Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Moet je je studietijd niet wat interessanter maken?
22 JAN 2016 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Festival

Moet je je studietijd niet wat interessanter maken?

Ah, studeren. Een tijd van ontdekkingen en vreemde ondernemingen. De één doet het echter beter dan de ander. Omdat Stukafest eraan komt, verzamelden we inspirerende en vreemde studietijdverhalen.

De machine

De Amerikaanse komiek Bert Kreischer was tijdens zijn studietijd een drinkebroer die uitsluitend leefde voor de lol en de drank. Toen een docent hem vroeg of hij in ruil voor gratis studiecredits en een trip naar Rusland diens klassen wilde volgen, stemde hij dan ook direct toe. Het hysterische verhaal van die reis naar Rusland is te mooi om niet door Kreischer zelf te laten vertellen:

Een machine? Nee: De Machine.

Een dienstbare man

Je kent Boyan Slat waarschijnlijk allang, maar laten we gewoon nog eens stilstaan bij hoe interessant het is wat deze jongen doet. Na een duikvakantie besloot hij dat hij de oceanen plasticvrij wil maken. Met zijn grote talent voor marketing, spreken in het openbaar, kennis van techniek en organisatievermogen ging hij aan de slag. Toen de boel ging lopen, stopte hij met zijn studie aan de TU/Delft om zich volledig te storen op het waarmaken van zijn droom: The Ocean Cleanup. En daar zijn wij allemaal mee geholpen. Prettig. Boyan, dank!

De gekmakend vlijtige student

Iedereen kent wel iemand die studiestof snuift tot brein-COPD erop volgt, maar weinigen studeerden zo hard en succesvol als Gabrielle Turnquest. Zij deed op haar achttiende het examen om advocaat te mogen worden en slaagde. Zo werd ze de jongste persoon ooit om dat te doen. Hoe gebeuren die dingen? Waarom doen mensen dit? Hoe presteer je het om op zo’n jonge leeftijd zó geconcentreerd en hard te werken? Waarom zijn wij niet zo? O well. Wie wil er bier?

Plotverklapper

Studeren betekent ook rotbaantjes hebben. Lang voor komiek en acteur Bill Hader doorbrak met rollen in films als Superbad en Trainwreck had hij zo’n baantje in een bioscoop in Arizona. Hij moest kaartjes scheuren. Eén avond, bij een vertoning van Titanic, gebeurde dit:

'A group of sorority girls came in and were blocking the doors. I asked them to move ... They were being really rude to me. So, as I tore the tickets I said, "By the way the boat sinks at the end, Leo dies ... It's great, you think he's sleeping, but he's frozen! Oh and the old lady throws the jewelry in the ocean. Enjoy the movie."'  (via)

Als Bill Hader lacht geeft God iemand de hik.

Een slimme student let op de cent

Ver voor hij de coltrui populair maakte was Steve Jobs student. Hij stopte met studeren omdat het collegegeld een te grote hap nam uit het spaargeld van zijn ouders. Hij was echter zó geïnteresseerd in leren dat hij stiekem naar binnen sneakte bij de cursussen die hij interessant vond, vertelde hij in een commencement speech voor Stanford-studenten. Na anderhalf jaar stiekem colleges bijwonen had hij genoeg kennis bij elkaar gesprokkeld. Een paar presentaties later was Apple het grootste bedrijf ter wereld. Eitje. 

Ook dit was Steve Jobs.

Een vitaal bestaan

Van een geschiedenisleraar hoorde ondergetekende ooit het volgende verhaal over de schrijver A.F.Th. van der Heijden. In een leegstaande kamer in het Nijmeegse studentenhuis dat ze deelden had de toekomstige literator zwart landbouwplastic gebruikt om een soort zwembad te maken. Vervolgens had hij een krokodil gestolen die hij toen in die kamer had opgesloten. Af en toe nam hij mensen mee naar hun huis om naar de krokodil te kijken. Is het waar? Twijfelachtig. Maar mocht het waar zijn: is het dan een aanwijzing voor de vitale kracht die de basis vormt van een boeiend en langdurend schrijverschap? Dat kunnen we allicht stellen.

Mochten al deze voorbeelden iets te hoog gegrepen zijn, begin dan voorzichtig met één van de interessantere dingen die je nu al kunt doen: Stukafest bezoeken. Vanaf 3 februari zijn in studentensteden in Nederland intieme voorstellingen, optredens en concerten in de studentenhuizen van de inspirerende gekken die er hun kamers voor hebben opengesteld. Klik hier om kans te maken op één van de zestien passe-partouts die wij weggeven. Mocht je niet winnen, kijk dan hier wanneer Stukafest bij jou in de buurt plaatsvindt en ga er alsnog heen! Doen hoor.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.