Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ontmaagdingen…
01 DEC 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

Ontmaagdingen…

… hebben niet altijd een bloederige afloop. Dit zijn de beste debuutromans van de afgelopen vijftien jaar.

Stad in Brand van Garth Risk Hallberg wordt ‘het grootste debuut’ van 2015 genoemd. Dat komt niet alleen door de 1088 (!) pagina’s: uitgeverijen waren al in een moordende concurrentiestrijd verwikkeld, voordat het boek überhaupt was geschreven. Garth kreeg een voorschot van bijna twee miljoen dollar.

Schrijven is geen wedstrijd (anders had Henny Huisman wel de mini-schrijfwedstijdshow gepresenteerd), maar de lovende woorden voor Stad in Brand deden ons afvragen: wat zijn de beste debuten van deze eeuw? Daarom: een rijtje eerste romans van het kaliber regenbogen en eenhoorns.

2000: White teeth - Zadie Smith

Verhaal: Voordat Banksy van Oost-Londen een loeihippe buurt maakte, ontwikkelen de Britse Archibald en de Bangladesche Samad hier een kwarteeuw durende bromance. Een slimme Engelse geschiedenisles. 
Auteur: De Jamaicaans-Britse Zadie studeerde Engelse literatuur in Cambridge.

Een gezellige 'witte tanden tutorial' voor als je tijdens het lezen van White Teeth een blauwe lamp uit je gezicht wilt laten stralen.

2001: Don’t let’s go to the dogs tonight: an African childhood - Alexandra Fuller

Verhaal: Alexandra woont met haar blanke familie in Zimbabwe, tijdens de bloederige onafhankelijkheidsoorlog. Haar vader vecht, familieleden sterven bij bosjes en toch blijven ze. En ja, grammatica-nazi’s: dit is echt de titel van deze dramatische biografie.
Auteur: Alexandra werd geboren in Engeland, maar verhuisde in 1972 naar Zimbabwe. Ze won onder andere de Winifred Holtby Memorial Prize.  

2002: The secret life of bees - Sue Monk Kidd

Verhaal: Lily loopt weg bij haar agressieve vader, omdat ze denkt dat ze haar eigen moeder heeft neergeschoten. Dan ontdekt ze wat er écht is gebeurd. Een mooie zoektocht naar zelfacceptatie, om bij een kop thee met honing te nuttigen.  
Auteur: Sue stond met dit coming-of-age verhaal op de New York Times lijst van bestellers. Het boek is in 2008 verfilmd, met Alicia Keys, Jennifer Hudson en Queen Latifah.

2003: The Kite Runner - Khaled Hosseini

Verhaal: Amir en Hassan groeien op in Afghanistan, voordat het een grote Taliban-hel werd. Amir verhuisd naar Californië, maar als hij hoort dat de Taliban Hassan en zijn vrouw hebben vermoord, gaat hij terug. Geen aanrader als je net mascara of men-eyeliner hebt opgedaan.  
Auteur: Khaled schreef het ooit als een kort verhaal in 1999, maar werd door zijn familie overtuigd om er een boek van te maken (dat inmiddels verboden is in Afghanistan).

Luister hier naar het luisterboek.

2004: Jonathan Strange & Mr. Norrell - Susanna Clarke

Verhaal: Achthonderd pagina’s over de rivaliteit tussen de twee grootste magiërs van Engeland: voormalig kluizenaar Mr. Norrell en zijn leerling Jonathan Strange. Spannend en toch ook fijn.
Auteur: Susanna schreef het verhaal in 1993 en pas in 2003 kocht een uitgeverij haar manuscript.

2005: The girl with the dragon tattoo - Stieg Larsson

Verhaal: Mikael Blomkvist moet een verjaarde moord oplossen en schakelt de hulp in van de slimme, getatoeëerde hacker Lisbeth Salander. Voor fans van Inspector Gadget én Henk Schiffmacher.
Auteur: De Zweedse Stieg overleed aan een hartaanval, voordat hij kon zien hoe populair zijn Millennium-trilogie werd. Er zijn wereldwijd tachtig miljoen exemplaren verkocht. 

2006: American Born Chinese - Gene Luen Yang

Verhaal: In deze grafische roman is Jin Wang de enige Aziatische Amerikaan op school. Dan komt hij in contact met een kung fu-aap. [Press play now: ‘Everybody was Kung Fu fighting’ .]
Auteur: Striptekenaar Gene begon aan dit boek, nadat hij vijf jaar als hobbyist-tekenaar had gewerkt.

Press play.

2007: Before I die - Jenny Downham

Verhaal: De laatste maanden van de zestienjarige Tessa, die leukemie heeft. Je volgt haar strijd én een van haar wensen: de liefde vinden. Neem maar vast een abonnement op thuisbezorgde tissues.
Auteur: Jenny is schrijfster (en was een niet superbenoemingswaardige actrice in Britse dramaseries). Het boek is verfilmd, met Dakota Fanning in de hoofdrol.

2008: The Outcast - Sadie Jones

Verhaal: Lewis is als kind getuige van de verdrinkingsdood van zijn moeder. Nadat hij een kerk in brand steekt, moet hij drie jaar de bak in. Een boek vol sadisme en desastreuze heftigheid.
Auteur: Sadie schreef enkele theatervoorstellingen, voordat ze aan The Outcast begon. Er is een BBC-serie gemaakt van haar boek.

2009: The Help - Kathryn Stockett

Verhaal: De blanke Skeeter wil schrijver worden. Als haar moeder hun Afrikaans-Amerikaanse huishoudster ontslaat, duikt ze in het verhaal van de vrouwen die hun leven lang zorgen voor anderen. Voor wie wat hulp kan gebruiken in het vergaren van slavernijkennis.
Auteur: De Amerikaanse Kathryn heeft vijf jaar over het verhaal gedaan en werd door zestig literaire agenten afgewezen voordat ze een deal kreeg.

Het boek is natúúrlijk beter, maar er is ook een film.

2010: The Tiger’s Wife - Téa Obreht

Verhaal: Natalia wil ontdekken hoe haar opa is omgekomen. Ze denkt dat het iets te maken heeft met de twee mysteries waar hij het altijd over had: een tijger en een onsterfelijke man. Folklore rituelen meets levendige personages.
Auteur: De opa van de Amerikaanse Téa Obreht (geboren: Bajraktarević) vroeg op zijn sterfbed of Téa haar boek wilde publiceren onder zijn achternaam.

2011: Before I go to sleep - S. J. Watson

Verhaal: In deze mindfuck-triller moet Christine iedere ochtend via haar dagboek ontdekken wie ze is: een 47-jarige moeder die een dokter bezoekt om haar geheugen terug te krijgen. Of toch (*spannend muziekje*) niet?
Auteur: Steve plaatste voor zijn werk gehoor-implantaten bij kinderen en schreef in het weekend. Zijn debuut werd vertaald in veertig talen.

2012: We the animals - Justin Torres

Verhaal: Drie broers groeien op in New York. Het jongste broertje ontsnapt uit de ziekelijke omgeving van ruziënde ouders, armoede en geweld en het grote soul searchen kan beginnen.
Auteur: Dit verhaal is semi-autobiografisch en in vijftien talen verschenen.  

2013: The love affairs of Nathaniel P. - Adelle Waldman

Verhaal: Nate Piven was vroeger een nerd en is nu een literaire ster. Hij heeft de vrouwen voor het uitkiezen, maar weet niet hoe hij echte liefde kan vinden. Aanrader voor iedereen die een man kent of is.
Auteur: Adelle schreef haar debuut vanuit een (superrealistisch) mannelijk perspectief. Het werd benoemd als beste boek van 2013 door vrijwel iedereen: van The Guardian tot The Economist.

Hello... it's Adelle.

2014: A girl is a half-formed thing - Eimear McBride

Verhaal: De jonge vrouwelijke hoofdpersoon stond niet vooraan toen de leuke levens werden uitgedeeld: haar vader is dood, haar moeder is een emotioneel wrak, haar oom misbruikt haar en ze heeft een broer met een hersentumor.
Auteur: De Ierse Eimear schreef het verhaal in een half jaar, maar het koste haar negen jaar om het gepubliceerd te krijgen.

2015: City on fire - Garth Risk Hallberg

Verhaal: Het New York van de jaren zeventig kent leegstand, klassen- en rassenstrijd en drugsgebruik. Door een schietpartij op oudjaarsnacht 1976 blijken een tiental hoofdpersonen met elkaar verbonden te zijn. 
Auteur: De Amerikaanse Garth schreef vóór zijn eerste roman o.a. voor The New York Times. Na een tweedaagse veilingstrijd werd, (zoals gezegd maar WTF) bijna twee miljoen dollar betaald als voorschot.

Dit is een sfeerverslag van het boek.

Zin Garth Risk Hallbergs schrijfsels in je hersenpan op te nemen? We geven tien exemplaren (in de Nederlandse vertaling) weg. Interesse in een ander pareltje van een debuut? CJP’ers krijgen 10% korting bij American Book Center.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.