Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Het irritantste gedrag in het donker
04 FEB 2016 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Film

Het irritantste gedrag in het donker

Mensen vinden het hartstikke leuk om naar de bioscoop te gaan. In 2015 steeg het bioscoopbezoek met 7 procent! Des te jammer dat veel mensen niet lijken te weten welk gedrag in het donker onwenselijk is.

1. Lachen

Lachen is een volstrekt gezonde en goede reactie op grappige scènes. Met een hele zaal vol bioscoopbezoekers is het heel prettig om van ha-ha-ha te gaan. Wat echter niet ok is, is lachen op momenten die je niet begrijpt, of waar je je geen raad mee weet. Soms stoppen regisseurs momenten in films die onbevattelijk zijn. Soms is dat poëzie, een teder moment waarop je iets voelt wat niet makkelijk te omschrijven is. Dat moment dient in stilte te worden gekoesterd. Dat moment dient niet te worden weggelachen om je nervositeit en ongemak te verbergen.

2. Scheetjes laten (en andere geurtjes verspreiden)

Je denkt: mijn billen zitten geheel omsloten door een pluche stoel, broek en zo mogelijk ook onderbroek. Kan een scheetje dan kwaad? Het antwoord: ja, een scheetje kan kwaad. Vaak kan het scheetje namelijk via het gedeelte waar de stoel kantelt ontsnappen. En dan ruiken anderen het. Dus pas op met je scheetjes. Verder roepen we graag op om te douchen voor je naar de film gaat, maar de kans is klein dat je als stinkerd zijnde dit leest en nu voortaan zorgt dat je niet stinkt. Er is een reden dat je stinkt, en die reden is vaak desinteresse of onwetendheid. En je schoenen? Die hou je aan. Terzijde: klinkt ‘geurtje’ niet oneindig veel viezer dan ‘geur’? Jakkiebah: geurtje.

3. Je mobiele telefoon checken

De bioscoop zelf waarschuwt er meestal voor aanvang van de film voor: niet je telefoon gebruiken tijdens de voorstelling. Voor de mensen die het toch doen, laat ons dit zeggen: we mogen jou en je domme lichtbron die ons uit de film haalt niet. Vuil kijken we je aan, in het donker. Mocht je in de toekomst nog eens in de verleiding komen, stel jezelf dan de vraag: Is wat op Whatsapp gezegd wordt interessanter dan wat er op het scherm gebeurt? Stel, je zit bij Star Wars.

SPOILER-ALARM SPOILER-ALARM SPOILER-ALARM 

Een planeetvormig wapen zuigt een zon leeg en maakt VIJF ANDERE PLANETEN KAPOT. Is ‘He, zullen we vanavond spruitjes met spekjes eten?!’ interessanter dan dat? (Dit is een retorische vraag: het antwoord is nee.)

Niet doen dit.

4. De film real time recenseren

Al was je de legendarische (en dode) filmjournalist Roger Ebert, dan wilden we je nog niet horen praten over wat de film met je doet terwijl je hem kijkt. Ah, je kijkt Ida en het valt je op dat de film in 4:3-formaat is geschoten? En dat de cinematograaf veel ruimte in het frame laat? Bedankt, maar bewaar die opmerkingen voor bij het bier achteraf. Uitzonderingen zijn vragen als waar de hel Transformers 3 over gaat nu je even naar de wc bent geweest. Die film is niet te bevatten.

5. Kleinzerig zijn

We liepen een keer naar de plee bij de vertoning van Mad Max: Fury Road. Het was in Pathé, en ergens aan het eind van de rij zat een jongen die een regenton met popcorn op de grond had staan. Dat zagen we niet, en omdat we snel terug wilde zijn om de film verder te kijken schopten we de regenton popcorn langs de stoel van de jongen zo naar beneden. ‘Oei!’, riepen we naar de jongen en we huppelden verder, om lekker te gaan plassen. Toen we terugrenden trok de jongen ons aan de mouw. ‘Wie gaat dat betalen?’, vroeg de jongen, en hij wees boos naar een berg popcorn naast zijn stoel. Door zijn pruillip moesten we nogal hard lachen en toen maakten we het universele gebaar van pech gehad. Zó moet je dus niet zijn als je naar de bioscoop gaat, dachten toen we terug gingen zitten en verder van de film genoten.

Wist je dat je met je CJP-pas flinke kortingen krijgt bij allerlei bioscopen in Nederland? € 2,- korting bij Wolff, € 2,- korting bij Pathé, tot € 4,50 korting bij EYE filmmuseum, € 2,- korting bij het Louis Hartlooper Complex, het is fantastisch hoor. Kijk hier om al onze filmkortingen te zien.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.