Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 2
14 JAN 2016 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 2

De Staat, Kanye, De Ambassade en Grey Worm krijgen deze week allemaal een stempel in hun Cultureel Jongeren Paspoort.

De Staat – O (album)

Bij elk nieuw album van De Staat is het weer afwachten welk artistiek concept ze nu weer hebben  verzonnen en wat voor aanpassingen dat betekent aan het geluid. Op Machinery werd er letterlijk machinaal gebeukt op een enorme, speciaal daarvoor gebouwde drummachine, I_CON dwong je met allerlei exotische personages, ritmes en gitaarloopjes tot dansen en O staat voor oneindigheid, waarbij een prominente rol is weggelegd voor een warm klinkende synthesizer. Daarmee wordt De Staat nog dansbaarder en dat kan tijdens de live-shows leuk gaan worden. Want volgens frontman Torre Florim zijn de nummers op O expres heel repetitief, zodat ze in principe ‘oneindig door kunnen gaan’. Met name in het geval van Peptalk en Murder Death hebben wij daar absoluut geen problemen mee. O verschijnt 15 januari.

David Bowie – ★ (album)

Achteraf gezien verwijst Bowie op ★ (spreek uit: Blackstar) talloze malen naar zijn eigen aanstaande overlijden. Elvis Presley, net als Bowie op 8 januari geboren, maakte bijvoorbeeld ook ooit een nummer dat Black Star heette. De tekst van dat nummer is zo passend dat we toeval in deze wel uit kunnen sluiten: Every man has a black star / A black star over his shoulder / And when a man sees his black star / He knows his time, his time has come. Bowies laatste album is sinds zijn overlijden niet meer te beluisteren zonder overal een dubbele laag in te horen, maar dat doet absoluut niet af aan de kwaliteit van de muziek. Het wordt er eerder nog een grootser kunstwerk van dan het al was. Met als hoogtepunt de single die we ook al in de Luisterlijst van Week 52 hadden staan, Lazarus. ‘Look up here, I’m in heaven.’

Remy Van Kesteren – Tomorrow Eyes (album)

Als die hemel er enigszins uitziet zoals barokschilders ons doen geloven, dan hopen we voor David Bowie dat de aanwezige engelen hun harpspel hebben afgekeken van Remy van Kesteren. Want wat heeft Remy een fijn album bij elkaar gecomponeerd. Heb jij al eens een harp-album van begin tot eind afgeluisterd? Wij ook niet. Tot afgelopen week. Drie kwartier lang hebben we zitten dromen over jokers, vrijstellingen, molboekjes en etherdiscipline. Vervolgens hebben we alle noten op Tommorow Eyes als letters achter elkaar gezet en toen ontstond er een longread waarin Remy al zijn mollenstreken van het hele seizoen WIDM uit de doeken doet! Het spel verandert niet achter je rug, maar in je oren.

Raleigh Ritchie ft. Stormzy - Keep it Simple (single)

Oh hoi, Game Of Thrones-fans. Grey Worm komt binnenkort met een album. Jep, de slaaf-turned-superbodyguard blijkt niet alleen gewoon perfect Engels te kunnen spreken, hij kan zelfs zingen! Keep it Simple is alvast een fijn voorproefje op album You’re A Man Now, Boy. Zeker omdat de Unsullied-soldaat de hulp van Stormzy heeft ingeschakeld. Stormzy is het aanstormende (dit moest even) raptalent dat dit jaar gegarandeerd op alle plekken optreedt waar Skepta eigenlijk gedacht had te staan. Zijn grimmiger couplet houden Grey Worms glijerige refreintjes in balans, waardoor Keep it Simple een fijne radiohit kan worden.

De Ambassade – Wat Voel Je Nou (double)

likkebaardend lekkere luisterlijst cjp korting spotify ambassade dollkraut
De Hollandse School

Wat je zeker niet op de radio zal horen is dit nieuwe project van Pascal Pinkert, alias Dollkraut. Daarvoor wijkt De Ambassade veel te ver af van de norm. Om je een idee te geven: Wat voel je nou klinkt als A Forest van The Cure, maar dan op een hoger tempo en Nederlandstalig. Jep, precies. Compromisloos, of zoals De Ambassade zelf zegt op de B-kant van deze 7 inch single: Geen Genade. Luister hier alvast een voorproefje.

Kanye West – Real Friends (single)

De Ambassade is niet de enige act die deze week teruggrijpt op het verleden. Kanye West gooide namelijk een nieuw nummer op Soundcloud waarin hij even een boekje open deed over de ‘vrienden’ die hem de afgelopen jaren genaaid hebben. Zoals de ‘neef’ die hij 250.000 dollar betaalde om zijn gestolen laptop terug te krijgen, waar een sextape met Kim Kardashian op zou staan. Een nummer waar Kanye ouderwets pijnlijk eerlijk is, maar gelukkig ook nog even naar de toekomst hint: de outro is een teaser naar No More Parties In LA, met een gastbijdrage van niemand minder dan Kendrick Lamar. Laat dat album maar komen Kanye, hurry up with our damn croissants!

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.