Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Polaroid-fotografie is echt een kunst
22 JAN 2016 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Polaroid-fotografie is echt een kunst

Ter ere van de eerste expo ooit die volledig bestaat uit Polaroids, wilden we laten zien hoe veel mooier het leven is door de lens van een Instax 200. Dat was lastiger dan gedacht.

Het idee was simpel genoeg. Eén van de redacteurs had op zolder nog zo’n neppe Polaroid-camera van Fujifilm liggen, die Polaroidpakistanen ook altijd bij zich hebben. Daarmee zouden we alledaagse dingen vastleggen, zoals je tanden poetsen en op een bomvolle stationsroltrap staan. De prachtige retro-glans die de momenten zouden krijgen, moest jou vervolgens overtuigen om ook de magie van Ulay | Polaroids te gaan bekijken in het Nederlands Fotomuseum. Met een tandenborstel in de ene hand, de camera in de ander en onze oogleden op half zeven maakten we vanochtend de eerste foto:

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Die wittige vlek links is een tandenborstel.

Oké, fuck. De flits kan niet uit en richten blijkt verdomd lastig. Toen we door de zoeker aan de linkerkant van de camera keken, stond ons gezicht namelijk toch echt in het midden van de foto. We appen de eigenaar van de camera om te vragen hoe dat zit. Haar antwoord: ‘Het is net als autorijden. Je stuur zit helemaal links, maar de auto rijdt netjes in het midden van de weg.’ Ja, en je wordt dus vaker geflitst dan je lief is. Poging 2:

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Arty espresso.

Koffiefoto’s staan in de top 5 Instagram-clichés, naast #healthyfood, huisdieren in gekke poses, de spiegelselfie (die we net al probeerden te maken) en die rare trend dat vrouwen op een strand de hand van hun fotograferende vriend vasthouden die achter hen staat. Bovendien moeten we sowieso wakkerder zijn om dit ingewikkelde apparaat te hanteren. Tijd voor koffie dus. Het richten hebben we duidelijk nog niet onder de knie, maar de focus blijkt nu ook een probleem. Terwijl we de camera toch echt hadden ingesteld op 90 cm tot 3 meter. Nou ja, artistiek wazig zullen we maar zeggen. Op naar het station voor poging 3.

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Amsterdam CS bij daglicht.

Je zou het niet zeggen aan de hand van deze foto, maar het is allang licht als we Amsterdam Centraal binnenrollen. Het idee is om even lekker conceptueel de loonslaven vast te leggen die staan te drommen om een roltrap af te mogen. Hoe mooi die compositie gelukt is, zullen we helaas nooit weten. Blijkbaar is de belichtingsmodus ‘normal’ niet geschikt voor overdekte ruimtes. Nu begint het er alleen wel om te spannen. We hebben namelijk al vier foto’s verknald (jep, voor die eerste foto hebben we twee keer afgedrukt) en er lag maar één cassette met tien fotopapiertjes op zolder. De volgende foto moet dus raak zijn.

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Deze drogist snoept af en toe van de hoestdrank.

Hmm. Delen van de foto zijn een soort van scherp. Je kunt een paar woordgrappen in de etalage van deze drogist lezen toch? Het hete hangijzer en de steelpan zijn wat veel gevraagd misschien, maar de zitzak moet lukken. Kijk er nog maar eens goed naar, want beter dan dit is ons niet meer gelukt. Het blijft verdomd moeilijk om een geslaagde foto te maken. Ons respect voor de Polaroidpaki’s en Polaroidkunstenaar Ulay (die je trouwens misschien ook kent als ex van Marina Abramoviç) groeit met elke klik.

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Say 'cheesy'!

Ulay stond met name bekend om zijn zelfportretten. Maar ja, hij kreeg bijna onbeperkt gratis filmmateriaal van de fabrikant om mee te experimenteren. Bovendien maakte hij zijn ‘Pologrammen’ door in een door hemzelf gebouwde levensgrote camera te stappen. De enige manier waarop wij dat kunnen benaderen is om Instagramcliché nummer 6 na te maken: de liftselfie. Die is zó kapotgeflitst dat het fotopapier is ingebrand. Best een kunst, die Polaroidfotografie.

Ulay-Polaroid-Fotomuseum-nederlands-Rotterdam-korting-CJP
Kijk, zo kan het ook. Maar daar moet je dus best even voor oefenen.

Ulay | Polaroids is van 23 januari tot en met 1 mei 2016 te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, met € 5,- CJP korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.