Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Er is één ding nog toffer dan Star Wars-trailers
08 DEC 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Er is één ding nog toffer dan Star Wars-trailers

De YouTube-reacties van fans op Star Wars-trailers.

De fans van Star Wars zijn met een heleboel en minstens net zo toegewijd als Apple-fans. Als je op YouTube op zoek gaat naar trailers van Star Wars: The Force Awakens moet je je dus echt een weg banen tussen de reactievideo’s op die trailers. Sommige reactievideo’s hebben meer dan een miljoen views, dus we raakten geïntrigeerd. Want waarom zou iemand in godsnaam tien minuten lang naar kijken naar het gezicht van iemand die op zijn beurt een trailer bekijkt? Inmiddels zijn we anderhalve werkdag verder (#lovemyjob) en verslaafd. De reacties op elk nieuw snippertje Star Wars, hoe miniem ook, zijn vaak nog toffer dan het filmmateriaal zelf. Laat deze parels van YouTube-reacties je uitleggen waarom je 16 december naar de nieuwe Star Wars moet gaan.

De boze fans

Niet iedereen is blij met de drie nieuwe Star Wars-films die sinds begin 2000 zijn verschenen. Fans verwijten de makers (volkomen terecht) dat de legacy eraan gaat, omdat die nieuwe films nogal prut waren. Zoals de meeste mensen waren wij daarom erg opgelucht, blij zelfs, met de trailers voor het aankomende deel. Het ziet er allemaal top uit; met Star Wars VII gaat het helemaal goed komen. Er zijn dus dit keer maar weinig mensen al boos vanwege de trailers. Er zijn echter al wel wat fans erg kwaad vanwege de manier waarop de media omgaan met hun fandom. Zoals de dude in onderstaande video. Hij is zo overtuigend in zijn betoog dat Fox News wat ons betreft A) hun excuses moet aanbieden voor het beledigen van ‘a legion of fans’ en B) hem vervolgens een contract moet aanbieden. Want hoe hij 10 minuten lang zonder teleprompter een perfect beheerst betoog vol scheldwoorden in de camera knalt, is van grote klasse. 

De analyserende fans

Als Star Wars-fans zeggen dat ze een trailer gaan analyseren, dan bedoelen ze ook dat ze hem gaan analyseren. Van frame tot frame. Voor leken zijn alle theorieën en verwijzingen nauwelijks te volgen, maar het is fascinerend om te zien hoe deze gasten details uit andere films oplepelen alsof ze ze deze gisteren nog hebben gezien.

Maar echt. Door de volgende video zit je straks extreem goed voorbereid in de bioscoop, zonder alle lol onderuit te halen.

De huilende fans

Fandom kan behoorlijk emotioneel zijn. Zie zometeen ook de categorie ‘Star Wars-fans die ons hebben overtuigd naar hun dark side over te stappen’. Er vloeien flink wat tranen bij het bekijken van de verschillende trailers. Deze Megan heeft bijvoorbeeld een hele serie reactie-video’s die basically drijven op de premisse dat ze aan het eind in huilen uitbarst, dan wel oncontroleerbaar zit te trillen achter haar schermen, met de handen voor haar mond (houdt ze er een ui in verborgen?) en opengesperde neusgaten. We vermoeden dat ze, nadat haar eerste huilvideo tienduizenden views kreeg, nu elke keer acteert, maar toch.

Deze dame is in ieder geval oprecht geëmotioneerd. Of is bizar goed in method acting

Maar de allerbeste huilvideo is deze van Francis. Francis heeft de eerste drie films elk pas twaalf keer gezien en is ‘dus niet de allergrootste fan van Star Wars ooit’. Vooral niet sinds de nieuwe alles verpestten. Hij is dus vast van plan zich niet door de ‘makers van Frozen' op te laten hypen. Francis is namelijk ongevoelig voor marketing. Totaal ongevoelig.

De Star Wars-fans die ons hebben overtuigd naar hun dark side over te stappen

Dit is de buitencategorie. Na een dag lang YouTube afstruinen kwamen we deze mensen steeds weer tegen en hebben we het gevoel dat het vrienden zijn geworden. De liefde van pater Roderick, Bill en Tyrone voor Star Wars is zo sterk, dat het aanstekelijk werkt. We waren al geneigd om in de eerste weken dat de film draait naar de bioscoop te gaan, maar door deze gasten willen we per se kaarten voor de premièredag.

Vrijwel elke reactievideo op de trailers heeft onderin een schermpje waarin de trailer meeloopt, zodat je weet wat de reageerder ziet. Pater Rodericks video heeft dat niet, waardoor we ons volledig kunnen concentreren op zijn van plezier gloeiende wangen, die enorme koptelefoon en de kreetjes die hij af en toe laat ontsnappen. Dit is de definitie van ‘het kind in jezelf omarmen’.

Bill Breithaupt is een stoere vent. Kijk zijn baard dan. Bill is daarnaast filmregisseur en Star Wars-fan. Dat bijt elkaar enigszins. Want iemand die al meer dan vijftig keer een Star Wars-film zag in de bioscoop, wordt logischerwijs een beetje emotioneel van het vooruitzicht op een nieuw deel. Hoe Bill het wegpinken van een traan maskeert met schuttingtaal levert één van de meest ontroerende fanvideo’s tot nu toe op.

De onbetwiste superheld van de Star Wars-reactievideo is echter Tyrone Magnus. Tyrone heeft zich tot persoonlijk doel gesteld een rolletje in de volgende film te bemachtigen en reageert op werkelijk elk snippertje Star Wars met een nieuwe video. Ondertussen heeft hij meer dan twintig reactievideo’s gemaakt (en dan tellen we de reacties op de nieuwe Star Wars-games en de reacties op de reactievideo’s van bijvoorbeeld Roderick niet mee) voor Star Wars.  Onze favoriet is deze, waar hij het filmpje begint met een überserieus light saber-gevecht. Voor de duidelijkheid: Tyrone is geen twaalfjarige padawan meer, maar een man van ongeveer 27 jaar oud. 

Star Wars: The Force Awakens draait vanaf 16 december in de bioscoop. Met een CJP-pas krijg je tot € 2,50 korting op de film. Check voordat je gaat altijd even de voorwaarden van jouw bioscoop, die kunnen verschillen. May the force be with you.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.