Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 1
07 JAN 2016 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 1

Een nieuw jaar heeft zo zijn voordelen. Je mag je sexy collega drie zoenen geven, staat voor een oase aan hernieuwde mogelijkheden en spaart bakken geld uit door je voorgenomen drankvrije bestaan. Daarnaast is het ook weer tijd voor een rits aan nieuwe releases. 

1. Cho – 2016 (track)

We beginnen de luisterlijst dit jaar met een toepasselijke track: tweeduizendzestien. B*tches. De beat klapt in en Cho communiceert met jou, de luisteraar: ‘Je bent nooit te bekend om jezelf voor te stellen. Mijn naam is Cho.’ Nou, Cho is nog niet zóóó superbekend natuurlijk, maar we verwachten in 2016 een stuk meer faam voor deze man. Zijn track Misschien Wel Hè? ken je misschien wel. Verder heeft hij een heel CV vol aan muzikale collaboraties, waarbij hij werkte met artiesten als Adje, Fouradi, Lil Kleine, Broederliefde en Bokoesam. In 2016 komt Cho met meer eigen werk.

2. Savages – Adore (single)

Het nieuwe jaar gaat hand in hand met voornemens. Ja, dat weten we nu wel. Maar als dat voornemen is om het leven te adoreren, dat vinden wij een goeie. Savages musiceert dit principe op hartverscheurende wijze. Een simpele baslijn: rauw, puur en eerlijk. Noem het een ode aan het leven. De video doet denken aan Sinead ‘it’s been seven hours and fifteen days’ o’Connor. Zonder traan, maar met dezelfde intensiteit. En wow, die kaaklijn is intrigerend. Na Adore begrijp je de urgentie van het leven. Dit is een ander geluid dan dat we normaal van de Britse postpunker gewend zijn.

3. KSI – Keep up (EP)

Grime-liefhebbers: eet je hart eruit, want dit is jouw plaat. Als je het bij kunt houden tenminste. Olajide ‘JJ’ Olatunji is de man achter KSIOlajideBT: KSI voor intimi. En voor zijn elf miljoen volgers op YouTube. Naast rapper is KSI ook comedian en internet-persoonlijkheid. Keep up begint met een Britse voice-over die zich afvraagt wie KSI überhaupt is. ’What the hell is grime music? Is it a UK thing? Cuz apparently the whole world is getting into it.’ Ze heeft gelijk. Wat ondergronds begon in de krochten van Londen, verspreidt zich nu als een daggerend vuurtje over de aardkloot. KSI mixt rap, grime en game-geluiden. Een knipoog naar hoe hij bekend werd: YouTube-filmpjes posten over computerspellen.

4. Eefje de Visser – Nachtlicht (album)

In 2009 won singer-songwriter Eefje de finale van de Grote Prijs waarmee ze zichzelf in de kijker speelde. Sindsdien heeft ze de wereld een stukje mooier gemaakt met haar muzikale scheppingen. Na het lanceren van haar eerste plaat De Koek en de tweede Het Is komt ze nu met haar in elektronische tonen gedompelde pareltje Nachtlicht. Diepe beats in het ritme van een ontspannen hartslag, afgeblust met golvende vocalen. Alsof je kopje onder gaat. Zo klinkt Scheef. Een rustig ritme met dromend effect á la José Gonzalez en een stemgeluid vergelijkbaar met Roosbeef en Rita Zipora.

5. Villagers – Where have you been all my life (album)

De indie-folk band uit Dublin heeft al vele dorpen en steden aangedaan met hun troubadourgeluid. Ze tourden rond met acts als Tracy Chapman, Elbow en Grizzly Bear. Daarnaast werden ze twee keer genomineerd voor de befaamde Engelse Mercury Prize. De titel van hun nieuwe album klinkt als een Rihanna-songtekst, qua geluid zijn het tegenpolen. Als een kabbelend beekje een soundtrack had, was het geproduceerd door Villagers. Deze cover van Jimmy Webb, genaamd Wichita Lineman, staat op dit vierde album. Vind je Matt Simons, Passenger en Mumford and Sons tof? Of houd je van Guinness? Check dan deze plaat.

6 Hinds: Leave Me Alone (album)

Het is geen gemuteerde versie van Idols-kandidaat Hind. En ook geen spelletje waarbij je dingen moet uitbeelden, terwijl je heftig op je onderarm slaat. Dit zijn vier stoere vrouwen uit Madrid die verrassend weinig flamenco en voornamelijk bakken vol garagerock uit je speakers laten knallen. Leave Me Alone is hun debuutalbum en ironisch genoeg wil je de plaat geen moment alleen laten als je de muziek eenmaal hebt ontdekt. Het album staat vol imperfecte liedjes die charme hebben, doordat ze niet tot in de puntjes zijn geperfectioneerd. Lekker lo-fi. Alsof ze in hun garage Spaanse chorizo staan te roken tijdens de opnames. 27 februari staat Hinds in de Amsterdamse Bitterzoet.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.