Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 46
12 NOV 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 46

Oogkleppen op, want naast Grimes, Daughter, Polska, Lijpe en OIJ brachten ook twee niet zo credible artiesten héél toffe muziek uit deze week. 

Daughter – Numbers (single)

Als je de afgelopen jaren naar Britse of Amerikaanse tv-series hebt gekeken, ken je Daughter. Hun muziek is onder zo veel programma's geplakt (Grey's Anatomy om er één te noemen), dat er haast niet aan te ontkomen viel. Het recept van The XX-achtige coupletten die ontsporen tot epische refreinen is nu eenmaal perfect om scènes emotioneel mee te ondersteunen. Numbers wijkt vrijwel niet af van die beproefde methode, al blijft het treurige gitaartje dit keer achterwege. De kans is dus aanwezig dat dit wonderschone liedje straks kapot gesampletet wordt door ziekenhuisseries. Luister Numbers voordat het te laat is!

Polska – Bazooka (single)

'Dit is een grap', is ongetwijfeld je eerste gedachte wanneer je Bazooka luistert. (Sowieso raden we je aan om dit nummer vooral mét clip tot je te nemen.) Heeft Polska nu echt te veel drugs gebruikt en is 'ie psychotisch en al met Boaz de studio ingedoken? Zijn Engelse uitspraak is zo slecht dat het wel expres moet zijn, toch? Is de hook nu echt 'Ba-ba-ba-bazooka, save a cat from a tree'? Driewerf ja, en dat maakt Bazooka niet te harden, maar toch ontzettend verslavend. Een soort Gangnam Style zeg maar. En waarom ook niet? Als Polska's Reddit-game zo mean is als hij zelf beweert, zien we dit wel uitgroeien tot een meme. Op naar die wereldtour op basis van één nummer! We hebben Polska in ieder geval al een keer of negen een kat zien redden.

Grimes - Art Angels (album)

Claire Boucher, zoals Grimes in het echt heet, vertelde halverwege 2014 dat ze haar hele album in de prullenbak had gegooid. Het was gewoon niet goed genoeg. Hierbij leek ze zich te laten leiden door wat fans van haar single Go vonden; vergeleken bij haar eerdere, uiterst originele materiaal een nogal radiovriendelijk liedje. De verwachtingen voor Art Angels waren dus hooggespannen en Grimes maakt ze, als je het ons vraagt, waar. Vrijwel elk nummer zit tjokvol originele geluiden en wendingen, maar Grimes is ook nadrukkelijk op zoek naar een radiohit. Dat levert een album op vol parels die op de rand tussen kunst en kitsch balanceren. Soms gaat ze daarmee flink op haar bek (California). Maar juist doordat Grimes bereid was dat risico te nemen, konden parels als Kill v Maim of SCREAM onstaan.

OIJ – Remember (single)

Hij heet Only In Japan, maar is gewoon made in Holland. OIJ (Valentijn Crouwel) had afgelopen zomer dankzij flinke steun van 3FM een hitje te pakken met Blinded en wij zien geen reden waarom de tweede single Remember niet net zo succesvol zou zijn. OIJ's muziek bestaat uit gelijke delen SOHN en Years & Years; gevoelige electronica met poppy refreinen. Daarmee lijkt het geknipt voor de radio, maar we zijn vooral ook heel benieuwd hoe het er in de clubs uit gaat zien als OIJ met zijn lichtinstallatie op pad gaat. Aangezien zijn EP Luminate eind deze maand uit moet komen, kan die clubtour niet lang meer op zich laten wachten.

Puff Daddy - MMM (album)

Neen, er is niks geks gebeurd in de deeltjeversneller van CERN. Tijd en ruimte zijn niet op elkaar gevouwen en je bent niet opeens weer tien jaar terug in de tijd. Puff Daddy heeft echt daags na zijn 46e (!) verjaardag een nieuw album uitgebracht. Niet alles is van grote klasse, maar op MMM staan een paar heel fijne nummers die niet aan je aandacht mogen ontsnappen. Onze top 3: MMM, Workin en You Could Be My Lover. Genieten. Wat wel nog wringt: we zijn nu zo veel jaren verder en weten nog steeds niet of 'ie nou Diddy heet of toch echt weer Puff Daddy, zoals overal behalve op Spotify staat.

Lijpe – Moeilijke Tijd (single)

Het was een moeilijke tijd toen deze rapper uit Maarssen (bij Utrecht) op basis van wat straatsucces besloot te stoppen met school, werk en voetbal en zich volledig op de muziek te richten. Met name zijn moeder zag Lijpe stressen, maar die kan sinds het succes van New Wave deze zomer weer enigszins rustig ademhalen. Nadat Lijpe op 27 november zijn album Levensles uitbrengt al helemaal, want tegen die tijd zal de teller van Moeilijke Tijd de 500k wel gepasseerd zijn. Ondanks alles blijft hij een gewone jongen, je kunt hem nog altijd boeken en vragen stellen via LIJPEMUSIC@HOTMAIL.COM.

Coldplay - Adventure Of A Lifetime (single)

Sinds Viva la Vida (2008) hoef je voor originaliteit en authenticiteit niet meer aan te kloppen bij Coldplay. De band rond zanger Chris Martin leent schaamteloos stijlen van andere bands (in dit geval Yeasayer) en vindt het prima om met eenheidsworst-dj's als Avicii te werken. De focus is dus helder: hits scoren om arenashows te kunnen uitverkopen. Dat is precies wat Adventure Of A Lifetime gaat doen. Want wat je ook vindt van het monster dat Coldplay geworden is, een dikke vette, oorwurmende hit maken, kunnen ze wel. 

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.