Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
16.474 minuten vierkante ogen kweken
08 JAN 2016 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Film

16.474 minuten vierkante ogen kweken

Dit weekend worden in Amerika de Golden Globes uitgereikt aan de toppers in film- en televisieland. Naast grappige speeches en mooie (of lelijke) jurken, gaat het er vooral om wie er met die gouden aardbol naar huis mogen. Who’s hot and who’s not volgens CJP?

Je eventuele verwarring is begrijpelijk. Golden Globes, hoezo? Er worden toch al zat prijzen uitgereikt bij de Oscars? Waarom ook nog deze bombarie? Wat is nou precies het verschil tussen de twee prijzenregens?

Boozefest

Ten eerste: de sfeer. Ricky Gervais wist het mooi te verwoorden tijdens zijn openingsspeech in 2012: ‘The Golden Globes are to the Oscars what Kim Kardashian is to Kate Middleton. A bit louder, a bit trashier, a bit drunker’. Naar het schijnt wordt er behoorlijk gezopen tijdens de ceremonie in het Beverly Hilton Hotel. Och, wat zouden we graag Michael Fassbender kotsend boven de toiletten zien hangen, of Dame Maggie Smith lallend in een kamerplant. De presentatie is meestal in handen van een komiek; na twee jaar afwezigheid mag Ricky Gervais de uitreikingen aan elkaar lullen. Subtiel is niet het juiste woord, want Gervais neemt geen blad voor zijn mond, tot grote angst van de genomineerden in de zaal.`Look at all the faces. It reminds me of some of the great work that has been done this year... by cosmetic surgeons.’ Aldus Gervais.

'It's going to be a night of partying and heavy drinking – or as Charlie Sheen calls it: breakfast.'

Lachen, gieren, brullen

Het grootste verschil: bij de Golden Globes dingen ook televisieseries mee, in tegenstelling tot de Oscars. Die laatste zijn ook serieuzer van aard; de neus wordt opgehaald voor komedie. Onterecht, want een hele zaal laten gieren is geen piece of cake. De Globes houden daarentegen wel van een dijenkletser. Vandaar de speciale categorie ‘musical of komedie’. Krijgen types als Melissa McCarthy, Steve Carell en Amy Schumer ook eens een arsenaal aan veren in hun reet. Of een Golden Globe in hun handen in ieder geval.  

Binge-watching

De Oscarnominaties worden bepaald door de Academy; een elitegroep van zesduizend vakmensen, voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Het clubje dat op Golden Globes stemt is wat exclusiever; de Hollywood Foreign Press Association bestaat uit 93 internationale filmjournalisten en –fotografen. Zij pikken de toppers uit de parels en de meuk van het film- en televisieseizoen.

Maar hoe doet de Hollywood Foreign Press Association dat in godsnaam? Het lijkt een speld in een hooiberg; de besten uitkiezen. Vanwege de Oscaruitreiking eind februari (daarover later meer op deze site) lieten wij de films deze keer links liggen, om ons volledig op series te storten. Geheel objectief en onderbouwd door álle genomineerde series en prestaties in zijn geheel te bekijken. Ahem. Na een rekensom bleek dat, als we alles wilden zien, we 16.474 minuten aan series moesten kijken, wat neerkomt op zo’n 275 uur vierkante ogen kweken. Goed voor bijna twaalf dagen zonder slaap binge-watchen. Kom maar op met die twaalfdubbele espresso’s.

We hielden het dus maar bij één aflevering bij genomineerde serie. Jammer, want dikke kans dat er epische, Golden Globe-waardige scènes plaatsvinden in aflevering zeven of acht, maar wij moeten ook slapen.

CJP’s voorspelling:

Beste serie – drama
Game of Thrones
Al meerdere malen genomineerd voor beste serie, maar nog nooit de felbegeerde prijs binnengehaald. Hoog tijd; we smullen van de bloederige strijd om de ijzeren troon. Willekeurige karakters kunnen elk moment sneuvelen op de meest gruwelijke wijze. Incest, martelingen en blote tieten vliegen ons de oren; het doet snakken naar meer.

Barbecue time!

Beste serie – musical of komedie
Veep
Vlijmscherpe dialogen en netelige situaties maken Veep een lust om naar te kijken. Eindelijk eens genomineerd en wat ons betreft gelijk die prijs mee naar huis. Kers op de taart is hoofdrolspeelster Julia Louis-Dreyfus die, onder andere door haar komische timing, de serie naar een nog hoger niveau tilt. 

Beste acteur – Drama
Rami Malek – Mr. Robot als Elliot Anderson
Elliot Anderson is een cybergenius en hartstikke paranoïde. Onwijs complex joch, maar Malek sleurt je mee in de gekte van zijn personage. We worden er zelf para van. 

Sleutels zijn zo passé.

Beste actrice – Drama
Viola Davis – How to Get Away with Murder als Prof. Annalise Keating, J.D.
Als een kanonskogel raast Viola Davis door How to get Away with Murder. Davis' messcherpe tong fileert haar tegenstanders moeiteloos. Een moordwijf.

How to get away with pearls.

Beste acteur – Musical of komedie
Jeffrey Tambor –Transparent als Maura Pfefferman
Zijn award van vorig jaar prijkt waarschijnlijk in vol ornaat op de schoorsteenmantel, maar wat ons betreft wordt het een duo. Tambor’s vertolking van transgendermoeder Maura laat je lachen en huilen; zelden hebben we zo’n prachtige prestatie gezien.

How to get away with more pearls.

Beste actrice – Musical of komedie
Julia Louis-Dreyfus – Veep als President Selina Meyer
We zeiden het al eerder, Louis-Dreyfus excelleert. Julia for President!

'Check even; knoflookadem?'

Beste acteur – Miniserie of televisiefilm
David Oyelowo – Nightingale als Peter Snowden
Als we een hele miniserie slechts één personage te zien krijgen, moet de acteur wel verdomd goed zijn om niet weg te zappen. Met David Oyelowo zit dat wel snor; hij spat van het (macbook)scherm in deze solo-performance.

Ontbijt on the rocks.

Beste actrice – Miniserie of televisiefilm
Kirsten Dunst – Fargo als Peggy Blumquist
Eerlijk is eerlijk; ondergetekende is bevooroordeeld, want Dunst is zijn celebritycrush ten tijde van Little Women (1994) en Jumanji (1995). Qua acteren heeft ze de belofte van destijds ruimschoots waargemaakt; Dunst is subtiel en onvoorspelbaar in haar invulling van de ietwat dwaze Peggy Blumquist.

Kirsten krijgt de ketchup niet open.

Beste mannelijke bijrol – Serie, miniserie of televisiefilm
Alan Cumming – The Good Wife als Eli Gold
In een vrij serieuze serie is Cumming de welkome humoristische noot, waarin hij het uiterste uit zijn komische talent haalt. Tijd voor een spin-off.

Suit up.

Beste vrouwelijke bijrol – Serie, miniserie of televisiefilm
Judith Light – Transparent als Shelley Pfefferman
Alles behalve doorsnee is Shelley Pfeffermans relatie met haar ex-man Maura (gespeeld door Jeffrey Tambor, die we eerder tipten). Light en Tambor’s samenspel is integer en prachtig; één van de hoogtepunten van het afgelopen televisieseizoen.

'Heb jij van mijn koude schotel gegeten?'

Beste miniserie of televisiefilm
Fargo
Met een totaal andere verhaallijn, karakters en setting weet Fargo ons weer te grijpen met zijn droge humor en bizarre plot. Alles klopt aan de deze onheilspellende maar droog komische serie. Wat zal seizoen drie leveren..?

De Golden Globes worden zondag 10 januari om 20.00 EST uitgezonden. Dan lig je allang te pitten, want in Nederland is het twee uur ’s nachts. Online terugkijken is dus het beste devies. De Golden Globes zijn een goede graadmeter voor de Oscars in februari. Voorbereiden daarvoor kan al, want in veel bioscopen krijg je korting met je CJP-pas. Zo kun je straks zelf een feilloze voorspelling uit je mouw schudden.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.