Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kerst is geweldig
24 DEC 2015 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Muziek Film Theater

Kerst is geweldig

Heb je een hekel aan Kerst? Laat ons je van het tegendeel overtuigen.

Feestdagen geven ons houvast in een onverschillig universum. Om die reden doet iedereen mee aan Kerstmis, en om diezelfde reden zetten mensen zich af tegen het feest. Is dat raar? Nee. Maar het is onnodig. Kerst is fantastisch.

De eindejaarslijstjes die je checkt

Zink terug in je stoel, pak die iPad of laptop en laat het internet je in keurige lijstjes vertellen wat je dat jaar gemist hebt. De beste liedjes, films en boeken hebben we op deze manier ontdekt. Goed, de top vijf kun je als je niet compleet onder een steen hebt geleefd meestal wel raden. Maar wat daarna komt: parels! Voor het oprapen! En het mooiste van alles? Je hebt er nu eindelijk tijd voor om ze te lezen, zien en horen. Is er een beter Godsbewijs denkbaar? Begin anders met een lijstje van CJP: de 15 lekkerste liedjes van het afgelopen jaar, volgens ons.

Kijk, dieren die van Kerst genieten.

De familie waarmee je hangt

Het is Tweede Kerstdag. Je oom Gerrit slaat zijn arm om je heen. ‘Jongen, zal ik je eens wat vertellen?’, vraagt hij. Je knikt. ‘Een man vindt een schat in zijn tuin. Maar de schat vindt van niet!’ Je oom begint hard te lachen en jij knikt nog eens. Families zijn vreemde samenraapsels van mensen. (Bijna) niemand heeft voor elkaar gekozen, en toch wordt iedereen bij elkaar gestopt. Wat doe je eraan? Nou: je praat met ze, dat is wat je doet. Serieus, probeer het eens. Vraag die oom eens naar hoe het er aan toe ging toen hij op de basisschool zat. Vraag je moeder wat het eerste nummer was waarop ze danste. Je zult versteld staan van de gesprekken die op gang kunnen komen. Mocht dat niet werken, kun je bij wijze van surrogaat naar een musical die deels over familiebanden gaat: De Tweeling.

Het eindeloze eten dat je eet

Je ongans eten aan gourmetgarnering. Bloedworst verslinden. Boter op ontelbare crackers. Om twee uur ’s middags aan de rode wijn beginnen. Vóór het eten nog een glühweintje, en vooruit, d’r na ook nog één. Het feest van Kerstmis is een feest van overvloed. Dus laaf je! Echt: laaf je. Ter compensatie voor je slechte gedrag kun je trouwens een lekker boek lezen. Bij American Book Center haal je met je CJP-pas boeken met tien procent korting. 

De eindeloze films die je kijkt

Toen Jezus stierf voor onze zonden zei hij met zijn laatste adem: ‘Zorg dat je lekker veel films kijkt met Kerstmis.’ Dat doen we dan ook. The Lord of the Rings-trilogie, The Muppets met Kerst of natuurlijk alle Disney-klassiekers. Wat ons eraan doet denken: mocht je tóch die films beu zijn, kun je ook naar een musical deze kerstvakantie. Tot 30 april kun je namelijk met korting naar Disney’s Beauty and the Beast in het AFAS Circustheater in Den Haag.

Voel je het feest al?

De betere boodschap waarvoor je openstaat

Kerstmis is een tijd waarop je even niet hoeft te werken, en waarbij het weer verrot genoeg is om niet naar buiten te kunnen. Wat doe je dan? Juist: je denkt na over het leven. In die hoedanigheid ben je bevattelijk voor ideeën. Moralistische ideeën. Dus ga je naar de kerk, of naar het modernere equivalent ervan: een cabaretvoorstelling. Boffen dat je dit jaar met veel korting naar Eva Crutzens voorstelling Spiritus kunt.

De goede voornemens waar je op vooruit loopt

De feestdagen zijn ook de donkere dagen. Tijdens de donkere dagen kun je nogal eens wat ongeluk voelen. Maar ongeluk leidt tot een verlangen naar verandering. Op die manier kom je uit bij voornemens. Dingen moeten anders. Je gaat alles vanaf nu goed aanpakken. Begin deze keer eens met iets volwassens. Begin met het regelen van je verzekering.

Morgen is het daadwerkelijk Kerstmis, en dan hebben we nog meer over het onderwerp te zeggen. Dus kom morgen terug naar ons blog. En bekijk tot die tijd waar je deze kerstvakantie met korting nog meer heen kunt bij onze aanbiedingen voor december

Beeld kat: Takashi Hososhima
Beeld hondje: Mbtrama
Beelden gebruikt onder Creative Commons licentie

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.