Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom New Wave de wereld mooier maakt
26 JAN 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Waarom New Wave de wereld mooier maakt

Mijn vader zag op het acht-uur journaal dat een groepje rappers de Popprijs hadden gewonnen. Iets met New Wave. Hij vroeg of ik dat terecht vond. Dat vond ik. Daarom dit pro-verhaal én een supercoole playlist als bonus.

De mannen van New Wave traden met hun winst in de voetsporen van The Common Linnets, Racoon en De Jeugd van Tegenwoordig en lieten onder andere een Ziggo Dome-uitverkopend Kensington achter zich. Ondergetekende was aanwezig bij de uitreiking van deze Popprijs.

Oké, eigenlijk stond ik in de gang van de Groningse Oosterpoort te bijten op het rietje van mijn vierde gin-tonic en dacht nét: ‘waarom denken mensen altijd dat ik een looppad ben?’ Op dat moment hoorde ik: ‘Hey, de Popprijs-uitreiking is nu toch bezig?’ Tegelijkertijd stormden er allemaal beledigde mensen - die mijn ouders hadden kunnen zijn - de zaal uit. ‘Oh, het is vast al afgelopen’, was mijn conclusie. Dus vertrok ik naar het concert van Sef om me niet langer te voelen als iets met de Leeuwenkoning en gnoes tot Twitter me deed beseffen dat ik het feestje van New Wave had gemist. Ze hadden voor een halflege zaal hun prijs in ontvangst genomen.

Het idee achter New Wave was simpel: platenlabel Top Notch bracht een groepje talentvolle artiesten tien dagen samen op Schiermonnikoog, waar ze niets anders konden dan FIFA spelen, drinken en muziek maken. Dat eindigde in een plaat over meisjes, clubben en drank- en drugsgebruik. Dat allemaal opgenomen in een bunker gemaakt van vier matrassen en een dekbed. Met deze plaat veranderde de betekenis van het woord New Wave. Wat vroeger ‘poprock uit de jaren zeventig en tachtig’ betekende, is nu ‘een combinatie van straatrap, pop, hiphop, afrobeat, grime, dancehall en dubstep met miljoenen views op YouTube’.

Dit is het winnende moment van New Wave, bestaande uit Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Bokoesam, Jonna Fraser, Idaly, Lijpe, D-Double, Ares, SFB, Afriki, Cartiez Paris, Ramiks, Spanker, Krankjoram, Monsif, Jack Chiraq en Garrincha.

De gelijknamige plaat New Wave was afgelopen jaar het meest geluisterde album op Spotify in Nederland. Toch had de gemiddelde radioluisteraar nog nooit van New Wave gehoord. Al had heel Nederland wél een mening over de vraag of je wel of niet over verdovende middelen mag zingen, toen hun nummer Drank & Drugs een gigantische hit werd. Rapper Fresku kaartte het al aan in Zo doe je dat: muziek die op de Nederlandse radio wordt gedraaid, is geen goede representatie van de bevolking. Waar blijft de hiphop? Grime? Afrobeat? Electro? Als we niet willen dat radio uitsterft moet de content verjongen, en kan Hilversum zich beter niet alleen focussen op de muzieksmaak van dezelfde mensen die gepikeerd een Popprijs-zaal uitlopen. Of die van mijn vader. Ik wil graag dat het een missie wordt om een betere culturele afspiegeling te zijn van de Nederlander en ook jonge mensen ervan overtuigen dat radio een cool medium is. Dat kan door artiesten als New Wave te draaien.

De impact van de nieuwe generatie hiphopartiesten realiseerde ik me anderhalf jaar geleden, tijdens een interview met Ronnie Flex in het Boijmans van Beuningen. De YouTube-kijkende jongeren in het museum waren compleet overdonderd toen ze hem ‘in het echt’ zagen. Het deed me denken aan de tijd dat ik voor het eerst kennis maakte met de muziek van Lange Frans en Baas B. Een nachtmerrie voor mijn ouders, maar ik had nog nooit zulke beats, flowende gedichten en echtheid gehoord en rapte Moppie en Zinloos woord voor woord mee: toegankelijke hiphop die ik kon verstaan. Diezelfde emoties herkende ik bij de nieuwe generatie tieners. Ik was zelf ook verrast door het vernieuwde geluid van deze jonge rapper en zijn collega-muzikanten.

Wat vind ik dan zo goed aan het geluid van New Wave? Een maand geleden stond ik in Rwanda in een club te schuren op de Afrikaanse en Jamaicaanse beats van Beenie Man, Vybz Kartel en Gyptian. Ik was daar op vakantie, omdat ik tijdens mijn studie in Engeland Rwandese vrienden had gemaakt. Na een paar jaar ging ik hen weer eens opzoeken. Ineens besefte ik het: de jongens van New Wave zijn de eerste Nederlanders die op grote schaal dit soort beats tot in de perfectie produceren. Dat combineren ze met Nederlandse teksten, gemengd met allerlei straat-slang invloeden. Daardoor kunnen jongeren met verschillende roots verbinding voelen met de muziek. Om te testen of Rwandezen deze Nederlandse muziek ook voelen, vroeg ik de DJ om Nu sta je hier van SFB, Broederliefde en Ronnie Flex te draaien. Resultaat: de hele club danste like there was no tomorrow.

Daar denk ik aan, de dag na de uitreiking van de Popprijs, als we weer onderweg zijn naar Amsterdam. Nog steeds in mijn nopjes door de winst van New Wave, dan vraagt mijn rijdende vriendin: ‘Wat gebeurt er dan met je als je naar hun muziek luistert?’ Om haar mee te nemen in de emotie zet ik Zeg dat niet van Lil’ Kleine en Ronnie Flex op. Ik waan me gelijk op het strandbedje van mijn eerste vakantie zonder ouders. Doorzappend naar Investeren in de liefde kunnen mijn heupen niet stoppen met bewegen, ook al zit ik ingesnoerd in een autogordel. Ik zap door naar 43 en denk aan alle avonden dat ik in de lampen eindigde na het drinken van likeur 43. Dan zijn er nog de pareltjes Dom Dom Dom, Hoog/Laag en Vallen in de club: stuk voor stuk hits met een sound zoals we die nog niet op die manier kenden in Nederland. Een geluid dat jonge mensen willen horen en waarbij ik me waan in happy summer times, terwijl buiten toch echt sneeuw ligt.

‘Noem New Wave de belichaming van een broodje Marokkaanse falafel eten, terwijl je met je Italiaanse schoenen het gaspedaal van je Japanse auto intrapt, zodat je nét op tijd bent voor je Thaise yogaklasje,’ leg ik mijn vriendin uit, terwijl we bijna Amsterdam binnenrijden. ‘Culturen in de mix maken de wereld een stukje mooier. Dit is ook het geluid dat de jeugd later opzet om zich weer te wanen in hun piekjaren.’ Ze lacht en vraagt of ik Zeg dat niet nog eens wil opzetten. De track die ons voor altijd doet denken aan onze mini-roadtrip door Nederland.

Foto: Nelson Hillebrand, www.top-notch.nl

Dus pap, alle andere mother/fathers out there en de rest van Nederland die nog een beetje onwennig is met het genre: maak kennis met dit afrobeat-dancehall-hiphop-in-the-mix-genre. Luister naar de Nieuwe Golf-playlist en stap uit je comfort zone. Ook leuk voor liefhebbers die deze muziek al tijden in hun oren pompen. Enjoy!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.