Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat we niet meer willen zien in 2016
04 DEC 2015 • Door Martine Bakker. Foto: Jose G. Cano Photography • Meer blogs over Muziek Film Festival Expo

Wat we niet meer willen zien in 2016

Selfiesticks, ‘aanwezig’ zijn en snobistische assholes. Hierbij sabelen we alle culturele zaken neer die afgelopen jaar bloedirritant waren.

1. Romantische komedies met ‘alles’, ‘liefde’ of ‘hart’ in de titel

Regisseurs à la Kees van Nieuwkerk, attentie, attentie. Kies eens voor titels met: ‘de hele mikmak’, ‘toegenegenheid’ of ‘orgaan in je borst dat het bloed door je lichaam pompt’. Dat zegt hetzelfde, maar klinkt origineler. 

2. Jezelf op ‘aanwezig’ zetten bij evenementen en dan niet gaan

Jeez. Zet jezelf dan op ‘geïnteresseerd’!

3. Op ironische wijze naar R&B luisteren

Je mag alleen naar Internationale R. Kelly-dag als je het écht meent.

4. Snobistische assholes

Iedereen die afgelopen jaar tenminste één keer heeft gezegd ‘Ohhhh ken je die band núúúú pas? Ik kende ze al toen ze nog als prematuur zaadje in hun vaders ongeëjaculeerde sperma zaten en díe vader nog in de garage van zíjn ouders oefende. Echt zóóóóóó voordat ze commercieel werden’; we hebben het over jou.

5. Haten op YouTube-kindsterretjes

Ja, vroeger was het gerechtvaardigd om Justin Bieber stom te vinden, maar dat was vóór we wereldwijd zijn muziek adoreerden en ons bekeerden tot het belieberdom. In 2016 wordt dan ook een hoop verwacht van Lindsay Lohan, Britney Spears en Aaron Carter.

6. Kamervragen over songteksten

Lil’ Kleine en Ronnie Flex rapten over drank- en drugsgebruik. Sinds het ontstaan van de mensheid zingen en rappen artiesten over verdovende middelen. Dus politici, zet jullie kostbare Kamervragen-tijd liever in voor world peace ofzo.

7. Schitteren van afwezigheid

Good things come to those who wait. Maar artiesten als Adele die ons drie jaar laten wachten op awesomeness? Hello, dat duurt wel heel lang. Vanaf nu graag een tandje erbij in de productie van die albums.

8. Geluiden van vallende bekers in een concertzaal

Het moet maar eens afgelopen zijn met mensen die tijdens een akoestisch concert denken: ‘Ik heb een goed idee! Zo meteen als de artiest zijn hartverscheurende uithaal doet, dan laat ik mijn bieromhulsel op de grond lazeren!’

9. Het geluid van pratende mensen in een concertzaal

Als je zo nodig je jeugdtrauma’s wil bespreken, ga dan in een PRAATCAFÉ zitten. Of gewoon op de bank bij je psycholoog. Tijdens een concert luister je verdomme naar de muziek.

10. Het beeldscherm van filmende mensen in een concertzaal

Als je het concert op een beeldscherm wil zien, dan kun je ook achter een YouTube-livestream gaan zitten.

11. Sit-downs op festivals

Kom je net aanlopen met twee halve liters in je hand, moet je wéér door je knieën zakken. Naast kans op een scheur in je stonewashed jeans of een afgescheurde kruisband is het gewoon AL HEEL VAAK GEDAAN. Ga liever voor synchroon je beker vasthouden, doe een wedstrijd 'niet praten tijdens een optreden' of verbreek het record wie het langste zijn mobiel in zijn zak kan houden.

12. Bands die hun muziek niet op Spotify zetten

Ja, Taylor Swift, je hebt je statement gemaakt. Kunnen we dan nu weer inloggen in ons premium-account en schudden op Shake it off?

13. Selfie-makende menigten én selfiesticks in musea

Kies liever voor tekenpapier om je museumbezoek te vereeuwigen. Dat is tenminste artistiek en niet irritant voor mensen die ook naar De Nachtwacht willen kijken.

14. Zuchtjongens en -meisjes

Singer-songwriters met een permanente pruillip, die een heel zwaar leven hebben. Als je niet op sarcastische wijze à la Brigitte Kaandorp ‘Ik heb een heel zwaar leven’ zingt, gaan we liever voor de vrolijke noot in 2016.  

15. Rapvideo’s met onvriendelijk bejegende gangsta-bitches

Katten zijn de nieuwe stoeipoezen, dankzij video’s als Manon van de Jeugd en Bazooka van Mr. Polska. Deze trend zien we graag wereldwijd. Best een realistisch vooruitzicht, want Nederlandse rappers als Ronnie Flex en Lil’ Kleine hebben het bewezen: hoe aseksueler de video, hoe beter. Gewoon een bankje berijden in je tijgerpak.

16. Clip-choreografieën waarbij er met meel of andere poederachtige substanties wordt gesmeten

Berijd liever een bankje in je tijgerpak.  

17. ‘Geheime’ concerten op festivals, die voor een permanente staat van Fear Of Missing Out zorgen

Dit escaleert vaak doordat muziekliefhebbers gestrest op festivals rondlopen, stervend aan FOMO, met als laatste missie in het leven dat verrassingsoptreden. Het zou daar ergens achter de dixies moeten zijn.  

18. Je favoriete bands, die tegelijkertijd staan geprogrammeerd op een festival

Bijna net zo erg als Sophie’s choice, met als gevolg zoveel stress dat je voortdurend moet plassen. Daardoor eindig je in die lange rij bij de dixies en mis je allebéí de concerten. Oh, en dat verrassingsconcert achter de dixies, blijkt óók nog net afgelopen. Fuck my life.

19. Documentaires over de 27 Club

Tranen met tuiten om Amy en kippenvel tot in onze haarwortels na Kurt Cobain: Montage of Heck. Maar nu weten we wel dat er een groepje artiesten was die de dertig niet haalden door een intense levensstijl.

Bestaan er echt 27 docu's over Amy ja? 

20. Bands die ‘oe’ of ‘ah’ zingen

Dit was al niet meer hip in 2015, maar nogmaals. Voor iedereen die toen de memo niet heeft gehad.

21. Een mannelijke winnaar van een literatuurprijs

Types zonder Y-chromosoom kunnen ook best verdienstelijk een verhaal op papier zetten.  

22. Een plastic roeiboot tegen je hoofd als je net lekker in de cirkelpit aan het moshen bent

Of andere opblaasbare shizzle zoals krokodillen, gitaren of strandballen. Als je naar die sensatie verlangde, was je wel naar Duinrell gegaan.

23. E-boeken die net zo duur zijn als papieren boeken

Want: what the fuck.

24. Festival- en concertgangers zonder oordoppen

Living on the edge omgaan met je gehoor is echt voor domoren.  

25. Festivals die de programmering van hun foodtrucks boven de muzikale line-up verkiezen

Er worden ambachtelijke steenovenpizza's verkocht, we get it. Tenzij je een foodfestival bent, gaat het pleasen van het gehoor boven het pleasen van de maag.

26. Artiesten die auditie doen voor een verbastering van Idols

En dan ineens heel goed zijn. Duh, het is hun vak! Zet je één keer de tv aan, zie je gelijk de gehele playlist van je eerste iPod voorbij komen bij The Voice. 

27. Events met publiekparticipatie

Want: de hel.

28. Functioneel naakt

Ga eens voor onfunctioneel naakt. Zo stuurde de eindbaas van CJP in onze groepsapp laatst een foto van een nakende man, met plateauzolen en een krans om zijn nek, optredend tijdens Jonge Harten Festival. Naakt om het naakt zijn. Dát wil je.

29. Gezichtsbeharing

Al dan niet met bloemen, glitters, lego-poppetjes of voor het creëren van bewustzijn rondom mannenziektes. Als zelfs Chet Faker zijn baard afscheert, dan is het echt klaar met dat gezichtshaar (en dat rijmt nog ook).

Het is belangrijk om het nieuwe jaar zonder frustraties te beginnen, dus schrijf ze hier van je af: wat wil jij in 2016 écht niet meer zien? Of met welke stelling hierboven ben jij het totaal oneens? Bring it on!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.