Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Slam dunk da funk
02 FEB 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Annemarie Sint Jago • Meer blogs over Theater Lezen

Slam dunk da funk

Knus in kleermakerszit luisteren naar de flowende verhalen van Nederlandstalige ritmepoëten. Een lach. Een traan. Een slapend been. CJP was bij het NK Poetry Slam en wil nu ook op dichten.

Soms lonkt nestelen op de bank meer dan jezelf onderdompelen in een nieuwe ervaring. Toch begint het leven pas buiten je comfortzone, dus waarom zou je de vrijdagavond achter je laptop doorbrengen met verhalen over gemaakte moordenaars, een vrouwengevangenis of de Amerikaanse overheid? Wij gingen uit onze comfortabele ruimte voor een compleet nieuwe ervaring: een bezoek aan het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in TivoliVredeburg. It was blowing our mind so we gotta get into.  

Poëtische klapper

Het concept is simpel: Poetry Slam is letterlijk vertaald een poëzieslag. Een moderne voordracht van gedichten. Hiphop zonder muziek. Slamdichters (of, voor intimi, slammers) gaan op het podium de strijd aan en focussen zich op voordracht, performance én dichtkunst. Het is de kunst om een kritische jury en het publiek binnen enkele minuten te overtuigen. Daarbij worden vaak thema’s als de dood, de maatschappij of vingeren aangesneden. Lekker uit het leven gegrepen.  

Hypersensitieve applausmeters  

De presentatie ligt in handen van dichter Daan Doesborgh en dichteres Ellen Deckwitz. Zij praten de avond soepeltjes aan elkaar. ‘Bedankt slammers, ga nu maar lekker backstage aan de Oxazepam.’ In de jury zit zangeres Ellen ten Damme, schrijver van het Poëziegeschenk 2016 Stefan Hertmans en voormalig Poetry Slam-kampioen Erik Jan Harmens. Vooral die laatste is erg zuinig met zijn cijfers. ‘Erik Jan, ik heb even een kleine TIA door je jurycommentaar’, zegt Ellen. Al is de stem van de jury niet doorslaggevend. Er zitten namelijk allemaal hightech sensoren in de zaal, waarmee wordt gemeten hoe hard het publiek klapt en joelt na ieder optreden. Op basis van die metingen wordt de favoriet bepaald.

Schreeuw voor je leven. 

Bevende papieren en scherpe randjes

Acht kandidaten strijden voor de Nederlandse titel.  Wie zijn al de stoere dichters die hun hart en ziel blootleggen op dat podium? Neem de Vlaamse Carmien Michels, die ‘stinkbommen gooit op de maatschappij’. Of Else Kemps, die het droogkomisch heeft over ‘Pritt-stift voeren aan de klassenhamster’, iets wat ‘niet autobiografisch is, maar vast wel eens gebeurd’. Merlijn Huntjens sleurt je mee in het verlies van zijn opa in zijn Antiaanbaklaag-beklaag: ‘Grootvader vond de openhaard gezellig en ik gooide er konijn Job in, ingepakt in tranen en het vuilpapier met de planning. We waren van de crematies.’ Simon Mulder kan in jouw blauwe kostuum zo uit een sprookjesboek komen en geeft een klasje filosofie: ‘Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt het dan geluid? Nee, omgekeerd.’ Zo diep, dat Ellen ten Damme zegt dat ze ‘het nog even moet teruglezen om het te begrijpen’. Wij lezen op Wikipedia dat dit oorspronkelijk een quote is van filosoof George Berkeley en komen superintelligent over bij de barman.

HEMA-spray

We nemen alvast afscheid van drie dichters die qua geluid het minste applaus ontvangen. In de pauze speelt de Groningse band Orange Skyline hun jaren zestig-hitjes. Ondertussen praat het poëtische publiek keihard in volzinnen. Eerst draait de frontzanger een beetje ongemakkelijk om de wisseltrofee ‘De Gouden Vink’ heen. ‘Deze plastic vogel in het kooitje is vanmiddag last-minute met HEMA-spray goud geverfd. Hij is vernoemd naar de inspirator van vele slammers: Simon Vinkenoog’, vertelde presentator Daan ons eerder die avond. Dan herpakt de muzikant zich: ‘De regel van onze band is dat we het podium nooit verlaten mét energie, dus we dansen nu alles eruit. Doen jullie mee?’ Dat trekt de literatuurliefhebbers over de streep om toch nog hun heupen te bewegen in plaats van hun kaken.

Een groepje ritmische dichters.

Geurexplosies en de maatschappij

Als de band het podium verlaat, gaat iedereen weer tegen het podium op de grond zitten. De vijf overblijvers zijn Naomi, Carmien, Mischa, Merlijn en Else. Wij zijn stiekem fan van Else, die je met haar jeugdige woordgebruik terugsleurt naar je tienerjaren. Zo heeft ze het erover dat er ‘op de keukenvloer collectief verraad wordt gepleegd tegen het gevoel voor humor.’ Nice one. We fluiten alsof we bij een concert van Beyoncé zijn. Dezelfde reactie geldt voor de Vlaamse Carmien, die ‘Het vogeltje van de koekoeksklok bij wijze van grap vleugellam maakte.’ Rauw en eerlijk.

Wie regeren de wereld: meiden

Onze fluittechnieken werpen hun vruchten af. Nadat ze de competitie hebben uitgeroeid, staan de twee vrouwen tegenover elkaar in de finale. Carmien – die wil je niet in een steegje tegenkomen, want ze spit venijnigste woorden - tegenover de lichtelijk ongemakkelijke Else, die haar lokken om haar vingers draait en ons hart laat smelten. Een fenomenale finale, waarbij het alleen al geschiedenis-schrijvend is doordat beide finalisten vrouw zijn. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Ze maken elkaar af tot het bot en krabbelen dan weer op. Zo trekt Else zich los uit het semi-aardige gebaar van Carmien om haar hand vast te houden en heeft Carmien een gedicht over ‘hoe Else een pukkel is op een schouderblad, waarbij het pus uiteindelijk verandert in bladgoud op een rug’.  Deze zinderende vergelijking staat nog in onze buis van Eustachius gebrand.

Er kan er maar één de winnaar zijn

Handen zijn bebloed van het geklap en vingers week door het gefluit en zo wint Carmien Michels de landstitel Slampion 2016. De prijs is € 1000,-, de wisseltrofee en later dit jaar vertegenwoordigt ze Nederland op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs. Terwijl al de andere kandidaten hun verdriet omzetten in hartverscheurende gedichten over verlies, typen wij een gedicht in onze telefoon over Slam. ‘Slam dunk da funk, put it up. If you got that feeling.’ Tsja, we moeten toch ergens beginnen met de boyband 5ive in ons hoofd waar we IEDERE KEER aan denken als we Slam horen.

Die met die vogel is Carmien en daar rechts staat Else. 

CJP geeft niet alleen korting op de avonden van Poetry Slam, maar ook korting op literaire avonden/festivals zoals TilT en Wintertuin Festival waar je bovenstaande artiesten tegen het performende lijf loopt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.