Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Schaamteloos flirten bij het Nationale Ballet
02 NOV 2015 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Theater

Schaamteloos flirten bij het Nationale Ballet

Afgelopen vrijdag kregen 150 CJP'ers de kans te flirten met het ballet. Voor een zeer charmante prijs zagen we de voorstelling Giselle inclusief rondleiding achter de schermen van de Nationale Opera en Ballet. Dansen en sjansen geblazen dus.

Wil jij een ballet-baby met mij?

We mochten voor de show al de zaal in, waar technici druk rondrenden tussen de boerenhuizen die het decor vormden. Gids Imre deed intussen het één en ander uit de doeken over het leven als balletdanser: 'Je moet élke ochtend trainen, vervolgens oefenen voor de komende voorstelling en ’s avonds dans je dan ook nog de lopende voorstelling'. 'Dat is nog zwaarder dan topsport!' zei iemand. Inderdaad, er blijft 0 tijd over voor een sociaal leven, behalve je dansmaatjes. Vandaar dat er ook een hoop relaties ontstaan en zelfs dansbaby’s. Niet alleen uiterlijk vertoon dus, de romantiek van het ballet.

CJP korting Giselle
Wie weet gaat deze romance straks gewoon door in de kleedkamer...

Wat een mooie moonboots heb je aan.

Een ballerina op moonboots? Daar waren wij ook nogal verbaasd over. Er gaat een hele wereld voor je open als je in de kleedkamers mag rondbanjeren. Technici brulden instructies over belichting via hun headsets, dansers lagen dik ingepakt te stretchen op de grond, de grime-afdeling werkte de make-up af in tien (!) minuten per persoon. We namen onder andere een exclusieve kijk op de plek waar de dansers opkomen en na een solo uitgeput instorten. ‘Het ziet er allemaal zo lichtvoetig uit op het podium', vertelde Imre ons, 'maar na afloop zijn ze echt compleet gesloopt.’

Ook een hardcore baan is die van voorstellingsleider: zij volgde op twee schermen de voorstelling, waarvan één verbonden aan een infrarood-camera in geval van blackout. Ze had de partituur voor haar neus en stuurde alle technici aan. Er stond per noot aangegeven wat er moest gebeuren. Toen we even mochten meeluisteren via haar koptelefoon riep een van de CJP'ers: ‘Dus iedereen hoort ons nu? Dan kunnen we met ze fokken!’ Daarop ging de koptelefoon bliksemsnel terug naar de veilige handen van de voorstellingsleider.

Hee lief onschuldig danseresje, wil je een pirouette voor me draaien?

Boerenmeisje Giselle was groen als gras in het oorspronkelijke stuk uit 1841. Het toonbeeld van vrouwelijke onschuld wordt achternagezeten door boswachter Hilarion en voor de gek gehouden door incognito Graaf Albrecht, die doet of hij een simpele boerenjongen is. Hoewel Imre ons vertelde dat de gender-ongelijkheid een beetje rechtgetrokken is in de nieuwe versie, vonden wij Giselle (Maia Makhateli) nog steeds niet echt streetwise. Ze trippelde braaf achter haar liegende geliefde aan en keek daarbij naiever uit haar ogen dan menig Disney-prinses. Maar ze was zo adembenemend sierlijk dat we haar zelf ook heel wat op de mouw zouden spelden als ze dan voor ons zou dansen.

Zucht, ze zweefde bijna.

Gisellig hè, kom je hier vaker?

Vroegen we aan de dame naast ons. ‘Ja, best vaak’ zei ze. ‘Ik heb namelijk vanaf 1979 dik twintig jaar bij het Nationale Ballet gedanst, waaronder een aantal keer de rol van Giselle’. Daar hadden we niet van terug, maar als je de grootste deskundige van de zaal naast je blijkt te hebben, moet je er gebruik van maken ook. De moonboots van de ballerina backstage bleken te dienen om je voeten warm te houden, maar je moet voorzichtig zijn dat ze niet zó oververhit raken dat ze opzwellen. En als je voeten wegglijden uit je spitzen kun je er wat wax op smeren. 'Als de dansers het echt goed doen' zei de ex-Giselle, 'kun je het verhaal begrijpen zonder het van tevoren te kennen'. Nogal een opgave zonder woorden, maar inderdaad: het boekje bleek overbodig. Onze deskundige vond het stuk erg goed geslaagd deze keer en vond vooral de mannelijke dansers heel sterk. Aha, wij ballet-leken vroegen ons al af of ze altijd zo krankzinnig hoog door de lucht vliegen.

CJP korting Giselle
Ze blijken ook op speciale 'springvloer' te dansen, dat verklaart.

Mogen we jullie tutu-toyeren?

Vroegen we aan CJP'ers Saskia en Harm, onder het genot van een pauze-drankje in het exclusieve CJP-gedeelte van de foyer. Toen dat mocht, werden we meteen brutaal en vroegen of ze op een date waren. Ze bleken al getrouwd zelfs. ‘Een man op een eerste date meenemen naar het ballet? Dat zou ik nooit durven’, zei Saskia. Blijkbaar heerst het idee dat je eerst flink wat credit moet hebben opgebouwd voordat je iemand de Nationale Opera en Ballet in durft slepen. Nergens voor nodig, want Harm vond het prachtig. ‘Het is mijn eerste balletvoorstelling’ zei hij ‘en sommige stukken duurden een beetje lang voor mij, maar ik vond het heel mooi om te zien’. Ook hun buren Mijke en Frank waren al jaren samen. "We vinden het prachtig' zei Mijke, 'het is net een opeenvolging van romantische schilderijen'. Beide stellen stonden er heel knus bij, dus zoek je een orignele date? Echt goed flirten doe je bij het ballet.

Ook een voorstelling zien bij de Nationale Opera en Ballet? Dat kan met tot € 10,- korting. Ga bijvoorbeeld naar Notenkraker en Muizenkoning, dat vanaf 11 december te zien is.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.