Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het Rijk(smuseum) voor ons alleen
25 FEB 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Expo

Het Rijk(smuseum) voor ons alleen

Bier, bitterballen, een speciaal programma en na sluitingstijd met een handjevol mensen het Rijksmuseum in. Deze editie van CJP is de populairste ooit, want hij is nu al uitverkocht. Dat belooft een topavond te worden.

CJP Serveert strijkt op 17 maart neer in het Rijksmuseum. Om alvast in de juiste mood te raken, ging deze redactiestagiair naar dit gigantische museum om voor te proeven. Dit bezoek liet een grote (en zweterige) indruk achter. Groot genoeg voor dertig stappen vol bevindingen en gedachten. 

1. Het is zondag. Niet echt de beste dag om naar het Rijksmuseum te gaan. Ik ben bang voor hordes toeristen met selfiesticks.

2. Ach joh, het zal wel meevallen. ’Tis een hartstikke groot gebouw. Daar kunnen kapot veel mensen in.

3. Gelukkig heb ik een vriend gestrikt om mee te gaan. Tegen de tijd dat ik eindelijk aan kom kakken (ik stond nog in de Albert Heijn mijn bestekzegels in te wisselen), staat hij vooraan in de rij bij de kassa. Twee kaarten met 50% CJP-korting: check.

4. Man oh man, die rij bij de garderobe is niet te doen. Had ik mijn rugzak met gespaarde Albert Heijn-keukenmessen maar thuisgelaten. De vraag is: welke rij gaat het snelst?

5. Hè kak. Alleen de rechterrij is voor jasafgevers. Die is ook het langst.

6. Ik laat die rij lekker voor wat het is en fiets wel even snel langs huis om mijn tas te droppen. Dat moet binnen tien minuten wel lukken.

7. Tyfusstoplichten.

8. Terug in het Rijks. Helaas heb ik mijn target niet gehaald, maar ik mag niet mokken: in een kwartier op en neer is nog steeds impressive. Mijn shirt is overigens zeiknat.

9. Nog steeds staan dezelfde mensen in de jassenrij. Top. Dan is dat retourtje niet voor niks geweest.

10. Amai, ik zweet me echt lens. Mijn conditie is blijkbaar om te janken. Wellicht werkt het in mijn voordeel en houdt de stank selfiesticktoeristen op afstand.

11. Catwalk dus. De tentoonstelling waar ik speciaal voor kom; de spil van het CJP Serveert-programma.

12. Wat een tof promofilmpje hebben ze in elkaar gezet. Die hoofdloze modellen rocken de runway in hun historische kloffie. Ik denk dat Tyra Banks een dikke stempel of approval op deze computergeanimeerde catwalkdiva’s zou drukken.

13. Bij de entree van de tentoonstelling bewegen modieuze kwallen op en neer. Zwaar hypnotiserend. Zou het oké zijn als we hier de rest van de dag op de grond blijven liggen om ernaar te turen?

14. Op kleine propvolle banken kijken medebezoekers naar een video over de tentoonstelling. We twijfelen of we ons ertussen zullen wroeten met het betere ellebogenwerk, of daarmee wachten tot de serene rust tijdens CJP Serveert. De laatste optie lijkt ons het slimst.

15. Zag ik niet op Facebook een filmpje over Catwalk voorbijkomen, met Erwin Olaf bij De Wereld Draait Door? Thuis maar eens checken.

 

16. De kindermode van vroeger is hele andere koek dan de Sesamstraat-truien die ik in mijn kindertijd droeg. Deze nette jassen prop je niet zomaar even in de wasdroogcombinatie na een modderig potje verstoppertje spelen.   

17. Als we één outfit moesten dragen uit de kinderkledingzaal, welke zou dit dan zijn? Mijn maat gaat voor een bruinig gedrocht met lange flappen aan de achterkant. Ik bestempel zijn keuze als ‘dispuut-chique’, terwijl ik voor een kekke jas met een flora en fauna-achtige print ga. Een print maakt mij goed gezind.

18.   Aha, geen wonder dat de tentoonstelling Catwalk heet. Een hele rits aan historische jurken komt voorbij geflaneerd. De dame naast ons op het bankje voelde zich net Anna Wintour, zo met haar neus op de runway.  

19. Het was korsetten wat de klok sloeg, blijkbaar. Gemakkelijk ademhalen was geen prioriteit voor vrouwen. Ook samengeperste organen waren geen probleem.

20. Ik voel me zo underdressed. Hoe zouden ze over vierhonderd jaar eigenlijk tegen de mode van nu aankijken? Hangt mijn vale H&M-broek dan ook ergens in een vitrine?

21. Op een voetstuk staat een jurk van Mondriaan. Oh nee, toch niet. Yves Saint Laurent, geïnspireerd door Mondriaan. Zonder korset en lange rokken. Daar konden de dames nog eens flink een avond in doorhalen.

22.   De gouden maskers op de paspoppen doen me denken aan de occulte seksscènes uit Eyes Wide Shut. Zou deze DVD bij Erwin Olaf thuis in de kast liggen?

23. Het hebben van grote hoepels onder je jurk lijkt uitermate handig om proletarisch te winkelen. Daar past makkelijk een krat bier onder.

24. Bij het grote promotiebeeld van de tentoonstelling leren we dat model Ymre een hele gezellige achternaam heeft: Stiekema. Ook lezen we dat vroeger de uitsnede van het decolleté net onder de tepels zat. Pronte bedoening.

25. Over proletarisch winkelen gesproken; het pronkstuk van de tentoonstelling, een trouwjurk van ruim twee meter breed, kan makkelijk hele fusten herbergen.

26. We zijn bij het einde gekomen van Catwalk. Jammer, want we hadden nog wel meer willen zien. Een goed teken dus. Maar wel willen nog wel even rondrennen in de Eregalerij.

27. Niet te missen is natuurlijk De Nachtwacht. Ik vraag me af: wat als we nog nooit van De Nachtwacht hadden gehoord, of van Rembrandt van Rijn? Dan hadden we er twee seconden naar gekeken en weer doorgelopen. Zo heel bijzonder vind ik het schilderij stiekem niet. Is dat heiligschennis?

28. Het is niet te doen zo druk in de eregalerij. Onmogelijk om een glimp op te vangen van Vermeer’s Het Melkmeisje. Die houden we ook tegoed voor 17 maart, als we het Rijks voor ons alleen hebben.

29.   Bij het verlaten borrelt ineens een bucketlistwens bij me op: met vrienden verstoppertje spelen in het Rijksmuseum. Ultiem!

30.   We proosten in de kroeg met kelken LaChouffe op een drukke, maar goed bestede culturele zondagmiddag. Gelukkig zonder korset, dus we kunnen flink aan de bitterballen.  

CJP Serveert @ Rijksmuseum bleek zwaar gewild. In no time waren alle kaarten uitverkocht. De kans om exclusief in het Rijks te mogen rondrennen doet zich dan ook niet vaak voor! Een wijze les voor diegenen die achter het net visten: wacht een volgende keer niet te lang. Gelukkig komen er snel weer andere edities van CJP Serveert aan, zoals bij het kortefilmfestival Go Short! en in het Centraal Museum in Utrecht. Wil je geen enkele CJP Serveert update missen? Voor CJP’ers: log in en vink in je profiel aan dat je de nieuwsbrief wilt ontvangen. Of geef je op voor onze events via Facebook.  

Beeld Rijksmuseum: John Lewis Marshall
Beeld stoplicht: Oliver Wageman onder CC-licentie
Beeld Ymre Stiekema: Erwin Olaf

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.