Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Wat is nou écht de waarheid?
06 JAN 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film Theater

Wat is nou écht de waarheid?

Wat is de waarheid? Een huilende Daphne Deckers met ziekelijke verlatingsangst, die Marco Borsato iedere dag vertelt hoe fijn ze leeft in zekerheid? Not so much. Wij brengen je een lijst met culturele ervaringen die het debat tussen leugen en waarheid aanzwengelen. Filosofie is fun!

Volgens het woordenboek is ‘de waarheid’ hetgeen dat in overeenstemming is met de werkelijkheid. Helemaal niet abstract, nee. Cultuur speelt met dit gegeven. Als je naar een voorstelling gaat, kijk je naar acterende mensen. Je weet dat het nep is en toch kun je je helemaal verliezen in het spel. Bij een film idem dito. Je ziet dat de blauwe wezens uit Avatar hartstikke computergeanimeerd zijn en toch hoop je dat ze op het einde gaan trouwen.  

Door middel van cultuur leer je jezelf en jouw waarheid een stukje beter kennen. We vluchten uit de realiteit door naar kunst en cultuur te kijken en worden geraakt als we onszelf herkennen of iets nieuws ervaren. De één moet huilen om het romantische einde van The Holiday en realiseert zich dat liefde heus wel bestaat. De ander wordt boos, omdat de bezochte moderne kunst-expositie bleek te bestaan uit levensgrote asbakken vol peuken, en voelt zich bedrogen. Je voelt een dosis emoties iets waar je niet omheen kunt: jouw waarheid. Dit zijn zes culturele activiteiten die begin dit jaar de moeite waar(d) zijn.

1. Hoe echt is echt echt

Wat is het? Een toneelstuk van de Theatertroep. Dit is een jong Amsterdams toneelgezelschap dat samen met de eenentachtigjarige (!) schrijver Judith Herzberg het toneelstuk Hoe echt is echt echt schreef. Het verhaal is geïnspireerd op de documentaire Familie te huur, over een Japanse man die zich als acteur verhuurt om familielid te spelen op feestjes. Hoe echt is echt echt zijn verschillende korte scènes waarbij je steeds denkt: is die dude nou zichzelf of speelt hij een rol?
Wat je leert over het concept waarheid: Ga eens na of je altijd jezelf bent. Bij oma op de bank heb jij het vast niet over je twerk-capriolen van afgelopen weekend en tegen je baas begin je niet over die anti-autoriteitstatoeage op je rug. Je gedraagt je verschillend in diverse sociale situaties. Misschien is dat maar goed ook, want anders leef je standaard als kuise, afgematte schim van jezelf die op sociaal vlak alleen maar een pleaser is.
Komt dat zien: De voorstelling gaat 8 januari in het Theater Frascati Amsterdam in première en daarna op tournee door Nederland. 

2. In the heart of the sea

Wat is het? Een film over het ‘echte’ verhaal achter het boek Moby Dick. Een schrijver gaat op bezoek bij een bejaarde ex-walvisjager die ooit de aanval van een groot zeemonster overleefde. De schrijver doet hierdoor inspiratie op voor zijn verhaal dat uiteindelijk de geschiedenisboeken in ging als Moby Dick.
Wat je leert over het concept waarheid: Hoe echt is het ‘echte’ verhaal als dat verhaal een film is? Dankzij de 3D-bril heb je in ieder geval de illusie alsof je met de crew op de boot zit en de staart van de walvis door jouw schip boort. Je voelt het water bijna op je gezicht spatten tijdens storm op zee, bent uitgehongerd als de bemanning wekenlang schipbreuk lijdt en ervaart liefde voor het zeemonster, omdat hij belichaamt hoe de mensheid normaliter met dieren omgaat en toch soms zijn zachte kant laat zien.
Komt dat zien: In the heart of the sea draait nu in de bioscoop.

3. Best Kept Secret

Wat is het? Een festival bomvol toffe artiesten en superverantwoord voedsel met een naam die insinueert alsof niemand van het bestaan afweet.
Wat je leert over het concept waarheid: Het is verre van het best bewaarde geheim ooit dat je hier bij moet zijn. Iedereen weet al dat topacts als Beck, Editors, Two Door Cinema Club, Beach House en Caribou geprogrammeerd staan. Dat er altijd een moment is dat een festivalganger poedeltje naakt in het meertje van de Beekse Bergen duikt. Dat je ultiem kunt chillen in het schommelbos. En dat de food line-up ver boven de gemiddelde Rollende keukens-imitatie uitstijgt. Het is een waarheid als een koe dat je hier een toptijd hebt.
Komt dat zien: Best Kept Secret is op 17, 18, 19 juni. De kaartverkoop is al gestart.

4. Übermensch

Wat is het? Dit theatercollege van de neven Rutger en Walter leert je dat technologie de mensheid radicaal heeft verandert. We worden nóg gezonder, slimmer en gelukkiger. Althans: dat is de belofte. Iedereen kan een übermensch zijn, maar willen we dat en hebben we wel een keuze? Dit is een avondje uit én leren over de maakbare mens tegelijkertijd.
Wat je leert over het concept waarheid: Onderwerpen als plastische chirurgie, Friedrich Nietzsche, God, het eeuwige leven, raszuiverheid, Katja Schuurman en Ritalin komen aan bod. Rutger en Walter doorkruisen de fascinerende werelden van wetenschap, filosofie en geschiedenis. Het enselijk leven is maakbaar, dat is de absolute waarheid.  
Komt dat zien: Op 20 januari staan de mannen in Het Klooster Theater in Woerden en ze eindigen de tour op 25 februari in De Meervaart in Amsterdam.

5. Het tijdelijk modemuseum

Wat is het? De wereld is een plek vol technologische, economische, culturele en sociale veranderingen. Het Nieuwe Instituut speelt daarop in door een tijdelijk modemuseum te lanceren. We denken misschien dat we zelf zo graag die okergele trui willen dragen, maar eigenlijk is dat al door iemand bedacht. Hier leer je waar ontwerpers van nu zich mee bezighouden. Dit wordt aangedikt met afschrikwekkende, verleidelijke en kritische voorbeelden.
Wat je leert over het concept waarheid: Met kleding kun je je voordoen als wie je maar wilt zijn. Ben je eigenlijk heel stil en schuw, maar wil je er stoer uitzien? Draag dan een glitter onesie. Of een broek die ver onder je billen hangt. In een pak lijk je ook succesvol. Je kunt je eigen persoon creëren door je uiterlijke omhulsel. Niemand hoeft te weten wat voor karakter daar onder schuilt. Dat is jouw waarheid.
Komt dat zien: Het tijdelijke modemuseum is tot 8 mei te zien in het Rotterdamse museumpark.

6. Beauty and the Beast

Wat is het? De musicalversie van het Disney-verhaal. Waarschuwing: dagenlang na je bezoek heb je nog Kom erbij in je hoofd. De dansende kaarsenstandaards, lachende theepotten en een radioactieve roos onder het glazen omhulsel zullen nog lang op je netvliezen gebrand staan.
Wat je leert over het concept waarheid: We denken allemaal dat liefde niet om het uiterlijk draait, maar Beauty gaat echt niet trouwen met Beest voordat hij weer gewoon normaal in een hotte man is verandert, want de waarheid is: bestialiteit is nog steeds niet sociaal geaccepteerd.
Komt dat zien: Beauty and the Beast is nu te zien in het Circustheater in Den Haag.

CJP geeft fikse korting op bovenstaande culturele activiteiten. Echt!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.