Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Typische IFFR-bezoekers en hun gedrag
26 JAN 2016 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Film

Typische IFFR-bezoekers en hun gedrag

Het Internationaal Film Festival Rotterdam gaat bijna van start. Maar wie zijn toch die mensen die dagen achter elkaar met vele anderen in slechtverlichte zalen gaan zitten ademen? En welke films bekijken ze op het IFFR?

De agressieve filmnerd

Gedraagt zich zo: De filmnerd zucht en zweet zich naar films die jij en ik niet kunnen uitspreken, en die gaan over plekken die jij en ik niet kunnen vinden op de wereldkaart. Maar hoewel de films zich afspelen in plekken als Tadzjikistan, gaan ze volgens kenners altijd over de menselijke conditie. Lach trouwens niet om een film als je naast de filmnerd zit: je zult dan leren hoe een diepe, minachtende zucht pas echt klinkt. 
En kijkt waarschijnlijk ook deze films: 
Informe general sobre unas cuestiones de interés para una proyección pública
The plague at the Karatas village

De jonge moeder

Gedraagt zich zo: De jonge moeder heeft veel moeite gedaan om haar kind bij opa en oma of schoonfamilie te kunnen achterlaten, en nu zal ze zich vermaken ook. Ze bekijkt een 'verantwoorde film' (een realistisch drama), iets waarvan ze bijna zeker weet dat het haar plezier zal brengen en ze zal het randprogramma nooit overslaan. Ondertussen kijkt ze rond met de opgewektheid van iemand die verbaasd is over haar eigen opgewektheid.
En kijkt waarschijnlijk ook deze films:
Realistisch drama: D'Ardennen
Prettige film: Chuck Norris vs. Communism
Randprogramma: Workshop jingles maken

Chuck Norris vocht tegen het communisme.

 

De casual filmkijker

Gedraagt zich zo: Wordt vaak meegenomen door vriend of vriendin. Vraagt zich tijdens de tweede film die de geliefde voor die dag heeft uitgekozen, een Italiaanse absurdistische film uit de jaren zestig, af of hij of zij ooit nog geluk zal voelen, en of de nieuwe Captain America misschien ook te zien is hiero. Leert uiteindelijk uit verveling dat er op IFFR inderdaad Amerikaanse films met actie en Hollywoodsterren te zien zijn, en dringt er bij de partner op aan daar ook nog naar toe te gaan. Is uiteindelijk verrast dat 'ingewikkelde films over rare dingen' soms ook heel tof kunnen zijn.
En kijkt waarschijnlijk ook deze films:
Ingewikkelde film: History's Future
Amerikaans vermaak: Bone Tomahawk

De filmacademiestudent

Gedraagt zich zo: De student rent rond met een mysterieuze blik op het gezicht, waar ook vastberadenheid in te zien is, en de kennis dat filmmaken hel is die nooit kleiner wordt. Die wetenschap verheft haar boven de andere filmfestivalbezoekers, en stelt haar in staat de films die ze ziet met ironische distantie te kunnen bekijken. De ironie verdwijnt ogenblikkelijk zodra de Q&A na afloop van de film begint. Dan zit de student een gat in de lucht te prikken om de microfoon te krijgen en iets aan de regisseur van de film te kunnen vragen.
En kijkt waarschijnlijk ook deze films:
Alle Q&A’s en borrels waar andere regisseurs ontmoet kunnen worden.

De filmjournalist

Gedraagt zich zo: Als de filmjournalist een heer op leeftijd is wil het weleens naar azijn, sigaren en slechte keuzes in het leven ruiken als je in de buurt gaat zitten. Is het een jonge vrouw, verwacht dan een kekke pen met een ingebouwd led-lampje en hele strenge blik tijdens een film die je zelf stiekem mooi vindt. Je wil huilen, maar naast je zit de filmjournalist te oordelen. Je slikt je tranen in. De zilte warmte brengt je troost.
En kijkt waarschijnlijk ook deze films:
Alles. Alles verdomme, alles. Ze zien er moe uit, die filmjournalisten.

De vrijwilliger

Gedraagt zich zo: De vrijwilliger op een festival is meestal jong, woont in de buurt en gaat dan ook alle feestjes af, waar trouwens ook de filmacademiestudent, en de filmjournalist hun Warsteiners staan te drinken terwijl ze lonken naar de mensen die daadwerkelijk betaald bij het festival werken. Én naar de regisseurs natuurlijk.
En kijkt waarschijnlijk ook deze films:
De films die toevallig net draaien als hun shift erop zit, de feestjes in de avond.

CJP heeft opmerkelijk veel liefde voor het IFFR. Niet alleen kun je met minstens drie euro korting naar het programma, we houden in het kader van het festival ook nog eens een CJP Serveert. Dat is aanstaande zaterdag, in Rotterdam. Koop hier nú de laatste kaarten (ook voor mensen die geen CJP-lid zijn!).

Beeld header: Forsaken Fotos (onder Creative Commons-licentie)

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.