Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Toen kwam er een olifant met een lange snuit
29 DEC 2015 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Lezen

Toen kwam er een olifant met een lange snuit

2015 is weer bijna geschiedenis. Voordat men goede voornemens maakt, wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar; mislukt, geslaagd of gewoon mwah. CJP viert het einde van het jaar door naar de laatste bladzijde van onze favoriete boeken uit 2015 te bladeren.

Sommige boeken gooiden we direct de prullenbak in, andere vonden hun weg langs de voltallige redactie. Vaak komen we lijstjes met de beste openingszinnen tegen, maar eind december vonden we het gepaster om eens de beste eindzinnen van 2015 - en onze interpretatie - op een rijtje te zetten.

1. ‘Alle overgebleven flessen jenever in één keer leegdrinken, en, voor de laatste keer, een deken over me heen trekken.’

Uit: En alweer bleven we ongedeerd  van Hanna Bervoets
Liefste Hanna, wij drinken graag met je mee. Kun je laten weten hoeveel flessen jenever je nog over hebt? Anders fietsen we nog even langs de Gall & Gall en kruipen naast jou, onder die deken. Morgen halen we je over om van het beddengoed een hut in de woonkamer te bouwen. De buren hebben vast nog meer jenever.

 2. ‘Een panter klimt des nachts met gevaar voor eigen leven de veekraal in om te slapen met een kalfje waar hij zielsveel van houdt.’

Uit: Op de rok van het universum van Tonnus Oosterhoff
Pure Shakespeare, deze Romeo en Julia van het dierenrijk. Een panter die verlangt naar de innige verstrengeling met zijn kalfje. Wat zullen papa en mama panter zeggen? Zij zullen zwijgen. Ze hebben het te druk met het verorberen van hun kersverse schoondochter.

3. ‘De beul werd ongeduldig.’

Uit: De Ochtendgave van A.F.Th. van der Heijden
Beulen worden vaak stereotiep en eendimensionaal uitgebeeld: een zwaarlijvige bruut met een masker die vol plezier de koppen van (vermeende) slechteriken laat rollen. Maar deze man heeft ook een vrouw en kinderen, die thuis ongeduldig op hem wachten. Uitstel van executie, my ass. De oliebollen worden koud.

4. ‘Wat later zitten we naar een programma te kijken, zo’n programma vol schimmen en kleuren en vergetelheid, en ik voel het warme lichaam van Manon naast het mijne, en wat het me laat denken is: dit kan niet, dit mag niet, dit zal niet zonder gevolg blijven.’

Uit: Poppy en Eddie en Manon van Herman Brusselmans
‘Manon, ik wil met jou een blokje om’, zong Faberyayo in 2015. Zowel Herman als De Jeugd van Tegenwoordig willen wel met Manon beschuiten eten. Heb jij jouw Manon al gevonden? Hopelijk is haar verschijning net zo’n lust voor het oog als de kattenclip van Lernert & Sander. Pump up the bass.
(Stiekem kwam deze roman al eind 2014 uit, maar we hebben hem pas in januari ontdekt. Dus staat ‘ie er gewoon lekker tussen.)

Kittig nummertje.

5. ‘De rekening is voor Hem.’

Uit: Bloedboek van Dimitri Verhulst
De woorden van de apostelen na Het Laatste Avondmaal. Niemand heeft cash of een pinpas bij zich, dus God is weer eens de klos en mag zijn portemonnee trekken. Mazzel dat ze brood en wijn besteld hadden in plaats van de aangeprezen oesters en kaviaar. Of iedereen wel even geld wil overmaken; Hij is verdomme geen sugar daddy.

6. ‘Uitstekend,’ zegt Synne en dat meent ze. ‘Beter dan ooit.’

Uit: Honolulu King van Anne-Ginne Goemans
Synne en haar oudejaarsgezelschap meuren nog wat na. Gourmetten op 31 december is vaste prik en ook de traditionele jaaroverzichtsronde brengt hartstochtelijke discussies teweeg; hoe fantastisch of ongelofelijk kut was jouw jaar? ‘Beter dan ooit’; we vermoeden dat Synne haar jaar een tien geeft. Moedig, want nu kan het alleen maar bergafwaarts.

7. ‘Net als ze haar mond opendoet om iets te zeggen, rijdt de zwarte, glimmende auto de straat in.’

Uit: Lieveling van Kim van Kooten
Dat snappen we. Van zwarte, glimmende auto’s raken wij ook sprakeloos. Stoer en charmant scheuren langs huizen en velden. Helaas heeft ondergetekende nog steeds zijn rijbewijs niet gehaald en moet het dus doen met een zwarte, glimmende fiets. Deze van Highlander bijvoorbeeld. Minder blits dan een auto, maar met CJP-korting wel stukken betaalbaarder.

Wat een beest.

8. ‘Nog enkele treden daalde hij de trap af, twijfelde of hij er goed aan deed, stapte in het water, waadde in het brakke halflicht door de kelder, recht op zijn doel af.’

Uit: Margje van Jan Siebelink
Bij het woord ‘brakke’ kwam een golf bij ons naar boven. Kots. We zijn al dagen brak van Kerstmis; door een overdaad aan eten en drinken liggen we voor pampus op de bank. Ook Oudejaarsavond belooft dit jaar een bacchanaal te worden; de kans is groot dat we de hele eerste dag van 2016 moeten uitbrakken.

9. ‘Leef.’

Uit: Neem een geit van Claudia de Breij
Claudia is lekker kort en bondig in de laatste zin. Haar advies is haast overbodig, want die zeven miljard mensen op de wereld doen niks anders, dan proberen in leven te blijven. En dat leven zo leuk mogelijk in te richten, bijvoorbeeld met films, bier en bitterballen. Laat dat nou nét op het programma staan van CJP Serveert @ International Film Festival Rotterdam.

Soms eindigt een boek minder sterk dan hij begint. Of andersom. Net als met jaren. Als 2015 ruk was, laat dan de eerste pagina van 2016 meer memorabel zijn. Of de laatste. Of op z’n minst een lekkere alinea halverwege.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.