Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Goede voornemens: hoe voer je ze uit?
01 JAN 2016 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Shoppen Lifestyle

Goede voornemens: hoe voer je ze uit?

Iedereen heeft goede voornemens, maar hoe zorgen we ervoor dat we ze omzetten in goed gedrag? Het internet (en de wetenschap) hebben antwoorden.

Zeg het hardop: Ik ga hardlopen. Ik zal mijn gierende vetkwab laten verdwijnen. Ik ga Duits leren. Ik ga dat boek eindelijk schrijven. Ik zal elke dag op tijd op staan om deze dingen te doen. Ik zal boeken lezen waarmee ik mezelf verbeter. Ik ga minder slechte films kijken, en meer arthouse-producten. Ik zal gaan sparen voor de toekomst. Ik zal een goede broer voor mijn zus zijn. Ik zal een uitstekende oom voor mijn neefje zijn. Ik zal minder snoepen en drinken. Ik ga vaker de daklozenkrant kopen. Ik zal geen enkele film meer illegaal downloaden en mijn HBO- en Netflix-wachtwoorden slechts heel beperkt uitlenen aan mijn vrienden. Ik zal een betere kok worden. Ik zal duizend nieuwe Twittervolgers krijgen. Ik zal elke dag bloggen. Ik zal rennen. Ik zal joggen. Ik zal kruipen. Ik zal fitnessen. Ik zal crossfitten. Ik ga hardlopen.

Alleen het opsommen van zo’n lijst met goede voornemens voelt al cynisch. ‘Kaolo CJP, dat lukt toch never?’, denk je misschien. Maar het kan wél. Je moet er alleen wel wat voor doen. Schrijver en zelfverbeteringsenthousiasteling Ernst-Jan Pfauth schreef er een boeiend stuk over voor De Correspondent. In het stuk haalt hij de lessen van een Canadese professor aan, Tim Pychyl. Die doet al 19 jaar onderzoek naar de vraag hoe je je voornemens uit kunt voeren, en hoe je uitstelgedrag vermijdt. De oplossing: beginnen. Dat is altijd de eerste stap. ‘Maar hoe dan, in godsnaam?’, vraagt ook Pfauth zich af in het stuk. Hij geeft vervolgens drie tips, die we hier graag even delen. (Het is bijna vakantie, en een van onze goede voornemens voor volgend jaar is om meer dingen zelf uit te zoeken.)

1. Begin je dag met een haalbare to do-lijst.

Zet maximaal drie items op een blaadje, die én uitvoerbaar zijn op een dag, én die met een werkwoord beginnen. Op die manier weet je zeker dat het een uitvoerbaar item is, en zorg je ervoor dat je geen dingen gaat opschrijven als 'je boek afmaken graag. VANDAAG'.

2. Slik een kikker door.

Punt twee op Pfauths lijst is een metafoor: met een kikker doorslikken bedoelt hij dat je de dag moet beginnen met iets waar je tegenop kijkt. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is de rest van je dag een prettige afdaling van die rottige bergtop die je beklom.

3. Zorg dat je in een afleidingsloze omgeving werkt.

Zet je Facebook af. Leg je telefoon in een kast. Concentratie is een zeldzame bloem, die je moet koesteren en bewateren en waar je lieve woordjes tegen moet zeggen.

Dat waren de tips van Pfauth. Maar weet je wat, omdat je altijd vandaag al moet beginnen met het stoppen met uitstellen, zijn hier nog wat andere tips van de hilarische en slimme schrijver achter Waitbutwhy. Die worstelde ook jaren met uitstelgedrag, en kwam vervolgens met onder meer deze tips:

4. Licht je vrienden in over je voornemens.

Als je familie en geliefden hebt beloofd iets te gaan doen, wil je voorkomen dat zij minder gunstig over je denken en zul je eerder in beweging komen. Niemand stelt graag anderen teleur.

5. Probeer te internaliseren dat alles wat je doet een keuze is.

Als je beseft dat alles wat je doet een keuze is, zal je ook als je aan het uitstellen bent geslagen inzien dat dat een keuze is. En als je dat beseft, kun je ervoor kiezen iets te gaan doen wat je echt wil doen.

6. Zet je wekker als je aan taak moet beginnen.

Soms moet je jezelf triggeren om echt te beginnen. Een wekker is een uitstekend startpunt om datgene te gaan doen wat je je had voorgenomen. 
Met deze tips maak je je dag productiever, omdat je minder tijd besteedt aan uitstellen. Op die manier kun je eindelijk eens doen waarvoor onze lieve heer je op aarde heeft gezet. Zoals bijvoorbeeld hardlopen.

Hardlopen is afzien.

Met CJP krijg je korting op hardloopspullen bij Front Runner. Tien procent, om precies te zijn. Dus mocht je de daad (en je geld) bij het woord willen voegen in dt nieuwe jaar, ga dan naar Front Runner en ren daarna een kilometer of veel. 

Beeld mannelijke jogger: Orin Zebest.
Gebruikt onder Creative Commons licentie

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.