Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van deze nummers krijg je een stoornis
10 NOV 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Van deze nummers krijg je een stoornis

Je hoort een liedje in de krochten van YouTube en denkt: als ik dit geluid nóg langer aanhoor, dan word ik gek. Herkenbaar? Dat hebben wij nou ook. Daarom zetten we op een rijtje welke psychische aandoeningen precies worden aangewakkerd door welke nummers. 

Een psychische stoornis is volgens de Darth Vader van het internet, Wikipedia, een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Er bestaan verschillende soorten, waarvan wij er zeven op een rijtje hebben gezet. Het type psychische afwijking wordt in de psychiatrie vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties. Dat snappen wij wel. Kijk lang genoeg rond in een club waar Yellow Claw wordt gedraaid and we rest our case.

1) Ernstige psychische aandoening

Crazy Frog

Zaterdagochtend. Vroeger. Lekker in je pyjama met een bord cornflakes in je schoot op de bank genesteld. TMF staat aan. Je gaat best goed op O Zone met Dragostea din tei, terwijl je filosofeert hoe het zou zijn als dit nummer wordt geplaybackt, de hele wereld over gaat en het Numa numa heet. Ah, bestond er maar zoiets als een wereldwijd web en een online videokanaal waar filmpjes worden geüpload. Dan breekt het reclameblok aan. Een gekke kikker met een helm verschijnt in het beeldscherm en opent zijn strottenhoofd: ding, ding, ding, ting ting ting ting ting, mwap mwap. Of je deze beltoon misschien wilt bestellen voor geld. Uh, nee. Kutste lied ooit! Mocht je ooit in je eentje op een eiland belanden met alleen je Nokia 3210 en dit Crazy Frog-lied is dan de enige muziek die je de rest van je leven kunt horen, dan is een ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENING sowieso het eindresultaat.

2) Aanpassingsstoornis

Yellow Claw - Shotgun ft. Rochelle

De mannen van Yellow Claw moeten in een ver verleden professioneel martelaars zijn geweest, want het kán niet zo zijn dat je dit soort tunes zonder beschadigde mentale mindset kunt componeren. Neem Shutgun. Het begint heerlijk rustig. Fijne beat. De stem van Rochelle. Lekker meeklappen. Ja, hier valt aan te wennen. De opbouw naar het refrein komt langzaam en als je bijna je handen in de lucht wil gooien, dan komt DAT PIEPJE. Aaahhgg. Wat gebeurt er? Heb ik deze artistieke muzikale uitspatting verkeerd begrepen? Misschien sloegen mijn hersens een stapje over? Oh, wacht. Het is nu weer een rap nummer. Hmm. Diggin’it. Best lekker. Leuk een house-refrein ook. Motiverende boodschap. Nee ik val ook niet meer voor iemands leugens. Dan begint de climax. ‘You shot me right in the face with a..’ NEEEEE NIET WEER DIE BEAT AAAAAHGGG. Waar is een raam! Laat me eruit springen. Die piepjes klinken als een combinatie tussen Sesamstraat en Rammstein: TEGELIJKERTIJD. Volume 11 volle bak geïnjecteerd in je buis van eustachius. Misschien ligt het aan ons, maar wij kunnen ons hier niet aan aanpassen. 

3) Angststoornis

Skrillex - Bangarang ft. Sirah

Je dacht misschien dat de afgelopen jaren werden gedomineerd door paniekaanvallen en angststoornissen doordat we veel te hoge eisen aan onszelf stellen. We groeien op in een wereld waarin we denken dat we alles kunnen en mogen, waardoor we soms tegen de realisatielamp lopen. Dat zorgt voor al die hartkloppingen, stress en paniek. Stop maar, want: FOUT! Het komt door Skrillex. Toen deze producer met zijn asymmetrische kapsel en dubstep-tracks de wereld begon te terroriseren schoot het aantal angststoornissen statistisch gezien schrikbarend omhoog. De dag dat hij begon met beats produceren was het begin van Judgement Day: als een robot en een alien een baby krijgen, dat is dan de muziek van Skrillex. Genoeg redenen voor angst. 

4) Ontwikkelingsstoornis

Psy - Gangnam Style

Mensen in de rij voor Madame Tussauds, de buschauffeur, de kassière bij de Appie, die sexy barista bij die biokoffietent, alle mensen in iedere bar, in ieder kroeg en in iedere club én zelfs je tuinierende moeder. Iedereen deed het: dansen alsof je op een manke, driepotige kameel zit, hop, hop, hop. Een uiting van algehele psychose. Ja, zeg nou zelf, er zit toch een stoornis in onze ontwikkeling dat dit het meest geluisterde lied allertijden ooit is?

5) Psychotische stoornis

Eva Simons - Policemen ft. Konshens

Wil je jezelf even flink disciplineren met risico op een psychose? Zet je geluid allereerst op volle kracht en neem even de tijd om deze video van heel dichtbij te bekijken. Zijn het niet de flikkerende epilepsie-opwekkende beelden, de oranje hanenkamp die de Prinsengracht tijdens Koningsdag laat verbleken en pandaberenoutfit, dan is het wel de beat die de doorslag geeft om compleet door te draaien. Arresteer me, sluit me op in de verste isolatie cel en snoer mijn dwangbuis strak aan.

6) Stemmingsstoornis

Ylvis – The Fox (What does the fox say?)

Als je dit nummer op kantoor op zet slaat de stemming gegarandeerd om. Oké, misschien danst de ex-musicalster tegenover je pirouetjes met zijn bureaustoel, maar de rest van de negen-tot-vijfers gaan waarschijnlijk even naar het koffiezetapparaat om hun handen in de bonenmaler te steken. Het nummer begint als een slecht plot van een Nijntje-boek, maar gaat over in een Eyes Wide Shut-scène van furryfandom-aanhangers in het bos. Het ergste is de zelf-mutilerende beat. Waarom wil Ylvis onze aardkloot nog verder naar de gallemiezen helpen? De dansers uit de video schijnen een enkeltje inrichting hebben gekregen na de opnames. Oké, dat is niet waar. Maar als het wel waar was dan waren ze al aan de tl-buisverlichting gewend en zou die opsluitingservaring minder erg zijn dan deel twee van deze clip opnemen.

7) Verslaving

Justin Bieber - Sorry

Een jaartje geleden werd je als zelf-respecterende cultuurliefhebber in een inrichting gestopt als je publiekelijk toegaf fan te zijn van Justin Bieber. Dat verwende joch had met zijn handen aan Anne Frank’s gastenboek gezeten! Gelukkig bestaat er geld en pr, want op miraculeuze wijze is het ineens heel cool om Justin cool te vinden. En sorry, ook wij zijn om. En niet zomaar om. We zijn verslaafd. What do you mean is lekker, maar Sorry is pure drugs. Die beat met dat lieve trompet-riedeltje dat klinkt alsof Dombo de vliegende olifant door een circustent zoeft. Vooral deze dansvideo erbij is zo verslavend dat je alle bovenstaande stoornissen op jezelf wilt botvieren, zodat je de danseressen kunt imiteren. Die sorry van Bieber is dus wel terecht.

Als je nu denkt dat je je beter vrijwillig kunt aanmelden bij een stoornissenkliniek, omdat de wereld op zijn retour is door al deze martelende beats, heb je het mis. Er bestaat ook heel veel rustgevende, mooi en helende muziek! Als CJP’er krijg je daar nog korting op ook. Zo ga je voor een prikkie naar concerten in diverse poppodia in Nederland en krijg je korting op aankopen bij je favoriete platenzaak. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.