Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Oud en Nieuw: je doet het verkeerd
31 DEC 2015 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Lifestyle

Oud en Nieuw: je doet het verkeerd

Ieder jaar brengt het problemen met zich mee: de Oud en Nieuw-viering. Te duur, te dronken, te hoge verwachtingen. Maar er is een manier om je daar mentaal tegen te wapenen en wél een leuke avond te hebben.

Probleem: Het is begin december. Je telefoon trilt. ‘Wat doe jij eigenlijk met Oud en Nieuw?’ Je vloekt. Waarom wordt die nare vraag altijd zo vroeg gesteld? Nu ga je wekenlang bedenken of je veertig euro gaat betalen om bij je plaatselijke bar onbeperkt te drinken, of toch honderd euro om naar een verkleedfeest in een poppodium te gaan (waar het bier nog steeds uit plastic glazen komt). Mocht je de knoop vroeg doorhakken, zal je altijd zien dat je leukste vrienden opeens besluiten dat ze naar een ander feest gaan.
Oplossing: Zeg tegen iedereen dat je waarschijnlijk niks doet met Oud en Nieuw. Op de avond zelf kies je vervolgens waar de meeste van je leuke vrienden heen gaan en daar sluit je je bij aan. Tenzij ze naar Martin Garrix gaan ofzo, in de Ziggo Dome. Ga in dat geval in de bruinste buurtkroeg die je kent zitten. Martin Garrix in de Ziggo Dome is a) niet zo leuk en b) al lang uitverkocht.

Probleem: Je hebt de neiging om al je vrienden uit te nodigen, want je wil met ze allemaal ‘gelukkig nieuwjaar’ roepen. Maar die verschillende vriendengroepen gaan helemaal niet lekker samen. Herry ‘kan niet met’ Sophia, Sophia vindt Herry’s naam ongelofelijk dom, en de truien die hij draagt ook. Twee jaar geleden nodigde je iedereen bij je thuis uit, maar om kwart over twaalf ging het gesprek nog steeds over de vegetarische quiche van Jarie.
Oplossing: Je hoeft die mensen helemaal niet samen te brengen. Laat Herry lekker met zijn neef en zijn twee honden bij hem thuis zitten, en Sophia in haar studentenhuis met zeven vriendinnen en zestig oliebollen. God heeft ons niet voor niets fietsen gegeven: gebruik hem om bij verschillende (huis)feestjes langs te gaan.

Je hebt het verkeerde feest uitgekozen, vriend.

Probleem: Je hebt Kerstmis, Sinterklaas en met een beetje pech ook nog wat verjaardagen gehad in december. Oftewel: Je bent zo blut als een gaarbak met reuzel.
Oplossing: Thuis blijven. Doe het net zoals je doet wanneer je stopt met roken. Als je mensen geen reden geeft, blijven ze sigaretten aanbieden. Als ze vragen waarom je geen Oud en Nieuw viert, zeg dan: ‘Ik moet dan geopereerd worden aan mijn larynx.’ Als mensen vragen wat je larynx is, zeg je dat je het daar liever niet over hebt, omdat het nog te pijnlijk en te vers is, allemaal. Bijkomend voordeel: Wanneer je plan gelukt is, kun je eindelijk het tweede seizoen van Fargo kijken.

Probleem: Torenhoge verwachtingen. Je denkt dat Oud en Nieuw een ongelofelijke partij awesome wordt. Martin Garrix! Ziggo Dome! Als die drop komt, sta je daar in je mooie kleren los te gaan! Dat denk je. Maar de werkelijkheid is dat je om kwart over elf al een tequila te veel op hebt, om half twee nog in de rij voor de Ziggo Dome staat en om drie uur om je heen kijkt en je afvraagt waarom je tachtig euro voor Martin Garrix hebt betaald en waarom je je zo leeg voelt in je ziel, en of er ook iemand is die níet aan de pillen is.
Oplossing: Er zijn in de stad toffe feesten op onbekende plekken. Je hoeft niet naar Martin in de Ziggo Dome. Fiets eens rond na twaalven, neem een flesje sterke drank mee en kijk op straat waar het er gezellig uit ziet. Loop daar naar binnen. Maak vrienden. Het feest is waar jij bent.

Dit is een correcte manier om Oud en Nieuw te vieren.

Probleem: Je weet niet meer wat er de avond ervoor gebeurd is en je hoofd stinkt naar je mond.
Oplossing: Zorg dat je de drie dagen na Oud en Nieuw vrij bent. Op die manier kun je 1 januari in bed blijven liggen en hoef je de werkelijkheid pas na zó lang in bed liggen onder ogen komen dat je er eigenlijk wel klaar voor bent. De morgenstond heeft niks in de mond.

Wat je ook doet met Oud en Nieuw: je wil sowieso met je vrienden in contact blijven. Denk daarbij eens aan beltegoed van Lebara. Een spotgoedkope manier om te bellen en te sms'en. Je kan het met je CJP-pas zelfs gratis proberen

Beeld vuurwerk: Mack Male
Beeld stel: Edsel Little
Beeld meisje met champagne: Jim Fischer
Alle beeld gebruikt onder Creative Commons licentie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.