Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
IDFA 2015: 10 tips waar je geen spijt van krijgt
03 NOV 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film Festival

IDFA 2015: 10 tips waar je geen spijt van krijgt

Met een duizelingwekkend programma van 319 documentaires is IDFA 2015 net zo grandioos als altijd. CJP schept orde in de chaos: na deze tien documentaires wil je absoluut je geld niet terug.

A Family Affair

IDFA 2015 tips A Family Affair Tom Fassaert korting CJP festival documentaire film
Marianne, de femme fatale van familie Fassaert.

Van de openingsfilm van IDFA 2015 mag je verwachten dat hij goed is en dat is deze dan ook. In A Family Affair bezoekt regisseur Tom Fassaert zijn oma Marianne (95) in Zuid-Afrika. In de jaren vijftig was zij een beroemd fotomodel. Maar ze stopte ook haar kinderen in een tehuis en bleef daarna zo ver mogelijk van haar familie vandaan. Vanzelfsprekend treedt er dan mythevorming op in de familie. Toms hele familiegeschiedenis stond al in het teken van Marianne, maar als ze tijdens het filmen een schokkende mededeling doet, staat pas echt alles op zijn kop.
Onderdeel van CJP Serveert @ IDFA 2015

Meru

Het liefst zouden we Meru in een IMAX-bioscoop zien, maar dat is waarschijnlijk niet verantwoord: op een klein computerscherm slaat je hart al drie keer over bij de trailer. Een trio van super-alpinisten wil één van de moeilijkst beklimbare bergen van de Himalaya beklimmen en filmt daarbij alles. Vooral ook de dingen die misgaan. Prachtig en doodeng tegelijk.

When The Earth Seems To Be Light

Officieel zijn de skaters, muzikanten en kunstenaars in deze documentaire wel vrij, maar in de realiteit is er voor hen heel weinig bewegingsruimte in het conservatieve Georgië. De enige plek waar totale vrijheid heerst, is wanneer ze met hun skateboard in de lucht hangen. Jezelf zijn is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

In Transit

Iedereen heeft een verhaal. Mensen die dagenlang in één trein zitten om op een bestemming te komen al helemaal. Die mensen hebben bovendien tijd om hun verhaal te vertellen, terwijl ze langzaam het steeds veranderende landschap tussen Chicago en Seattle aan zich voorbij zien trekken. Na In Transit lijkt een praatje maken met de mensen naast je in de trein ineens een stuk interessanter dan kattenplaatjes liken op Facebook.

Ukrainian Sheriffs

Soms kom je documentaires tegen waarvan je je bijna niet kunt voorstellen dat de personages echt zijn. Ukrainian Sherriffs is zo'n film. We volgen het dagelijkse leven van twee politiemannen in een klein Oekraiens dorpje, waar de grootste misdaad de diefstal van twee gestolen eenden (dieren, geen auto's) is. Denk: Man Bijt Hond, maar dan in de Oekraïne. Waar de komische situaties op een gegeven moment toch de keiharde realiteit van de wereldpolitiek tegenkomen.
Onderdeel van CJP Serveert @ IDFA 2015

Tig

IDFA 2015 is donkerder dan voorgaande jaren; je moet behoorlijk goed zoeken in het programma wil je een grappige, luchtige documentaire vinden. Zelfs deze documentaire over een stand-up comedian bestaat uit gelijke delen humor en tragiek. Tigs grote doorbraak kwam namelijk door één show, waarin ze (heel goede) grappen durfde te maken over het feit dat er zojuist kanker bij haar was gediagnosticeerd. Naast goeie grappen levert haar thumor heftige momenten en belangrijke levenslessen op. 'Een documentaire met een lach en een traan' was nog nooit zo van toepassing.

A Syrian Love Story

Amer en Raghda werden twintig jaar geleden verliefd op elkaar in een Syrische gevangenis. De eerste maanden van hun relatie bestaan hun dates uit gesprekken door een in het geniep gemaakt gat in de muur tussen hun cellen. Eenmaal op vrije voeten trouwen Amer en Raghda en ze krijgen zelfs kinderen samen. Maar dat weerhoudt Raghda er niet van om de barricades te blijven bestormen. Haar passie voor de revolutie trekt een zware wissel op het gezinsleven, de liefde en het heeft uiteindelijk zelfs gevolgen voor de regisseur die hen meer dan vijf jaar volgde. Ook Sean McAllister wordt opgepakt. Het resultaat is een beklemmende film die laat zien waar mensen in Syrië echt voor vluchten.

Driving With Selvi

India is niet het meest vrouwvriendelijke land ter wereld. Meisjes worden nog altijd uitgehuwelijkt en als ze verkracht worden, ziet men hen eerder als dader dan slachtoffer. Selvi moest op haar veertiende trouwen, maar vluchtte vanwege het misbruik door haar man na een tijdje om zichzelf onder een bus te gooien. Gelukkig besefte ze op tijd dat ze op die manier zichzelf niet kon bewijzen en stapte ze in de bus die haar fataal had moeten worden. Een paar jaar later is ze 'de eerste vrouwelijke taxi-chauffeur van India', wat op zo veel vlakken een bijzondere en moedige prestatie dat je niet anders kan dan aan het eind van de film een staande ovatie geven. 

Welcome To Leith

De beruchte racist Craig Cobb strijkt neer in Leith. De inwoners hebben in eerste instantie geen idee, maar Craig wil van het kleine dorp een toevluchtsoord voor nazi's maken. Dat lijkt zo zwart-op-wit een onmogelijke missie, maar zelfs het allerengste scenario kan gewoon waarheid worden binnen de grenzen van de wet en democratie. Zolang je maar genoeg stemmen krijgt...

Sonita

IDFA 2015 tips Sonita korting CJP festival documentaire
Sonita heeft in ieder geval goed afgekeken van Rihanna hoe shockeren werkt.

In een Iraans vluchtelingenkamp is Sonita al een wereldster, maar de kans dat ze ooit de nieuwe Rihanna zal worden is klein. Ze staat op het punt uitgehuwelijkt te worden door haar ouders. Op die manier is Sonita toch nog negenduizend dollar waard. Bovendien: zingen is in Iran bij wet verboden. Kan ze een manier vinden om haar droom te verwezenlijken?
Onderdeel van CJP Serveert @ IDFA 2015

IDFA 2015 duurt van 18 tot en met 29 november. De kaartverkoop start 9 november om 19:00 uur. Met CJP krijg je € 1,50 korting op losse documentaires en zie je voor slechts € 18,50 drie festivaltoppers, met bier en bitterballen toe, op CJP Serveert.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.