Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Suffragette vs Game Of Thrones
02 DEC 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Suffragette vs Game Of Thrones

Welke titel doet meer voor het feminisme?

Suffragette was de geuzennaam van de Engelse vrouwen, die in het begin van de twintigste eeuw streden voor hun recht om te stemmen (suffrage is Engels voor stemrecht). Toen wij voor het eerst lazen over de film Suffragette drong meteen één gedachte op: mannen zullen niet snel naar een film gaan over de strijd voor vrouwenrechten, zeker niet wanneer die eruit ziet als een kostuumdrama. Terwijl mannen toch de belangrijkste doelgroep vormen als je iets wil veranderen aan de ongelijke behandeling van vrouwen in de maatschappij. Want nee, de positie van de vrouw is ook in Nederland nog steeds niet gelijk aan die van de man. Een goed voorbeeld daarvan is de slinkende, maar nog altijd grote, loonkloof

Op entertainmentgebied oogst je bij mannen meer succes met Game Of Thrones. In de eerste seizoenen werd de fantasy-serie vaak bekritiseerd, omdat hij vrouwonvriendelijk (veel onfunctioneel naakt) zou zijn. Inmiddels wordt de serie juist geroemd wegens de krachtige vrouwelijke personages. Je kunt zelfs stellen dat de vrouwen de baas zijn in dit fictieve universum, waar een aantal families van adel strijden om een monsterlijk lelijke troon. Wij vroegen ons dus af of Game Of Thrones niet veel meer doet voor het feminisme dan Suffragette in potentie kan doen, vanaf de première op 3 december. Dus: de film en de serie werden tegenover elkaar in de ring gezet.

Ronde 1: Waar moet men het hardste knokken?

Deze ronde is duidelijk voor GoT. In de serie vecht men met enorme legers, sneeuwzombies die niet dood te krijgen zijn en draken. In Suffragette vecht hoofdpersoon Maud Watts tegen wat haar mede-strijder Violet Miller ‘de dinosaurussen in Westminster’ noemt. Waarmee ze vooral doelt op de gemiddelde leeftijd van de parlementsleden, niet op hun vechtlust. Toch een behoorlijk verschil.

Ronde 2: Wie heeft er aan het eind gelijk stemrecht voor mannen en vrouwen?

Opnieuw gaat de fantasy-serie op basis van de A Song Of Ice And Fire-boeken er met de punten vandoor. Suffragette is een aanzet naar gelijk stemrecht, maar de film eindigt nog voordat we een vrouw naar de stembus zien lopen. In Westeros zijn mannen en vrouwen echter al volledig gelijk als het op stemrecht aankomt: in feodale systemen mag immers helemaal niemand stemmen. Het lot van de bevolking ligt volledig in de handen van de paar mensen die een groot genoeg leger kunnen betalen en mannen mogen net zo weinig naar de stembus als vrouwen. Waarom slaan de mannen en vrouwen dan niet de handen ineen om samen hun stemrecht op te eisen, vraagt u? Niemand heeft tijd om zich druk te maken om zoiets onbenulligs als democratie wanneer winter is coming.

Ronde 3: Mediagenieke quotes

Winter is coming, Jon Snow. Suffragette Game of Thrones
Jon Snow is terecht bang voor de winter.

Hier wordt de strijd eindelijk wat gelijker. Een soort van. De ontelbare memes die zijn ontstaan uit Game Of Thrones wijzen duidelijk naar één winnaar in deze ronde. Zelfs als je nog nooit een aflevering hebt gezien, ken je bovenstaande uitdrukking wel. En anders laat de zin You know nothing, Jon Snow wel een belletje rinkelen. Maar Suffragette is nog niet in première gegaan, dus wie weet of de ijzersterke quote ‘I’d rather be a rebel than a slave’ niet het nieuwe YOLO wordt? Wij zien de t-shirts in ieder geval al voor ons.

Ronde 4: Welke productie heeft de sterkste vrouwenpersonages?

Opnieuw een punt voor Game Of Thrones. Hoe moedig de vrouwen in Suffragette ook zijn; ze blijven feitelijk de machthebbende mannen aan hun jas trekken om te mogen stemmen. In Game Of Thrones dwingt Daenarys, de stoerste vrouw van allemaal, alle mannen die ze tegenkomt op hun knieën. Stad na stad. Terwijl haar uitgangspunt aan het begin van die zegetocht vrijwel net zo uitzichtloos is als dat van Maud in Sufragette: de Daenarys zit in seizoen twee als kersverse weduwe met een handvol soldaten en drie babydraken ergens midden in een woestijn, zonder eten of drinken. Twee seizoenen later is ze heerser over een uitgestrekt gebied en zegt ze krachtig in de camera: ‘I will do what queens do. I will rule!’ Ergens onderweg eet ze trouwens ook een heel paardenhart zonder te kotsen. Dat waren we zelfs al bijna vergeten.

Ronde 5: Geloofwaardigheid

Wat ons betreft overtreft dit punt alle voorgaande. Hoe je het ook wendt of keert: Game Of Thrones is verzonnen. Door mannen. Alles wat de vrouwen doen is bedacht in het brein van een man. Of het nu gaat om de bronteksten van schrijver George R. R. Martin of de daarop gebaseerde scripts van D.B. Weiss en David Benioff: het blijft fantasie. Als een mannenstem aan het begin van Suffragette zegt ‘If we allow women to vote, it’s going to change our entire social structure’, klinkt dat nog ridicuul. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk precies de realiteit. Het klinkt als een Hollywood-film, maar deze vrouwen bewezen dat als je vecht voor iets waar je in gelooft en bereid bent daar alles voor op te geven, zelfs het onmogelijke mogelijk kan worden. Je weet tijdens deze film: de personages hebben echt bestaan. Ze hebben deze strijd geleverd en écht een verschil gemaakt. Dat wordt versterkt door de heftige eindscène van de film: een kleine minuut archiefmateriaal die het begin van een nieuw tijdperk inluidt.

Je kunt je daarna niet aan de gedachte onttrekken dat de gelijkere samenleving waar we nu in leven alleen maar mogelijk was door wat de vrouwen uit de film toen hebben gepresteerd. Sterker nog; zonder de heldendaden van de sufragettes hadden de sterke vrouwelijke karakters uit Game Of Thrones waarschijnlijk nooit bestaan. Dat alleen al maakt Sufragette tot een indrukwekkende film die elke man zou moeten zien. Dus vrouwen, stel je eerste daad van feministisch verzet en sleep iemand van de andere sekse mee naar de bioscoop.

Suffragette draait vanaf 3 december in de bioscoop. Met een CJP-pas krijg je tot € 2,50 korting op de film.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.