Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De lijst der lijsten: dit was 2015
28 DEC 2015 • Door Jan van Tienen • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Shoppen Lifestyle Lezen

De lijst der lijsten: dit was 2015

Je kunt twee kanten op met eindejaarslijstjes. Óf je pretendeert heel definitief te zijn, óf je maakt er een lolletje van. Wij zijn bloedserieus. Onze lijst is definitief heel goed.

Memes/virals

Het meest viral dit jaar ging Drake. Als Drake een ziekte was, was hij Ebola. Maar hij is een rapper, en dus was hij een meme.

Drake, de Canadese man die meme werd.

Zoektermen

Taal is een fascinerend spel, waar iedereen aan meedoet. Daarom is het zo interessant om te zien welke zoektermen de medemens het meest heeft gebruikt het afgelopen jaar. Waarom tikten mensen opeens massaal ‘Wat is schurft?’ in? Wat zegt het over de tijd dat ‘Wat is transgender?’ ontzettend vaak gegoogled werd? Kom erachter met dit lijstje van de Volkskrant.

Muziek

Wat zijn de beste liedjes van dit jaar? Laten we beginnen met wat wij er van vinden. Hier vind je de CJP-top 15 van het afgelopen jaar. Ook fijne muzieklijsten zijn die van Pitchfork, Noisey, The Quietus en de homies van 3voor12. Het goede aan deze lijstjes is dat je na het luisteren van een hele lijst het gevoel hebt 'bij' te zijn. Popmuziek pretendeert altijd over de tijd te gaan waarin de luisteraar leeft, dus als je 'bij' bent met de popmuziek, ben je 'bij' met de tijd. Prettig.

Films

Aartskniesoor Richard Brody heeft voor The New Yorker altijd weer interessante keuzes. 50 Shades of Grey als één van de beste films van het jaar. Really, Richard? Maar het leukst is deze: een lijst van David Ehrlich, die een supercut maakte van de films die hij dit jaar het beste vond en het op fantastische muziek monteerde. Ook gaaf: de lijst met beste trailers

David Erhlich's lijst. Eerlijk duurt het langst, maar Ehrlich is het leukst.

Games

Heb je een lekker spelletje gespeeld dit jaar? Simon Parkin van The New Yorker vertelt je wat je gemist hebt in zijn lijst met beste videogames van dit jaar. Metal Gear Solid V staat trouwens niet op één.

Lezen

Athenaeum is een van de prettigste boekhandels van dit land. Ze maakten een overzicht van de belangrijkste eindejaarslijstjes met boeken. Het zijn goede mensen, daar bij Athenaeum.

Nieuwsbrieven

De nieuwsbrief waarmee Lena Dunham alle kranten haalde dit jaar was die waarin Jennifer Lawrence haar ongenoegen uitsprak over het feit dat ze minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega’s. The Guardian schrijft dat 2015 sowieso het jaar van de nieuwsbrief was, en dit artikel kan prima door voor een lijstje met de beste nieuwsbrieven van dit jaar. Trouwens niet genoemd in de lijst van The Guardian, maar wel een uitstekende nieuwsbrief, is die van Ko en Kho. Dan weet je dat.

Gadgets

Het gaat een goede kant op als je gadget-lijstje niet de zoveelste hysterische viering van hyperconsumentisme is. De nieuwste iPhones of tablets nog eens bejubelen wordt snel oud. Deze lijst van Designboom doet het goed. Daarin staat bijvoorbeeld een uitvinding die er op is gericht het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen – de Tesla Power Wall. Ook de telefoon mp 01 van het Zweedse bedrijf Punkt staat erin. Punkt wil het eindeloze informatie-bingen met onze smartphones terugdringen. 

Foto’s

TIME maakte een lijst met de beste journalistiek foto's. De Volkskrant richtte zich op de mooiste fotoboeken, en maakte deze prachtige productie.

Advertenties

In een tijd waarin social media en dataminers ingewikkelde profielen van je maken om je koopgedrag te bepalen is het fijn dat er ook nog ouderwetse video-advertenties worden gemaakt. Hier zijn enkele van de beste van het afgelopen jaar

Series

Als je ook maar iets van een leven had, zal je geen tijd hebben gehad om de 46 beste televisie-series van het afgelopen jaar te zien. Maar als je bent als wij, zul je met goedkeuring knikken als je Fargo op één ziet staan, The Knick in die lijst voorbij komt, en ook Louie daar ergens zweeft.

Fargo is de beste, Fargo is de beste, Fargo is de beste.

Tentoonstellingen

The New York Times maakte een mooi overzicht van de beste kunst van dit jaar. Pak brie, rode wijn, houd de hand onder de kin en klik

Theater

Wat waren de beste theatervoorstellingen van 2015? Dat vraag je je af hè? Nou, het antwoord vind je hier, bij de Theaterkrant. Het is een lijst die erg sec is, maar goede wijn behoeft geen krans.

Festivals

Op een festival worden de gekste herinneringen geboren. Even een kind zijn, als kinderen voor veel geld drie dagen in een roes zouden rondlopen. Dit zijn de beste festivals van het jaar. Overigens kun je in 2016 met CJP met flinke korting naar Where The Wild Things Are. Doen!

Dat was het wat betreft dit jaar! Goed, we bliezen wat hoog van de toren in de intro: natuurlijk is dit geen definitieve lijst met lijstjes. Ben jij nog verrassende lijstjes tegengekomen? Link ze in de comments of stuur een mail. Oh, en mocht je graag langs verschillende items scrollen: check de kortingspagina van CJP

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.