Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
6x waar we op af rennen bij de David Bowie-expo
11 DEC 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

6x waar we op af rennen bij de David Bowie-expo

CJP kreeg alvast de catalogus van David Bowie is, om door te bladeren. Hopelijk zijn de gangen van het Groninger museum niet al te glad, want naar deze zes dingen gaan we een sprintje trekken.

De kunst die Bowie naast zijn muziek maakt

David Bowie is korting CJP Self portrait in pose also adopted for the album cover of Heroes 1978 C The David Bowie Archive 2012 Image C VA Images
Zelfportret naar de hoes van Heroes (1978) ® The David Bowie Archive 2012 ® V&A Images

Bowie is altijd al meer dan een muzikant geweest. Om zijn totaalplaatje rond te krijgen werkte hij samen met een heleboel verschillende kunstenaars. Hij regisseerde in de loop van zijn carrière fotografen, decorbouwers, schilders, kostuumontwerpers en, zo zien we in de catalogus, zelfs zijn visagisten kregen nauwgezette instructies. Maar Bowie was zelf ook op meerdere vlakken een schepper. In David Bowie is zullen daarom een boel van zijn tekeningen tentoongesteld worden. Een kant die wij in ieder geval nog niet van hem kenden.

Tokyo Pop pak

Korting CJP David Bowie is Groninger museum Striped bodysuit for Aladdin Sane tour 1973 Design by Kansai Yamamoto Photograph by Masayoshi Sukita C Sukita The David Bowie Archive 2012
Foto: Masayoshi Sukita ® Sukita The David Bowie Archive 2012

De kledingstijl van David Bowie is nog altijd ongeëvenaard. Je hoeft geen liefhebber van zijn muziek te zijn om dat te kunnen zien. Sommige van de pakken die speciaal voor hem ontworpen werden, zijn iconen op zich geworden en het Tokyo Pop-pak dat Kansai Yamamoto ontwierp voor de Alladin Sane-tour is daar het beste voorbeeld van. Je zult het kostuum van vinyl waarschijnlijk niet aan mogen raken, maar zo vlak bij dit legendarische pak mogen staan is misschien wel genoeg. We zijn overigens minstens zo benieuwd naar de gebreide asymmetrische bodystocking die Bowie droeg tijdens dezelfde tour, maar daar kreeg helaas alleen CBS ooit rechtenvrij beeld van.

Alle afgekeurde foto’s van de hoescover van Alladin Sane

Toen we twee jaar geleden met Bowie-fan Van Wolferen door de tentoonstelling Bowie by Duffy liepen, waren we erg onder de indruk van de afgekeurde negatieven voor de hoes van Alladin Sane. Van alle opties staat Bowie namelijk slechts op één negatief met zijn ogen dicht. Juist díe foto is gebruikt voor de hoes en kun je bekijken wanneer je er zin in hebt. Wij verheugen ons dan ook ontzettend op het weerzien met alle afgekeurde exemplaren.

De EMS Synthi AKS-synthesizer

Heroes staat op de CJP-redactie bekend als Bowies mooiste nummer en dat heeft alles te maken met de heel bijzondere gitaarlijn die erin zit. De melodie klinkt een beetje als een overstuurde viool; heel melancholisch en bijna vloeibaar. Om dat speciale gitaargeluid te kunnen maken, zouden we nu een heel simpel klein apparaatje met de naam e-bow gebruiken. Sterker: dat gebruikte Bowie later zelf ook live. Maar voor de originele opname van Heroes sloot Bowies gitarist Fripp zijn gitaar aan op een bijzondere synthesizer van producer Brian Eno. Terwijl Brian Eno aan de knoppen van de synth draaide, danste Fripp een heel secure dans met zijn versterker. Om dit geluid te produceren moest Fripp namelijk op precies het juiste moment, tijdens precies de juiste noot op precies het juiste aantal centimeters van zijn versterker staan. Echte geluidsnerds lezen hier hoe dat precies tot die fantastische gitaarmelodie leidde, maar één ding is zeker: zonder de EMS was Heroes veel minder bijzonder geweest.

Bowies anti-rimpelcrème

We konden er in de catalogus niks over terugvinden, maar als er één ding is dat we graag willen weten, is hoe Bowie er toch zo lang zo goed uit blijft zien. Afgelopen maand kondigde hij zijn nieuwe album ★ (spreek uit: blackstar) aan middels een visueel kunstwerk op YouTube. Dat komt op 8 januari uit, de dag dat David 69 wordt. Je zou hem echter minstens tien jaar jonger schatten en dat mag voor iemand met zijn drugsverleden een godswonder heten.  

Bowies gekrabbel

David Bowies is Groninger museum korting CJP Teksten Blackout Heroes 1977 C The David Bowie Archive 2012 Image C V&A Images klein
Door elkaar gehusselde teksten van Blackout (1977) ® The David Bowie Archive 2012 Image ® V&A Images

Het is verboden om plaatjes uit de catalogus te publiceren en we hebben daarom alleen een pdf op zeer lage resolutie gekregen van het Groninger Museum. Alle aantekeningen van Bowie die het enorme boekwerk bevat, zijn dus totaal gepixeld en onleesbaar. We weten door bovenstaande persfoto inmiddels wel hoe het handschrift van de thin white duke eruit zag, maar we zijn ontzettend benieuwd naar alle kleine krabbels die hij in de kantlijnen van zijn songteksten schreef. Welke woorden in Rebel Rebel streepte David nou precies door?

David Bowie is is de tentoonstelling waar we het meest naar uitkijken deze kerstvakantie. Het wordt druk, inmiddels zijn er al meer dan 17.000 kaarten verkocht, maar dat gaat ons er niet van weerhouden om uren door het universum van Major Tom te lopen. Met een CJP-pas kun jij dat ook doen, met € € 8,- korting! 

Hoofdfoto: Duffy ® The David Bowie Archive en (in licentie van Chris Duffy) Duffy Archive Limited

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.