Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Futuristische kijkdoos
03 FEB 2016 • Door Martine Bakker. Beeld: Amos Mulder. • Meer blogs over Expo

Futuristische kijkdoos

EYE is de komende maanden dé plek voor glazenbol-kijken: hier zie je de toekomst der filmmakers van Hollandse bodem. Paul Verhoeven en Dick Maas moeten toch een kéér vervangen worden?

De groepsexpo Close-Up A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands bestaat uit hypermoderne film- en videowerken van de nieuwe generatie filmmakers. Zij laten de grenzen tussen film en beeldende kunst vervagen met hun video’s en ruimtelijke installaties. EYE biedt een podium aan jonge talenten en wij pikten er zeven uit die je sowieso moet zien.  

1. Felix Burger

Zo voelt vertoeven in een vervloekte dromenvanger. Felix creëert een parallel universum waarin dromen en angst overlappen. Zijn werk zit vol historische referenties en speelt met de spanning tussen fictie en werkelijkheid. Hij speelt zelf vaak een hoofdrol. Weißer Zwerg lijkt op een klassieke museumzaal vol fictieve astronomische objecten, zoals een heelal gemaakt van vuilniszakken.

Felix Burger, Weißer Zwerg.

2. Helen Dowling

Tropische filmopnames die van jouw snorkelcursus in Thailand hadden kunnen zijn. Helen creëert onderwaterervaringen met schildpadden en snorkelende meisjes in een oranje oceaan, die je op den duur een hallucinerend gevoel geven. Dat komt door de hysterische kleuren en ritmes in haar video’s die in de kern gaan over communicatie en de vergankelijkheid van ervaringen.

Helen Dowling, The Burning Time Slideshow, 2015.

3. Zachary Formwalt

We weten allemaal dat banken de oorzaak van recessies zijn. Toch is het onmogelijk om je voor te stellen hoe al die geldtransacties er uitzien in het echt. Zachary maakt dat proces juist zichtbaar in zijn werk. Hij bestudeerde de complexe relatie tussen geschiedenis, economie en beeldproductie. Klinkt als wegdromen tijdens de les, maar is eigenlijk super tof en futuristisch. Wij zeggen: het is een aanrader om de circulatie van geld tussen financiële markten te checken. 

Zachary Formwalt, Unsupported Transit, 2011.

4. Mariska de Groot

Intrigerende schaduwen die je doen wanen in een Hitchcock-wereld, dat is het werk van kunstenaar en componist Mariska. Met haar zelf ontworpen instrumenten projecteert ze licht op roterende schrijven. Deze lichtfrequenties worden vervolgens opgevangen door hypermoderne speakers die het omzetten in geluid. ‘Hoe komt ze erbij?’, horen we je denken. Nou, haar inspiratiebronnen zijn kunstenaars Oskar Fischinger en Norman McLaren.

Mariska de Groot, CineChine.

5. Cristóbal León & Joaquín Cociña

Deze Chilenen brengen je nieuwe interpretaties van religieuze symbolen en magische rituelen. Voor iedereen die interesse heeft in trippen op ayahuasca: kijken naar hun kunst is daar een lightversie van. Ze werken met fotografie, tekeningen, sculpturen en dans. Religie, seks en de dood verlichten ze met stop-motionfilms en papier-mâché poppen.

Cristóbal León & Joaquín Cocina, Luis. 

6. Amos Mulder

Wederom een hallucinerend gevoel. Amos’ werk bestaat uit fotografie, animatiefilms, clips en haiku’s (Japanse poëzie-tekeningen), met onderwerpen als: dromen, ritmische bewegingen en ons gedrag. Het verhaal vertelt hij met zijn montages en hij houdt van verrassende elementen.

Amos Mulder, Don's Dream. 

7. Janis Rafa

Dubbelzinnigheid is Janis’ favoriete woord. Ze mengt dood en rampen met hun politieke, culturele en historische oorzaken. Een balans tussen bestaande gebeurtenissen en vervreemdende experimenten. Zo ontwikkelde ze een beeld van een groep soldaten die een gezonken schip eren en maakte ze een dansperformance waarbij een fanfareorkest een requiem speelt. Leuk voor feesten en partijen.

Janis Rafa, Requiem to a Shipwreck, 2014.

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van al het filmische talent out there en klaar voor een bezoekje aan EYE’s Close-Up A New Generation of Film and Video Artists in the Netherlands.

Gaat dat zien met € 5, CJP-korting. Wil je zelf ook iets doen met film, dan kun je iedere zaterdag (t/m 10 maart) met € 15,- korting naar de openbare colleges van This is Film! in EYE. Duik in de wereld van filmerfgoed, restauraties en pre-cinema. Je hebt t/m 4 februari om kaarten te kopen voor deze colleges!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.