Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De 15 lekkerste gelikte baarden van 2015
15 DEC 2015 • Door Martine Bakker en Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

De 15 lekkerste gelikte baarden van 2015

Na een heel jaar Likkebaardend Lekkere Luisterlijst is het tijd voor de balans: wat waren de 15 allerbeste singles van 2015?

Maar liefst vijftig luisterlijsten maakten we dit jaar. Soms was een week zo vruchtbaar dat we stiekem nog een zevende bonustip in de lijst sneakten, dus we tipten jullie in totaal meer dan driehonderd steengoede singles, EP's of albums. Om uit die 300+ tips slechts 15 nummers te kiezen is bijna niet te doen, maar na meerdere rondes overleg en gereken met stemmen zijn we toch tot een top 15 beste singles van 2015 gekomen. Je vindt ze allemaal terug in CJP's Likkebaardend Lekkere Luisterlijst op Spotify. Sorry Adele, Dr. Dre, Donnie, HAEVN, Foals, Miguel, Unknown Mortal Orchestra en Vince Staples. 

15. Cookachoo – Teacher

Een hysterisch pareltje van een flamboyant afrobeat partytrio, bestaande uit een exotische blondine, een Arabische prins en een donkere versie van Rob Ross. Ze vliegen door de lucht en schieten met hun lasers. Teacher sleurt je terug naar de tijden dat je moest plassen, maar genegeerd werd door de meester.

14. Miseries - Skinflint

Een liedje van honderd seconden is ook wel eens lekker. Niets minutenlange bridges. Gewoon jezelf hapsnap garagerock toedienen. Zo klinkt de eerste single van The Miseries, de rauwe garagerockband van niemand minder dan Tim Knol. Ja inderdaad, de singer-songwriter die je kent van zijn americana-songs.

13. Kwabs – My Own

Londenaar Kwabs noemt zichzelf ‘het product van abnormale ervaringen’. Hij zong gospel in zijn tienerjaren, speelt klassiek piano én studeerde jazz. Daardoor maakt hij nu een unieke combinatie van soulpop, drum & bass en trap. Onze favoriete track van zijn album Love + War is het elektronische poppy My own.

12. Rita Zipora – Het Explodeert

Tering, dit explodeert! Rita’s nieuwe single begint misschien net zo elektronisch kabbelend als we van haar gewend zijn sinds debuutplaat Als Ik Kijk, maar als de drums er bij het refrein invallen wordt dit ineens een soundtrack-kandidaat voor een Nederlandse actiefilm. Een goede, welteverstaan.

11. Weval – Grow Up

Je ziet de zaal langzaam in beweging komen, collectief de ogen sluiten en één arm met een slap handje in de lucht steken. Precies halverwege het nummer laat iedereen die arm weer zakken en kan een nacht dansen beginnen. Of een nacht knuffelen zonder te praten. Of allebei.

10. De Likt – Ja dat bedoel ik

Klinkt als: de bastaardzoon van Hans Teeuwen en De Jeugd van Tegenwoordig, als dat Rotterdamse havenarbeiders waren geweest. De Likt heeft voor hun single het nummer met de meeste hitpotentie gekozen, maar of iedereen de ongemakkelijke weirdheid zal trekken is een tweede. Wij vinden het in ieder geval steengoed. Dat hun naam perfect is voor deze lijst, helpt ook.

9. M.I.A. – Borders

Je wordt meegesleurd in de wereld van hekken met prikkeldraad, propvolle boten en zwemmen voor je leven. M.I.A. maakt in één klap gehakt van het idee dat vluchtelingen gelukszoekers zijn. Een protestsong in een jasje van elektronica, rap en wereldmuziek.

8. Tame Impala – ‘Cause I’m A Man

Mannen maken domme fouten. Je sekse is absoluut een slecht excuus voor welke fout dan ook en vrouwen kunnen zich dit niet voorstellen, maar Tame Impala bezingt een waarheid als een koe: mannen doen soms dingen terwijl ze daar to-taal niet bij nadenken. Luister naar de beste ‘sorry’ die je daar ooit voor zult krijgen.

7. Joanna Newsom – Leaving the city

Soms hoor je een stem, zo uniek, dat je een stembandenoperatie overweegt. Mocht je dat willen, neem dan een foto van Joanna Newsoms stembanden mee. De zangers klinkt als de vrouwelijke versie van ALT-J of Amy Winehouse, die is getransformeerd tot een harpspelende engel.

6. Kurt Vile – Pretty Pimpin’

Maandag is meestal niet de lekkerste dag van de week, maar daar is nu een medicijn voor. Zet Pretty Pimpin’ op, keer je gezicht naar de zon en zing zachtjes mee. Herhaal drie keer. Je zult zien dat je de persoon die je tien minuten geleden was, een aansteller vindt en de rest van de dag neuriënd doorbrengt.

5. Jack Garratt – Breathe Life

Achter de rode baard van de Londenaar schuilt niet alleen een gezicht, maar ook een getalenteerd muzikant die blues, soul en folk mixt met elektronische invloeden. Een electro-troubadour zou je hem kunnen noemen. Klinkt als een embryo die is ontstaan uit het ingevroren DNA van James Blake en Ed Sheeran.

4. Jamie XX – I Know There’s Gonne Be (Good Times) 

De man met twee kusjes als achternaam ken je van The XX. De producer begon ooit als drummer en besloot computergemaakte beats op een elektronisch percussion pad te zetten. Dit nummer met Young Thug en Popcaan ademt afrobeat in en elektronisch jasje. Kleurrijk en gelaagd.

3. Fresku – Kreeft

Fresku is overgestapt van vlees naar vis. Of beter gezegd: schaaldieren. Vraag het aan Kees. Kan een 'dope rapper' daar in alle ernst een nummer over volpraten? Ja, dat kan. En het wordt echt heel tof wanneer Teemong er een viddy bij maakt. Klotekinderen.

2. The Weeknd – Can’t feel my face

Gezellig zijn de feestjes van The Weeknd zelden. Sex en drugs druipen van de muren, maar R&B-zanger Abel Tesfaye lijkt er maar weinig lol uit te halen. Terwijl je luidkeels staat te zingen dat je binnenkort sterft aan een drugsverslaving, sta je echter wel te swingen als een malle.

1. Courtney Barnett – Pedestrian At Best

De Australische singer-songwriter uit Melbourne wordt gekust en gekroond als één van de muzikale beloftes van dit jaar. En wat is Pedestrian At Best een lekker rockend nummer! Leer deze lijfspreuk uit je hoofd: Give me all your money and I’ll make some origami, honey.

Disclaimer: bovenstaande Spotify-lijst heeft maar 14 nummers, omdat nummer 7, Leaving The City van Joanna Newsom, (nog) niet beschikbaar is via de streamingdienst.

Muzikaal gezien was dit 2015 wat ons betreft. Volg CJP's Likkebaardend Lekkere Luisterlijst op Spotify, dan houden we je in 2016 weer elke week op de hoogte van de tofste nieuwe muziek.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.