Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Je kunt beter een nobody blijven
27 FEB 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Amy in haar huis in Camden Town, 2004 © Mark Okoh, Camera Press London • Meer blogs over Muziek Expo

Je kunt beter een nobody blijven

Het lijkt zo leuk: je eigen MTV Cribs-huis en een gillend publiek als jij ergens je gezicht laat zien. Maar zodra je in een joggingpak voor de supermarktvriezer break-up food staat uit te zoeken, is het best verknipt om belaagd te worden door paparazzi.     

Amy Winehouse is het schoolvoorbeeld van een artiest die door dit soort faam is gesneuveld. In het Joods Historisch Museum is nu een tentoonstelling te zien die de onbekende kant van Amy blootgeeft. De expo is samengesteld door Alex Winehouse (Amy’s broer) en The Jewish Museum in Londen. Het laat een jonge Amy zien, die nog niet is beïnvloed door de sensatiezucht van de media die haar fataal werd. Want we weten stiekem allemaal: faam maakt meer kapot dan je lief is. Levens, auto’s of een pretpark, bijvoorbeeld. Voor iedereen die niet beroemd is, zijn hier zes argumenten waardoor je extreem blij bent met je onbekende driehoog-achter bestaan, nietszeggende baan en saaie vrienden. 

Amy Winehouse, 2003 © Charles Moriarty Photography

1. Je wordt tenminste niet beschuldigd van pedofilie, als je alleen maar wilt spelen in je eigen pretpark

Als kind vind je het leuk om te zingen. Je kan het best wel goed, waardoor je vader geld ruikt. Dan breek je door samen met je broers, want de wereld vindt jullie liedjes swingend en jij bent de schattigste van het gezelschap. Daarom heb je eigenlijk geen jeugd, want je werkt al van kinds af aan. Om toch een beetje een jeugd te hebben, bouw je als volwassene een pretpark in je tuin waar je andere kinderen uitnodigt. Zij begrijpen je tenminste. Helaas begrijpen hun ouders jou niet, waardoor je eindigt in de rechtbank en uiteindelijk sterft met een bevlekt imago. Tsja, het leven van Michael Jackson was gemakkelijker geweest als hij gewoon postbode was geworden.

2. Jij kunt lekker doordraaien in het openbaar

Je hebt een baaldag, want je favoriete koffiebar heeft geen sojamelk meer. Daarnaast besef je dat je nooit naakt zult dansen op Woodstock, omdat je in het verkeerde decennium bent geboren. Dan wil je gewoon met een groene paraplu een auto in elkaar timmeren, zonder dat daarbij je lokken in je ogen hangen. Precies dat dacht Britney Spears. Helaas voor haar stond er een groepje fotografen omheen, waardoor er acht jaar later een CJP-redacteur is die dit akkefietje wéér aanhaalt. Logisch dat ze liedjes maakt over sadomasochisme (Hit me baby one more time) en daarbij dansjes doet in een gymzaal.

3. Flitsen van camera’s zijn niet gevaarlijk voor jou

Als klein meisje keek Diana al met een scheef oog naar de prinsessen in sprookjes, niet wetende dat ze op een dag datzelfde leven zou leiden. Tot ze een echte prins ontmoette en verliefd werd. Hun kinderen groeiden op tot gewilde jonge mannen, waarvan ééntje het koningshuis uiteindelijk overneemt en de ander vaak paradeert in een Nazi-kostuum. Dan gaat het droompaar uit elkaar en wordt ze verliefd op een ander charmant exemplaar. Tijdens een romantisch uitje naar Parijs komen er flitsende parasieten achter hen aan en samen met haar nieuwe vlam verongelukt ze in de auto. Je kunt beter als onbekend koppel Truus en Henk met de Thalys een dagje naar Parijs.

4. Droog je niet zo lekker op? Jij wordt gelukkig geen meme

Je ouders hebben je een naam gegeven die niemand kan uitspreken, dus noemt de wereld je voor altijd ‘dat jongetje uit Home Alone’. Dat is natuurlijk al heel erg verknipt voor Macaulay Culkin, maar hij blijkt ook nog eens heel ongelukkig op te drogen. Als kind vond iedereen het jochie zo schattig, nu gaat zijn hoofd rond als Internet-meme om de risico’s van heroïnegebruik aan te geven. Gelukkig herbeleeft een gemiddeld onbekend gezin met kerst wederom de avonturen van de kleine Marcaulay. Die kleine bengel die alleen thuis blijft en inbrekers te slim af is. Zo blijft hij altijd jong en schattig in onze herinneringen, al is de echte Macaulay ergens aan het wegkwijnen, terugdenkend aan betere tijden.

5. Jij hoeft niet de hele dag heroïne voor je liefde te kopen

Je bent verliefd op een jongen die laat zien hoe je het beste heroïne kunt spuiten. Hij geniet van jullie relatie, omdat hij zich nu eindelijk onbeperkt drugs kan veroorloven. Ondertussen is je vader er nooit voor je geweest, maar nu je carrière lekker gaat wil hij ineens tijd met je doorbrengen. Je vrienden zeggen dat je naar een afkickkliniek moet, maar dat hoeft niet van je vader, dus luister je naar hem. Jouw missie in het leven is namelijk bevestiging krijgen van papa. Ondertussen maakt iedereen grappen over je verslaving en doordat je een hele ongelukkige achternaam hebt – een inkoppertje voor drankwoordgrappen – gaat dat de wereld goed af. Tijdens de grootste overwinning van je leven tot dan toe, de Grammy Awards, sta je afgekickt je vriend te missen die gevangen zit. Was je maar high. Uiteindelijk begeeft je lichaam het, door de alcohol en boulimia. Nee, het leven van Amy Winehouse was niet makkelijk.

6. Jij hebt geen last van het feit dat faam nog verslavender is dan crack-roken en chocolade eten

We weten dat roken slecht is, net als vadsige snacks, drank en drugs. Toch zijn deze invloeden verslavend. Roem past in dit rijtje: een ster wil altijd meer en alles moet steeds grootser. Uiteindelijk heeft zelfs dat geen effect meer, waardoor levens worden vergooid. Denk: scheidingen, AA-bijeenkomsten en zelfmoorden. Een klassiek voorbeeld hiervan is Sinterklaas. De beste man had jaren geleden al met pensioen kunnen gaan, maar in plaats daarvan kan hij niet zonder de adrenaline rush die hij krijgt van joelende menigten, briefjes in schoenen vol aanbidding en zijn ultieme thrill: schreeuwende kinderen op zijn schoot. Die man zouden ze ook eens moeten nakijken.

Tot 4 september kun je in het Joods Historisch Museum de expo Amy Winehouse: A Family Portrait bekijken. De familie stelt onder andere haar tapschoenen, lievelingsgitaar, platencollectie, concertjurken en Grammy Award beschikbaar. Deze tentoonstelling laat zien wie Amy privé was. Een typisch Joods meisje dat liefde voelde voor muziek, mode en Londen. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.