Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kerst zuigt
25 DEC 2015 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Muziek Shoppen

Kerst zuigt

Hou je van Kerst? Laat ons je van het tegendeel overtuigen.

Schreven we gisteren dat Kerst fantastisch is, vandaag zijn we daar niet meer zo enorm van overtuigd. Het is nu écht Kerstmis, en we herinneren ons opeens wat een gedoe het allemaal is. Hier zijn de dingen die het bezwaarlijkst zijn.

Kerstmuziek

Niet alle kerstmuziek is verwerpelijk. Binnen de acceptabele categorie vallen de liedjes die geheel onschuldig zijn en over liefde gaan. Wham!, Mariah Carey: mensen vinden dat leuk. Wie zijn wij om daar iets van te vinden? Het is zoals Half Man, Half Biscuit zingt: It’s Clichéd to be Cynical at Christmas. Maar! Dan is er nog een andere categorie kerstliederen. De moralistische liederen, daar spreken we over. Feed the world, heal the world. Ok, het gaat eigenlijk alleen over Band Aid. Dat laatdunkend lied ter eer en glorie van Bob Geldof. Dát is pas cynisch. 

Bandpleister.

Voedsel

Na het eten lig je ramvol op je bedje. Oh, wat zit je vol. Voller dan een eetkampioen. En waarvoor? Omdat je vader zei dat je nog eens moest opscheppen. Was dat nodig, pa? Hmm? Was dat nodig? Nu denk je aan de mensen die geen eten hebben, want dat moet met Kerstmis, en voel je je slecht. 

Naar oma (AKA de dood herinneren)

Het is Kerstmis, dus je bezoekt oma. Althans, men bezoekt oma. Nog anders gezegd: er worden oma’s bezocht. Alleen niet door jou, want jouw oma is dood. Thanks, Kerstmis, dat je daar weer aan moet denken.

Stiekem roken/masturberen/seksen

Ja, je bezoekt je ouders, of de ouders van je vriendin. Dat is leuk. Mensen bezoeken: goed. Maar het heeft een grote schaduwkant: stiekemheid. Wil je roken? Stiekem. Even aftrekken? Stiekem, ’s avonds laat in je oude kinderbed. Hopen dat ze het niet horen. En als je een man bent, moet je ook nog bedenken waar je het gaat laten. Hetzelfde geldt voor als je je vriend of vriendin meeneemt. Seksen: lastig. Thanks, Kerstmis, dat we nu stiekem moeten doen.

De vraag: 'hoe gaat het met je?'

De vraag: 'hoe gaat het met je?' is een prima vraag. Het drukt een verlangen naar menselijk contact uit, een verlangen om jou beter te leren kennen en te begrijpen hoe je in het leven staat. Het probleem is dat die vraag te vaak beantwoorden een beetje is als het herhalen van het woord lepel. Doe het vaak genoeg en het wordt betekenisloos. 'Hoe gaat het met me? Ik ben onzeker over de toekomst en die vreemde moedervlek onder mijn tepel. Ik lig soms wakker met vreemde angsten'. Dat denk je. ‘Goed’, zeg je. ‘Het gaat heel goed met me.’

Racisme

De familievriend van je ouders moet niets hebben van al die vluchtelingen. Een maat van hem is nog gaan protesteren tegen een AZC in Geldermalsen, en hij kan er niet over ophouden. Dat is zijn goed recht, maar lekker kletsen doet het niet. 'Ze horen hier gewoon niet', blijft hij keer op keer zeggen. Na zijn zesde wijn begint hij met een raar stemmetje een vrouw met een hoofddoek na te doen. Ook dat is Kerstmis: met je neus op het racisme van anderen worden gedrukt.

Dit is niet per se een racist, maar wel hoe familievrienden er ongeveer uit zien.

Kerstmarkten

Goed, als een kerstmarkt een van je grootste problemen is, heb je weinig problemen. Dat laat niet onverlet dat kerstmarkten onprettig zijn. Wie wordt er blij van een kerstmarkt? Geen vriend van ons, kan ik je verklappen. 'O god, nog snel even naar de kerstmarkt om drie oliebollen, een braadworst en een zuurstok te kopen', zei niemand ooit. Waarom bestaan die dingen? Laat de elite zich dáár eens over buigen.

Wil je in tegenstelling tot wat een kerstmarkt te bieden heeft wél fijn shoppen? Stap eens binnen bij WE Fashion. Je krijgt er 15 procent korting met je CJP-pas

Beeld header: Dustin Gaffke
Beeld 'familievriend': Alan L 
Beelden gebruikt onder Creative Commons licentie. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.