Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ik weiger angstcultuur te snuiven
25 NOV 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek Theater

Ik weiger angstcultuur te snuiven

Diverse artiesten hebben hun tour afgezegd sinds de gruwelijke aanslagen in Parijs. Voor concerten die wel doorgaan scoor je spotgoedkoop kaarten van mensen die niet meer durven. Moeten we stoppen met culturele plekken bezoeken uit angst voor terreuraanslagen?

Zondag 29 november stond al weken met een hart omcirkeld in mijn agenda. Ik ging de band met de beste (ongooglebare) naam ooit interviewen: The Internet. Fantastische triphop, elektro en soul met vooruitstrevende teksten en een lesbische frontvouw, in BIRD Rotterdam. Maar toen werd het vrijdag 13 november. De hartverscheurende aanslagen in Parijs. Een aanval die ons niet alleen dichtbij huis raakte, maar ook in ons culturele hart: in en rondom een concertzaal, restaurants, bars, een sportwedstrijd en musea. Plekken waar mensen genieten, in groten getale aanwezig zijn en moeilijk kunnen ontsnappen.

The Internet - Girl ft KAYTRANADA

Een Facebook-wall om te huilen

De dagen na de aanslagen stroomt er van alles over mijn Facebook-wall: profielfoto’s met vlaggenprint, statusupdates van mensen die profielfoto’s met vlaggenprint stom vinden, het heroïsche sterfverhaal van een suïcidebom-tackelaar in Beirut, een verhelderende WhatsApp-conversatie tussen een vader en zijn achttienjarige dochter en een jongetje dat tegen oorlog vecht met kaarsen en bloemen. Dan verschijnt er in het rood het cijfer één naast de welbekende wereldbol rechtsboven. Ik klik en zie een melding in het Facebook-event van The Internet. Ze annuleren hun Rotterdamse concert, vanwege de aanslagen in Parijs. Echt..? Stoppen we met live muziek, uit angst voor terreur? 

De verklaring van The Internet in het Facebook-event.

Verkeerde signalen

De wereld is veranderd. Opnieuw. Net als het tijdperk vóór 11 september 2001 en het tijdperk erna, is er nu een tijdperk vóór 13 november 2015 en een tijdperk erna. Ik vind het echter een slecht idee als bands uit angst tours verzetten of zelfs annuleren. Maar ook als muziekliefhebbers hun kaarten verkopen en niet meer naar concerten gaan. Muziek is iets dat mensen liefde, verbroedering en een vlucht uit de realiteit biedt. Juist nu is dat zo belangrijk.

Ik bestudeer de reacties van fans onder het bericht. Ze taggen massaal hun vrienden. Vijftien mensen vinden het ‘leuk’. Eén van de comments is: ‘Dank je wel, Parijs’. Sommige fans zetten hun frustratie kracht bij door ‘kanker’ in kapitalen te spellen. Er is begrip (‘Veiligheid boven alles’) en iemand zegt: ‘Zelfs in Parijs gaan er evenementen door, waarom kan dat hier in Nederland dan niet?’

Die laatste vraag blijft hangen. Opeens heb ik de neiging om heel hard te schreeuwen: ‘The Internet, je geeft het verkeerde signaal af!’. De band zegt in hun verklaring: ‘Ons hart gaat uit naar mensen in Frankrijk, maar ook naar mensen in Beirut, Irak, Syrië en Nigeria. We bidden voor vrede en het einde van dit zinloze menselijke conflict’. Als je zo ‘hoopvol bent voor de wereld’ en ‘het mooie in alle mensen ziet’, geef dan niet toe aan de angst. Maak muziek, júíst nu, om te laten zien dat muziek en liefde sterker is dan al die ellende.

Heel Amerikaans

Amerika heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Europa. Heel ‘Oh, you’re from Amsterdam, I love that country!’ van ze. Aan de andere kant: had ik eind september 2001 een tour geboekt met mijn band langs de Amerikaanse oostkust, (een Destiny’s Child-coverband was dat waarschijnlijk geweest, want dat was mijn lievelings), dan had ik die concerten misschien ook liever een half jaar verplaatst.

Wat doe ik als een concert wel doorgaat, maar niemand wil mee? Stel: ik heb twee VIP-kaarten voor het verrassingscomeback-concert van Missy Elliot. Ik vraag een vriend en super Missy-fan of hij meegaat, maar hij zegt: ‘Ik durf niet mee, ik ben bang voor een aanslag.’ Als ik hem overhaal en er is wél een aanslag, dan is het mijn schuld dat wij omkomen. Ga ik vervolgens alleen en blijf ik dan angstvallig bij de nooduitgang staan? In tijden van angst wordt iedereen ineens een expert in kansberekening. Ik ook. Voor mij als concertbezoeker is de kans op een aanslag kleiner dan de loterij winnen, terwijl ondertussen de bliksem inslaat. Toch?

Veiligheid boven alles

Brussel is maar twee uur rijden. Parijs is ook drie uur met de trein. Het is vast ‘heel Nederlands’ van mij om te denken: ‘In Brussel ligt alles plat, maar hier gebeurt heus niets!’ IS gaat vast niet weer iets doen in een concertzaal. Dan is het verrassingseffect weg. Daarbij is de security op culturele plekken aangescherpt, ook in ons land. Zo mochten bezoekers van het documentairefestival IDFA na de aanslagen hun jassen niet onbeheerd in de bioscoopzalen laten liggen uit veiligheidsoverwegingen. Doordat er meer oplettendheid heerst, zijn deze plekken misschien nu zelfs wel veiliger dan voorheen.

Voor een band die avond na avond in heel Europa optreedt, is de kans op een aanslag iets groter dan voor mij, maar het is nog steeds een hele kleine kans. Daarnaast zal hun verantwoordelijkheidsgevoel vast ook een gigantische rol spelen. The Internet is waarschijnlijk niet alleen bang om zelf slachtoffer te worden, maar optreden met de angst dat een aanslag wordt gepleegd en dat mensen daar slachtoffer van worden door jouw aanwezigheid: dat klinkt als de hel. Het is verschrikkelijk voor Eagles of Death Metal, voor wie deze hel realiteit is geworden.

Vice interview: Eagles of Death Metal.

De vloek van angst

Ondanks dat ik het onzin vind om door angst te stoppen met culturele activiteiten, voel ik ook angstige gedachtes door mijn hoofd gaan. Een vriendin had voor € 15,- een kaartje voor The Prodigy gescoord, in de Ziggo Dome, met in het voorprogramma ironisch genoeg Public Enemy. Voor een prikkie, want de verkoper was te bang om te gaan. Toen ik haar lachende foto op Facebook tijdens het concert voorbij zag komen, dacht ik een nanoseconde, ‘als dat maar goed gaat’.  Ik keek naar haar profiel vanuit mijn huis in hartje Amsterdam, om vervolgens te denken: Als het dan een keer in Nederland gebeurt… dan gebeurt het vast in Amsterdam. En als het in Amsterdam gebeurt, dan gebeurt vast het op de Dam. Daar woon ik vlakbij. De kans dat ik getroffen word door terreur is dan toch groter…!

Make art not war

Het concert van The Internet is nu verplaatst naar maart 2016. Hopelijk is de angst tegen die tijd afgenomen. Ondertussen is het sowieso goed om je te realiseren dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. We leven nu eenmaal in een wereld waar dit soort wreedheden plaatsvinden, daar kun je niet zoveel aan doen. Waar je wél invloed op hebt, is kiezen tussen je terugtrekken in je angstcocon, of het leven vieren.

Het angstzaadje is geplant, maar ik weiger het te oogsten. Daarom dit pleidooi: blijf niet thuis zitten onder een deken, geleefd door angst. Roep artiesten op om live muziek te blijven maken, spoor muziekliefhebbers aan om concerten te blijven bezoeken. Blijf naar theaters, films en musea gaan. Dat zijn dé plekken om het leven te vieren, en dat is precies wat we nu moeten doen.

Ondertussen blijft CJP stug korting geven op cultuur.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.