Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ja, dit verhaal over sokken is veel te uitgebreid
22 DEC 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lifestyle

Ja, dit verhaal over sokken is veel te uitgebreid

Weet jij waarom mensen met Kerstmis een sok aan de kachel hangen? Dat minstens één paar sokken in jouw sokkenla uit Sock City komt? En waar dat dan ligt? Sorry, we konden onszelf niet meer inhouden.

Zoals je misschien al is opgevallen, krijgen mensen die voor 14 januari een CJP-pas bestellen (of cadeau doen) een gratis paar Many Mornings-sokken. Bovendien doneren ze dan automatisch een paar sokken aan Vluchtelingenwerk. #lekkerbezig

De redactie zit dus al weken tot over hun oren in de sokken en dat blijkt een stuk interessanter dan je denkt. We verzamelden een aantal feiten die je ochtendritueel de komende tijd een stuk interessanter maken. Want je sokken aantrekken blijkt dus zo’n beetje het meest routineuze klusje dat er is. Kleine test om dat te bewijzen: je doet elke ochtend je sokken in precies dezelfde volgorde aan (echt waar), maar weet jij met welke voet je ’s ochtends begint?

Hoe oud is de sok eigenlijk?

oudste sokken ter wereld record egypte many mornings cjp korting
De modeflater 'sokken in sandalen' is even oud als de oudste sokken ter wereld.

De sok zoals we hem nu kennen, is van nylon. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, is nylon niet uitgevonden in het oude Egypte, maar pas in 1935 in de Verenigde Staten. De oudste intacte sokken ooit gevonden, komen echter wel uit Oxyrhynchus aan de Nijl. Ze zijn ongeveer 1600 jaar oud en te bekijken in het Victoria and Albert-museum in Londen. Maar de sok is nóg ouder. In de 8e eeuw voor Christus hadden de Grieken al een woord hadden voor sokken: sykchos. Via de Romeinse vertaling soccus kwam dat woord in Noord-Europa terecht. De sokken die de Grieken en Romeinen droegen waren echter niet van wol, zijde of katoen, maar van dierenhuid. Meer een soort schoen dus. De behoefte om de voeten te beschermen blijkt nog ouder dan Methusalem: onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende stammen in het Stenen Tijdperk ook al dierenhuid om hun voeten wikkelden, voor het geval ze weer eens een handbijl uit hun jatten lieten vallen.

Waar komen jouw sokken vandaan?

China. Tenminste: meer dan een derde van de sokkenproductie in de wereld komt uit China. Sterker nog, uit één bepaalde stad in China: Sock City. Oftewel Datang, aan de oostkust. Elk jaar worden hier 10 tot 17 miljard paar sokken (de schattingen lopen uiteen)  geproduceerd. Ga even rustig zitten en bedenk vervolgens hoeveel inwoners onze planeet heeft. Precies. Ten zuidoosten van Sock City ligt overigens Tie City, als je westwaarts rijdt kom je in Sweater City of Kid’s Clothing City uit en passend genoeg moet je naar het zuiden voor Underwear City.

De Paus is de saaiste sokkendrager ter wereld

Van de Many Mornings-sokken is geen paar hetzelfde, soms bestaat één paar zelfs uit twee verschillende sokken (bekijk hier alle ontwerpen). Maar in de sokkenla van de Paus is het saaiheid wat de klok slaat: onze Frans draagt louter witte sokken. Elke dag. Zijn bisschoppen springen wat dat betreft net iets meer uit de band. Zij dragen ook elke dag dezelfde kleur sokken, maar paars is op zijn minst iets vrolijker.

Over het geloof gesproken; waarom hangen Amerikanen met Kerst een sok aan de schoorsteen?

Deze Amerikaanse traditie heeft alles te maken met onze Sint Nicolaas. Of eigenlijk met de voorloper van de Sint; Odin/Wodan en zijn achtbenige paard Sleipnir. Noord-Europese kinderen zouden vroeger hun schoen vol stro of wortels zetten voor Sleipnir en Odin gaf hier cadeaus en lekkers voor terug. Toen het Christendom bij ons in zwang raakte, werd deze praktijk overgenomen en Odin vervangen door Sint Nicolaas. Bij de komst van Sint Nicolaas hoorde ook een nieuw, stichtelijk verhaal. De mythe is dat de Sint ooit een weduwnaar met drie dochters hielp. Die was zo arm dat hij zijn dochters geen bruidsschat mee kon geven, wat toentertijd inhield dat ze zichzelf als prostituée zouden moeten verkopen. Sint Nicolaas had medelijden en gooide gouden ballen of munten bij de man naar binnen. Al naar gelang welk verhaal je volgt, kwamen die in de schoenen van de dochters terecht ofwel in de net gewassen sokken die aan de haard hingen te drogen. Blijkbaar zaten de aanhangers van de sokken-versie gewoon als eerst op de boot naar Amerika.

De grootste sok ter wereld

grootste sok ter wereld record Many Mornings CJP korting
Als je deze sok aan je kachel weet te hangen, willen we graag een keer in je verwarmde buitenzwembad komen zwemmen.

Vorige week zondag is het wereldrecord verbroken voor de grootste kerstsok ooit. Hij is 42 bij 23 meter en weegt maar liefst 725 kilo. We zijn een klein beetje in de war, aangezien het record uit 2011 op 51 meter lengte en 21 meter breedte stond. Het zal het Guinness Book of World Records waarschijnlijk gaan om hoeveel cadeaus er precies in passen, want hoewel het nieuwe record nog niet op de site staat, is het wel officieel door hen bevestigd.

Het ideale cadeau voor in een kerstsok is natuurlijk de CJP-pas, met bijbehorend paar sokken van Many Mornings. Bestel hier snel de twee cadeaus voor de prijs van één.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.