Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
'Als je er niet geweest bent, moet je je smoel houden'
19 JAN 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Film

'Als je er niet geweest bent, moet je je smoel houden'

Bier, bitterballen én een hele dag films kijken; de beste combinatie ooit op CJP Serveert @ International Film Festival Rotterdam. Een walhalla voor iedere filmfanaat.

Dit jaar is de zesde keer dat CJP het allerbeste van het IFFR serveert. Om alvast in de mood te komen, dienen we negentien nuttige én nutteloze feiten over de belangrijkste ingrediënten van deze dag op.  

Bier

1. Het wereldrecord ‘meeste bierflesjes openen met je tanden’ staat op naam van de Indiaase Murali. In één minuut wist hij er 68 van hun kroonkruk te ontdoen. Stevig gebit.

Heeft iemand een flesopener nodig?

2. Nederlanders drinken behoorlijk wat bier, maar de grootste zuipschuiten van Europa zitten in Wit-Rusland. Daar is de alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking gemiddeld 17,5 liter per jaar. Mietjes zijn wij, Nederlanders, met slechts 9,1 liter per jaar.

3. Al tijden doet het ellendige gerucht de ronde dat een glas bier het calorie-equivalent is van een bruine boterham met kaas. Onzin. Een tarweboterham met kaas telt 160 calorieën terwijl in een glas bier van 125 ml slechts 110 van die dikmakertjes ronddobberen. Barman, nog een rondje!

Bitterballen

4. De kleine broertjes van de kroket zijn niet vernoemd naar hun smaak, thank god. Vroeger sprak men nog van ‘een bittertje’, als er jenever of wijn werd weg getankt. Van al die gezelligheid kreeg je zin om te snaaien. Zo’n korstige bal uit de frituur kon die trek goed stillen en zo werd de bitterbal ‘bitterbal’ gedoopt.

5. Toon Hermans was een wijze man, blijkt uit één van zijn liedjes: ‘Het leven is een bitterbal; niemand weet hoe die rollen zal.’ En zo is het.

'Heeft u ook mayo erbij?'

Films

Anomalisa
6. Deze stop motion animatiefilm werd ooit als theatraal hoorspel geschreven door Charlie Kaufman, die we kennen van zijn mind blowing scripts (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Being John Malkovich).

7. Acteur Tom Noonan had het druk; hij sprak de stemmen in van álle bijrollen. Zelfs die van geïrriteerde stewardess.

8. De twee hoofdpersonages hebben de eer om met elkaar seksen. Lekker voor hen, maar daarvoor moesten voor de poppen dus ook mini-piemels en mini-punani’s gekleid worden. Met minuscule schaamharen. Het duurde zes maanden voordat die hele seksscéne in kannen en kruiken was. Het belooft minder pornografisch te worden dan de poppenseks in Team America, maar die was op zijn beurt dan weer piemelloos.

9. Het personage Lisa brengt haar eigen versie van de klassieker Girls Just Want To Have Fun ten gehore. Eigenlijk was het bedoeling dat ze My Heart Will Go On zong, maar de makers kregen de rechten niet. Geen Titanic-achtige taferelen dus.

Demolition
10. CJP is er als de kippen bij; Demolition wordt pas begin april uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen, maar is nu al te zien bij CJP Serveert!

11. Fans van Jake Gyllenhaal noemen zichzelf ‘Gyllenhaalics’. Een gezondere verslaving dan alchohol of drugs, maar waarschijnlijk met heftigere afkickverschijnselen.

Land of Mine
12. Pas in de zomer van 2012 werd Denemarken eindelijk vrij van mijnen verklaard, 67 jaar na het einde van Tweede Wereldoorlog. Tot die tijd liepen ze op eieren (en landmijnen).

CJP Serveert

13. In 2010 werd de állereerste CJP Serveert gelanceerd. Inderdaad; op het IFFR.

14. Doe voor de zekerheid je snowboots aan, want de afgelopen drie edities lag er een dik pak sneeuw. Vorig jaar lag zelfs het treinverkeer plat, waardoor er tijdens de laatste film van de dag nog steeds bezoekers aan kwamen die de hele dag onderweg waren geweest. Hulde aan deze diehards!

International Film Festival Rotterdam

15. Het IFFR vond voor de eerste keer plaats in 1972. Om de boel te promoten werden er gezellige Rotterdamse dames naar Amsterdam gestuurd met een boel flyers en de wijze woorden: ‘Als je niet geweest bent, moet je voortaan je smoel houden, als er ergens over film wordt gepraat.’ Dus dat.

16. Het logo van het IFFR is geïnspireerd op de MGM-tijger; een woest brullend beest, omlijst door een sierlijk gouden filmlint. De Rotterdamse versie van dit grootse filmicoon is een stuk abstracter dan zijn Amerikaanse broertje, maar wel way too cool for brulling.

Grom.

Luxor Theater

17. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het theater flinke mazzel; als één van de weinige gebouwen bleef het ongedeerd bij het bombardement in 1940.

18. Tegelijkertijd met de bouw van het nieuwe Luxor werd er ook een eigen Luxor-lettertype ontworpen.

19. Op 30 januari 2016 heeft CJP Serveert het oude Luxor helemaal voor zichzelf. Pottenkijkers, opgerot!

Films kijken tot het donker wordt.

Als CJP’er kun jij op 30 januari voor € 19,- naar CJP Serveert @ IFFR. Ook je vrienden die geen CJP hebben (de oelewappers) kunnen mee; jongeren tot 30 jaar betalen dan € 25,- voor een kaartje. Kom op tijd, want de eerste honderd bezoekers die binnen zijn krijgen een I’LL BE BAG-tas cadeau. Kijk hier voor alle info.

Foto filmzaal: Nichon Glerum
Foto bitterballen: David Kosmos Smith
Foto verlicht logo: Bas Czerwinski

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.