Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
7 goede voornemens voor cultuurliefhebbers
29 DEC 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek Film Festival Theater Expo Lezen Shoppen Lifestyle

7 goede voornemens voor cultuurliefhebbers

Zelfs wanneer je betaald wordt om 40+ uur per week bezig te zijn met kunst en cultuur, voel je je soms schuldig over je gebrekkige cultuurconsumptie. Dus maakt ook de CJP-redactie goede voornemens. Haalbare, welteverstaan.

Aan het begin van december zetten we alle culturele fenomenen op een rij die we in het nieuwe jaar niet meer willen zien. Maar nu is het tijd voor de hand in eigen boezem. Ook bij ons kan de cultuurconsumptie omhoog en dat gaan we proberen te doen aan de hand van zeven zeer haalbare goede voornemens. Bij welk voornemen doe jij met ons mee?

1. Elke week van het jaar één culturele activiteit ondernemen

Eén van onze redacteuren noemt ‘naar concerten of festivals gaan’ zijn hobby, maar realiseerde zich onlangs dat er ook wel eens weken voorbij gaan waarin hij geen enkel concert ziet. Toen we hem uit het hoekje trokken waar hij jankend een identiteitscrisis probeerde te verwerken, nam hij zich plechtig voor vanaf nu elke week één keer de deur uit te gaan voor iets cultureels. Dat vond de rest eigenlijk ook wel een goed idee. Films, theatervoorstellingen, expo’s of concerten zijn allemaal geoorloofd. Mocht je mee willen doen met deze uitdaging: elke maandag zetten we de beste cultuur voor je op een rij in onze weekagenda.

2. De Facebook-evenementen waar je je voor aanmeld ook echt bezoeken

facebook event aanwezig cjp
Iemand is diep bedroefd, omdat jij lekker in bed wilde liggen.

Soms meld je je aan voor Facebook-evenementen terwijl je niet echt van plan bent om te gaan. Voor die situatie verwijzen we naar de dingen die we niet meer willen zien in 2016 en verzoeken je met klem gebruik te maken van de ✰geïnteresseerd-knop. Andere keren ben je tot op de dag van het evenement echt wel van plan om te gaan, maar ‘ligt je bed gewoon nog te lekker’ (letterlijk citaat van één van onze redacteuren). Dat moet maar eens afgelopen zijn. Vanaf nu staan we gewoon op en lopen we zonder ontbijt naar buiten, zodat we ons niet nog halverwege kunnen bedenken. Mocht je dus in 2016 mensen in een eenhoorn-onesie spotten in het Rijksmuseum, zeg even hoi. 

3. Een heel concert lang je telefoon in de zak houden

Bij films is het geen probleem en bij theaterstukken ook niet, maar op de een of andere manier vinden we het erg lastig om tijdens concerten onze smartphone in de zak te houden. Je wilt toch altijd even snel een foto maken voor Instagram. Er is immers goed betaald voor die tickets en dan mogen we best even pronken met onze goede smaak nietwaar? Ja, op zich wel. Maar een betere wereld begint bij jezelf, dus als je een hekel hebt aan lichtgevende schermen in een concertzaal ben je eigenlijk verplicht om het eens zonder te proberen.

4. Elke maand één boek of dichtbundel lezen

We (30-minners) lezen steeds minder, omdat we denken dat we er geen tijd meer voor hebben. Wat natuurlijk je reinste onzin is: we zijn de afgelopen jaren niet opeens tien uur in de week extra gaan werken (of slapen) met zijn allen. Nee, het komt doordat onze aandachtsspanne korter is geworden nu ons halve leven online plaatsvindt. Als je elke dag wat minder lang nutteloos rondhangt op Facebook of snijdt in je dagelijkse portie grappige dierenfilmpjes op YouTube heb je tijd genoeg om in de loop van één maand een boek uit te lezen. Wij beginnen in januari met De achterkant van de zon van Maurits de Bruijn. Wie doet er mee?

5. Eén keer per jaar iets bezoeken/bekijken waar we een hekel aan denken te hebben

Op de CJP-redactie zitten:
- een fervent hater van musicals.
- iemand die een hekel heeft aan Star Wars.
- een persoon die liever zijn pink doorknaagt dan een heel concert van een ska-band te moeten aanhoren.
- iemand die tot nu toe alleen maar slechte ervaringen heeft met ‘het theater’.

Alleen: hoe kun je iets echt haten, als je het nog nooit hebt gezien? Om met meer fundament te kunnen haten en/of discussiëren aan de lunchtafel, bezoeken we dit jaar dus minstens één ding waar we een hekel aan denken te hebben. Want het omgekeerde kan ook gebeuren: na vier jaar is ondergetekende op die manier gaan houden van opera, Jeroen Bosch, modern ballet en performance-kunst. En dat helpt dan weer om het goede voornemen te halen elke week iets cultureels te doen. (En dus je CJP-pas ten gelde te maken.)

6. Vaker de trein nemen 

CJP zit in Amsterdam. De pas is ooit ontstaan als kortingpas voor Amsterdamse jeugd en omdat het culturele aanbod in de hoofdstad nu eenmaal zeer sterk geconcentreerd is, hebben we nooit een reden gehad om het hoofdkantoor te verhuizen. Maar daardoor wonen de meeste redactieleden nu wel in de Randstad en dus bezoeken ze in hun vrije tijd minder snel een tentoonstelling in bijvoorbeeld Museum de Fundatie in Zwolle. Eeuwig zonde, denken we elke keer als een redacteur weer een enthousiaste verhaal over een prachtige tentoonstelling in Groningen of Den Bosch heeft geschreven. Dat gaan we dit jaar anders doen.

7. Meer klassiekers

Home Alone CJP goede voornemens de schreeuw
That awkward moment when... je vol verbazing ziet dat de cover van Home Alone 5 dezelfde is als die van 1 en je beseft dat zowel de klassieker als dit slappe aftreksel is afgeleid van Munchs De Schreeuw.

Als cultuurredacteur houd je je voornamelijk bezig met de nieuwste cultuur: een nieuwe film, expo of theatervoorstelling is nu eenmaal een betere aanleiding om over te schrijven dan een oude. Daarom is onze blik over het algemeen naar voren gericht. Edoch: om de toekomst te begrijpen, heb je het verleden nodig. Nieuwe kunst en cultuur is altijd op de een of andere manier gebouwd op de klassiekers. Bovendien hebben klassiekers het voordeel dat ze zich al bewezen hebben; je weet zeker dat het goed is, aangezien heel veel mensen dat vinden. Wij zetten zo Home Alone I dus weer op. Fijne Oud & Nieuw!

Welke goede voornemens ga jij met oudjaar overnemen? Of heb je nog betere plannen om van 2016 een cultureel topjaar te maken? Laat het ons weten in de reacties.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.