Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Voor de kat z'n kut
02 JAN 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Theater Film Lezen Lifestyle

Voor de kat z'n kut

Recent lazen we op internet dat het woord ‘kittens’ de levensvreugde verhoogt. YouTube staat dan ook bomvol schattige kattenfilmpjes, al dan niet in snoezige outfits. Arme beesten. Wie zijn eigenlijk de leukste katten van de wereld? Wij zetten onze negen favoriete kattenlevens op een rij.

1. Garfield

Deze wortelkleurige kater is (ochtend)humeurig, molt dingen bij de vleet en zijn pens groeit gestaag. Herkenbaar. We zien groen van jaloezie, want zo’n leven willen we allemaal wel; vreten, slapen en sarcastische opmerkingen afvuren. Hemels.

2. Samurai Pizza Cats

Als kind konden we geen genoeg krijgen van de drie Japanse animekatten uit deze flashy tekenfilmserie. What’s not to like? Ze runnen een pizzarestaurant, dragen Power Rangers-achtige outfits en verlaten het pand via een lanceringstunnel. Kunnen we zo’n ding ook in het CJP-hoofdkwartier laten installeren?

3. Smelly Cat

Arme stinkpoes. We zingen alle woorden mee met Phoebe Buffay’s grootste hit, maar kunnen enkel gissen hoe de protagonist van de bekende klaagzang uit Friends eruit ziet. Vermoedelijk bezaaid met strontvliegen en schurfplekken. Overal waar het beest kakt, sterft de flora en fauna. Smelly cat, what are they feeding you?

4. Hello Kitty

Het glitzy, campy nichtje van Nijntje. Sinds haar geboorte in de jaren zeventig giechelen miljoenen meisjes en jongens met Hello Kitty mee. En niet alleen kinderen. Speelgoedwinkels, slaapkamers en schatkamers van verwoede verzamelaars lijken te zijn ondergekotst door Kitty. Dick Bruna boos, want Kitty lijkt wel verdomd veel op zijn Nijntje. Het zal Hello Kitty’s bedenker een worst wezen; bij het bedrijf Sanrio stromen de miljoenen elk jaar binnen. Ze giechelen zich rot.

5. Catwoman

Mooi meegenomen dat Michelle Pfeiffers karakter zo goed kan naaien in Batman Returns (1992), want in no time tovert ze een oude jas om in een latex catsuit. Hartstikke geil, zo’n strak, glimmend pakkie, maar het ademt natuurlijk voor geen meter. Laten we hopen dat ze de outfit zo nu en dan naar de stomerij brengt. Of ladingen deodorant gebruikt.

6. What’s Michael

Eerlijk is eerlijk: ondergetekende had nog nooit van deze poes gehoord. Maar de hoofdredactrice (een grote kattenfan) begon enthousiast te gillen over haar lievelingskat uit What’s Michael. Even googelen dus. De geestige tekenfilmserie introduceert Michael en zijn poezenbuddies. Het leukst is eigenlijk de kekke choreografie uit de intro. Daar zullen we op de redactie nog maar eens op oefenen.

7. Minoes

Een keurigere catwoman, in de jaren zeventig bedacht door Annie M.G. Schmidt. Ooit een poes, nu een juffrouw in een mantelpakje. Dat weerhoudt haar er niet van om op hakken over de daken te klauteren en nieuwtjes uit te wisselen met haar oude poezenvriendinnen. De toen nog vrij onbekende Carice van Houten gaf poes Minoes gestalte in de filmversie uit 2001, wat haar grote doorbraak betekende. De poes van Carice zelf is ook niet onbekend gebleven en flaneerde (al dan niet geblondeerd) in vele films en series.

8. De katten uit Cats

Krankjorum idee; een musical zonder duidelijke verhaallijn gebaseerd op een lading oude gedichten. Desondanks werd Cats een megasucces en miljoenen bezoekers aanschouwden het spektakel. De acteurs waren vermomd als poes met een shitload make-up en strakke pakjes, waarin de edele delen van de mannelijke dansers wel heel definieerbaar waren.

9. Puss in boots

Natuurlijk mag de gelaarsde kat niet ontbreken. Hij kwam ten tonele in het gelijknamige sprookje, met de vermeende Markies van Carabas als baasje. Echt verliefd werden we pas toen hij verscheen als side-kick van Shrek; grote, smekende ogen deden ons hart smelten. Zo poeslief is hij echter niet; behendig rijgt hij je aan zijn deken en spuugt haarballen in je gezicht. Doet hij je met zijn cape, hoed en zwoele stem verdomd veel aan Zorro denken? Kan kloppen, want Zorro-vertolker Antonio Banderas sprak de stem in van deze poes in kinky laarzen.

Kun je niet genoeg van poezen krijgen? De Gelaarse Poes van het Ro Theater speelt nog t/m 28 maart door het hele land. Een sprookjesachtige parodie met zang, dans en een flinke knipoog. Zeker geen kat in de zak dus. Check hier de speellijst. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.