Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Seks, drugs & rock-'n-roll voor Dummies
12 JAN 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Theater Muziek

Seks, drugs & rock-'n-roll voor Dummies

Fuck die studieboeken en je slecht betaalde baan. Kan het leven niet wat avontuurlijker? Zoals dat van punk rockers uit de seventies? Geen probleem. Check maar even onze uiterst leerzame handleiding.

Punk rocker zijn in de jaren zeventig is niet zomaar een beroep; het is een way of life. Je hele identiteit en sociale vijver hang je vast aan deze levensstijl. Het is alles of niets. Ben je je studie geneeskunde zat en prefereer je een Sex Pistols-waardig leven? Ga ervoor! 

Muzikaal gereedschap

First things first; mocht je nog niet begonnen zijn, leer dan een instrument spelen. Bij voorkeur iets met snaren waar je aan kunt tokkelen, terwijl je moeilijke gezichten trekt. Of drums om overtollige energie weg te rammen. Geen talent? Probeer dan de triangel, die is uitermate geschikt voor beginners.

Goed blijven oefenen.

Stembandmolestatie

Als zelfs de triangel niet lukt, kun je altijd nog zingen. Bovendien is de zanger meestal het boegbeeld van een band. Mooi zingen is geen vereiste, want met wat geschreeuw kom je een heel eind. Mieter wat linkse politieke statements in je teksten als verzet tegen de gevestigde orde en voilà; rebellie avant la lettre.

Wrijving

Neuk je microfoonstandaard. Nou ja, niet letterlijk, maar schuur tegen die muzikale paal alsof je leven ervan hangt; staand, liggend, gehurkt, van achter, ondersteboven… Goede kans dat je er een stijve piemel van krijgt als je een man bent, maar voor soa’s hoef je in ieder geval niet bang te zijn.

Kloffie

Trek alles aan waar je zin in hebt. Wel liefst skinny jeans en iets met een leren bovenkant. Ram er wat studs doorheen om het geheel op te fleuren. Kapot? Nee hoor. Veiligheidsspelden fiksen elke scheur. Broeken mogen binnenstebuiten (scheelt weer een paar wasbeurten) en met een paar Dr. Martens of Converse All Stars eronder ben je good to go. Schotse rokken zijn overigens ook een plausibel kledingstuk voor zowel vrouw als man.

Still going strong.

Bungelende jetsers

De beha mag uit. Lekker laten flapperen, die tieten. Om een statement te maken kun je ook je bustehouder verbranden; scheelt weer in stookkosten.

Vingerverven

Maakt niet uit wat je op je gezicht smeert, als het maar expressief is. Krijt dikke strepen eyeliner rondom je ogen of asymmetrische figuren op je wang. Dames, doe eens gek; probeer het huis te verlaten zonder make-up. Totaal tegendraads.

Tabee, meneer de kapper

Gewoon laten groeien die haardos; tot over je oren of tot aan je schouders als je echt volhardend bent. Niks geen Andrélon Perfecte Krul; laat je coupe frizzen. Of aan elkaar laten klitten van het zweet van dat optreden vorige week. Het tegenovergestelde kan ook: omhoog spuiten met parketlak. Wassen is dan sowieso overbodig. Toe aan een nieuwe hairdo? Zet zelf de schaar erin.

Who needs scissors anyway?

Nicotine

Kettingroken is de standaard. Roken bij het ontwaken, roken onder douche, roken bij het ontbijt, in het vliegtuig, tijdens optredens, op de wc als je een number two aan het doen bent; kweek die longen gitzwart. Inhaleren is niet eens nodig, zolang je je sigaret maar quasi nonchalant laat bungelen in je mondhoek.

Rampetampen

Het ergste wat je vroeger kon oplopen in de categorie ‘geslachtsziektes’ was een nonchalante druiper of platjes; een schaamluispartij in je broekje. Dus flink raggen met die hap; vrije seks voor iedereen. Man, vrouw en alles ertussenin. Mag ook best allemaal tegelijk, maken we er een feestje van. Wie neemt de chips mee?

Fanbase

Een echte ster ben je pas als je een groupie hebt. Of een groep groupies; een soort harem die bij ieder concert vochtige slipjes het podium op gooit. Mocht het écht klikken met zo’n meid, maak je d’r je echtgenote. Kan ze mooi de merchandise-verkoop op zich nemen.

Een verdwaald slipje.

Koters

Kinderen gekregen? Neem ze mee op tour. Hoppa, die bus in. Handig, want de hele band en technische crew kunnen als oppas dienen. Shotje whisky in de melkfles en je hebt geen kind aan je spruit. Jarig? Who needs andere kinderen op een verjaardagspartijtje? ‘Nee, dat is geen poedersuiker onder papa’s neus.’

Feestsnoepjes

Dat is inderdaad geen poedersuiker. Maar wat is het wel? Tja, dat weet je zelf ook niet. Natrippend van die spacy LSD-fuif (een suikerklont in iedere mond) snuif je bedenkelijke poeder uit de navel van buschaffeur Crazy Jack, om je vervolgens te laven aan een dikke joint. Maakt niet uit wat je in je lijf stopt; desnoods snort je gecrushte vitamine C tabletten met sinaasappelsmaak.

Slecht voor je tanden.

Gevoelige plaat

Fotografeer je leven in zwart-wit, liefst met een analoge camera. Een leven in grijstinten ziet er veel sensationeler uit dan die ongeïnspireerde kleurenselfies van je iPhone. Is dat niet wat we willen? Een leven dat er interessant en opwindend uitziet? Dat mensen later zullen zeggen: ‘Hij of zij heeft écht geleefd.’

Ook grijstinten staan Robert Mapplethorpe en Patti Smith beter.

Een punk rock-leven spreekt behoorlijk tot de verbeelding. Hard, ruig en mateloos. Ideaal voor een spannende (auto)biografie, zoals Just Kids van Patti Smith. Toneelgroep Oostpool liet zich door Smith en haar vriend fotograaf Robert Mapplethorpe inspireren, en creëerde They Are Just Kids: een zinderende voorstelling over zielsverwanten in hun zoektocht naar identiteit, amibitie en seksualiteit. They Are Just Kids speelt t/m 27 februari door het hele land.

Foto's: Stringy, Jared Eberhardt, Tracy Sigler, Minh Tu Sven Michael Tran en CC Dohl.
Gebruikt onder Creative Commons licentie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.