites de 88ste editie van The Academy Awards kunnen zien. Een prestigieus filmprijzengala vol shiny jurken en strakke pakken, waarbij Leonardo DiCaprio voor het eerst in zijn leven een Oscar won. Helaas sloeg The Academy dit jaar de plank behoorlijk mis.

De felbegeerde gouden beelden in de vorm van een man met een zwaard, worden uitgereikt door The Academy. Deze groep afgevaardigden bestaat uit filmmakers en filmwetenschappers: onbekwame types blijkbaar. Daarom heeft CJP de échte winnaars voor je op een rij gezet.

Kanye West voor ‘Best actor in a leading role’

Waarom: Kanye speelt al jaren de hoofdrol in zijn eigen film: zijn bestaan op aarde. Zo is de rapper er heilig van overtuigd dat hij op een dag de rol van Obama overneemt. Ondertussen vindt hij zichzelf zieliger dan de kindjes in Afrika omdat hij een miljoenenschuld heeft, en zij niet. Het is bewonderingswaardig dat de egotripper nog steeds niet is opgenomen voor zijn grootheidswaan, terwijl hij écht dingen Twittert als: ‘I am the greatest artist of all time.’
Hypothetische winnaarsspeech: ‘Allereerst wil ik mezelf bedanken: Kanye loves Kanye. Ik zat al op de troon der rap, ik heb de modewereld veroverd en nu óók nog de filmindustrie. Verder wil ik God bedanken. Oh, wacht dat ben ik zelf.’
Echte winnaar: Leonardo DiCaprio in The Revenant.

De anti-vluchteling-‘daar-moet-een-piemel in’- mensen uit Steenbergen voor ‘Best sound mixing’

Waarom: Een gymzaalakoestiek in combinatie met haatdragende speechers is op zichzelf al een monsterlijke soundtrack. Het wordt past echt niet om aan te horen, als agressieve relschoppers hun daar-moet-een-piemel-in-liederen inzetten tegen een vrouwelijke inwoonster van Steenbergen. De enige persoon die iets hartverwarmends had te zeggen over vluchtelingen. Die combo is de perfecte soundmix voor een horrorfilm.
Hypothetische winnaarsspeech: ‘Hey, leuk beeldje. Wacht eens even. Dit lijkt een beetje op een… Dáááár… moet.. een… Oscar… in! Daar moet een Oscar in!!
Echte winnaar: Mad Max: Fury Road.

Miley Cyrus voor ‘Best Costume Design’

Waarom: Échte stijliconen komen maar eens in de zoveel tijd voorbij. Ze zijn een voorbeeld voor generaties, jong en oud, met een vooruitstrevende en baanbrekende stijl. Supertalent Miley Cyrus doorbrak in 2015 alle grenzen door bijna alleen outfits zonder stof te dragen. Een enkel lintje, plastic geval of wat verf hier en daar. En vergeet de sporadisch aanwezige teddybeer niet. Dat durven alleen echte trendsetters.
Hypothetische winnaarsspeech: ‘Ik wil vooral de West-Afrikaanse bevolking bedanken dat zij het twerken hebben uitgevonden. Daardoor kan ik nu een vreugdedans doen.’
Echte winnaar: Mad Max: Fury Road.

Donald Trump voor ‘Best Foreign Film’

Waarom: Om in je eigen taal een groot publiek aan te spreken, moet je communicatief sterk zijn. Om dat in een andere taal te bereiken, heb je een verbale grootheid nodig. Donald Trump weet met zijn onbegrijpelijke logica, niet te volgen speeches, wazige tweets en onjuiste beweringen grote hoeveelheden Amerikanen achter zich te krijgen. Dat lukt alleen de grootste lulkoekvertolkers.
Hypothetische winnaarsspeech: ‘Ik voel mijn pro-gun beleid door in alle facetten van het leven. Daarom heb voor de gelegenheid voor het hele publiek pistolen en kanonnen meegenomen! Waterpistolen gevuld met champagne en confettikanonnen, welteverstaan, ha-ha!’
Echte winnaar: Son of Saul.

Justin Bieber voor ‘Music (Original Score)'

Waarom: Waar Bieber is, gebeurt er iets. Of het nu halfnaakte vrouwen zijn die om hem heen dansen, of om gefotoshopte foto’s gaat voor zijn Calvin Klein-campagne. Vooral om dat laatste hebben we hard gelachen. Dat het lachen inmiddels een beetje met kiespijn is omdat meneer van jong popsterretje, naar vervelende tiener, naar artiest met toch stiekem wel een tof album is gegroeid, dat is wel weer jammer. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.
Hypothetische winnaarsspeech: ‘Anne Frank, my baby, was al een Belieber en nu is de rest van de wereld het ook. Is het te laat om sorry te zeggen tegen alle verliezers dat ik dit beeld heb weggekaapt?’
Echte winnaar: The Hateful Eight.

De geanimeerde apen uit Coldplay’s Adventure of a lifetime-video voor ‘Best animated short film’

Waarom: Op rockmuziek dansen alsof je in een Zuid-Afrikaanse dancehallclub staat en dan ook nog een geanimeerde aap zijn? Dan heb je skills. Deze apen gaan niet eens gebukt onder een minderwaardigheidscomplex, terwijl ze echt minder mooi zijn geanimeerd dan King Kong en de apen uit Planet of the apes. Nee, gewoon lekker musiceren in de jungle en de stem van Chris Martin playbacken. Dat verdient een gouden beeldje.
Hypothetisch winnaarsspeech: ‘We hadden niets voorbereid en zijn zo overdonderd. We vinden het oe, oe, oeee oerendhard dat we voortaan met Oscar aan de lianen kunnen hangen.’
Echte winnaar: Bear Story.

Ben je benieuwd naar de films die écht in de prijzen zijn gevallen? CJP’ers krijgen dikke korting op bioscoopbezoek en diverse filmfestivals. Grote kans dat je één van je prijswinnaars kunt spotten voor een prikkie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.