Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 8
25 FEB 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 8

Het zijn niet alléén Tony’s Chocolonely karamel zeezout-repen, waar je water van in je mond krijgt. De volgende tracks zorgen ook voor urenlang likkebaardgenot. Deze week o.a. Marle Thomson, Jan Blomqvist en Bibi Bourelly.

Vök – Waiting (single)

Geen verkeerd gespelde versie van ‘de daad’ in het Engels, maar ‘een gat in het ijs’ op z’n IJslands: dat is Vök. De tweekoppige indie-elektro-popband, bestaande uit qua geslacht voor ieder wat wils, komt van dit ijskoude eiland. Sensueel als The Knife en weemoedig als The XX neemt deze video van Waiting je mee naar het Viking-eiland. Daardoor waan je je op de filmset van Game of Thrones. De catchy melodieën zijn bezongen met zachte, hoge vocalen. Alles afgewerkt met gitaar en diepe baslijnen. Vök komt in maart voor een clubtour naar Nederland, met Cut_ in het voorprogramma. Op zaterdag 12 maart staan ze op London Calling in Paradiso.

Jan Blomqvist – Remote Control (album)

Deze herken je vast. Je staat lekker los te gaan op zondagmiddag in de Berlijnse Berghain. Rammende techno is wat je de afgelopen 48 uur in leven heeft gehouden. Ineens is daar het besef: waarom hoor ik geen songteksten met inhoud? Dat had Jan Blomqvist nou ook. Zo kwam de producer op het idee om uitvinder te worden van concert-techno. Live dj-set waarbij hij zelf zingt, met inspiratie uit Radiohead-songteksten en het gevoel van Britpop. Dat vergroot hij met dromerige vocalen, hypnotiserende melodieën en simpele beats. Tof om te checken op festivals, want dan speelt Jan zijn repertoire met een energieke band.

Marle Thomson – The Canopy (EP)

Noem deze Amsterdamse maar de Hollandse Laura Mvula, Emily King of Lianne La Havas. Haar eigenzinnige liedjes zitten ramvol loops, pianospel, gitaaraanslagen en haar warme stem. Het nummer Levitation betekent in het Engels ‘het laten zweven’, en de uitleg rondom het nummer is net zo zweverig als de betekenis van het woord. ‘De wereld om je heen zien door scherven van glas waar het licht doorheen sijpelt.’ Marle schreef het liedje op haar ukelele en die akkoorden zijn later omgezet in een soulvolle popsong. Een aanrader voor Radio 6-luisteraars.

I am Oak – Our Blood (album)

De Utrechtse folkgroep van Thijs Kuijken maakt fluisterende liedjes die je jankchakra openen. Je kunt er allerlei hippe termen voor verzinnen, zoals slowcore folk. Of alternatieve indierock. Of dromerige country. De trage vocalen klinken als de perfecte muziek voor als je de slaap niet kunt vatten of in ultieme zenheid wilt verkeren. Omen is de plaat om te luisteren als je door het stadspark wandelt, koffie in je hand met de zon die doorbreekt. Als er dan uit het niets een fietser tegen je been rijdt, scheld jij hem of haar niet uit maar zeg je gewoon: ‘ik ook van jou’.

Bibi Bourelly  – Sally (single)

Een muzikant als vader en een kunstenares als moeder, tsja, daar moet wel een creatief wonderkind uit voortkomen. Bibi Bourelly is nog maar 21 en nu al één van de meest gewilde songwriters ter wereld. Het muzikale talent is geboren en getogen in Berlijn, maar woont tegenwoordig in Washington D. C.. Zo is ze dichtbij de studio’s van de groten der aarde waar ze al mee werkte, zoals Kanye West, Lil’ Wayne en Usher. Ze schreef ook drie nummers voor Rihanna’s album ANTI, waaronder Bitch better have my money. Nu komt Bibi met eigen liedjes: Ego, Spirit en nu Sally. De laatste is hiphop, gemixt met een swingbeat, alsof je in een Amerikaanse hamburgertent dramatisch de klapdeuren opensmijt en een bananenmilkshake extra large bestelt. Fuck all the haters.

BokoesamEen beetje voor jezelf (EP)

Soms wil je gewoon iets voor jezelf. Een beetje tijd, bijvoorbeeld. Die tijd kun je pakken door je op te sluiten met de nieuwe EP van Bokoesam. De Amsterdamse Samuel Sekyere is half Nederlands en half Ghanees. Zijn artiestennaam komt voort uit het Surinaamse woord bokoe dat ‘stinkende vis’ betekent. Racistische types gebruiken deze term soms voor Afrikanen. Niet tof. Gelukkig komt Bokoesam met een vredelievende tegenaanval, door juist een positieve draai aan het woord te geven met zijn snoeiharde tracks. Wij kennen Heleboel money al uit ons hoofd als anti-racisme statement. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste en opvallendste muziek.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.