Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het magistrale muziekgenres ABC
20 NOV 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek Expo

Het magistrale muziekgenres ABC

Van palingsound tot nintendocore: dit is hoe die shit klinkt.

Stel. Je staat op een foodtruckfestival en je billen bewegen mee op een aanstekelijk deuntje. Nu kun je aan je hippe muziekvrienden vragen: ‘Goh, wat is dit eigenlijk voor genre?’ Fail. Zo val je gelijk door de mand met je muzikale non-kennis! Gelukkig is daar CJP to the rescue: leer dit rijtje uit je hoofd en identificeer in het vervolg een freakin’ alfabet aan genres.

Waar ze ook iets over genres weten? Bij 3FM. Wie is niet groot (en muzikaal ontwikkeld) geworden met dit radiostation? 3FM bestaat vijftig jaar en daarom kun je in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid naar de tentoonstelling 3FM presents: Your Serious Radio. CJP’ers krijgen korting en je nieuwe genrekennis-skills zijn in de glazen blokkendoos heel toepasbaar.  

Goed, we gaan beginnen. ABCDEFG….. doe maar lekker mee.

Acid house

Een smiley (de emoji uit de jaren tachtig) slaat met zijn gele grijzende bakkes op een synthesizer. Borrelend en pruttelend loeit een sirene. Een vrouw komt tot een fysiek hoogtepunt en een drag queen hijgt acid in een microfoon.

Beatbox

Mond en borstkas transformeren in klankkast. Een tong tikt tegen een verhemelte. Spuug- en slikgeluiden ontstaan door een microfoon, die diep in een strottenhoofd verdwijnt. Het geheel wordt afgewisseld met imitaties van het kleine zwarte kipkuiken Calimero en bariton gebrul.

Canon

Ken je het nog, dat lied over de monnik die zich versliep? Je kunt het waarschijnlijk nog steeds op een klokkenspel pingelen: Vader Jacob. Toen de hele klas dat in verschillende fases moest zingen, die oor-automutilatie, dat is canon.

Dancehall

Billen bewegen. Op Jamaicaanse wijze worden teksten over diezelfde billen onverstaanbaar over een keyboard-beat gezongen. Je waant je op de kermis, terwijl je ronde in de botsauto’s bijna op zijn eind loopt. Gelukkig heb je net een grote pluche dolfijn bij de schiettent gewonnen.

Easy listening

Lekker op je gemakje Sky Radio luisteren, terwijl je als babyboomer met je Toyota Yaris in de file staat.  

Folk

William Wallace, die kerel uit Braveheart, loopt door een herfstig woud. Er klinkt gitaargepingel vanuit de bosjes, wat wordt overspoeld door Engelstalige teksten over het volkse bestaan. Dan komen Mumford en zijn zonen tevoorschijn en vallen William aan met violen, banjo’s, accordeons en trekharmonica’s. William heeft alleen een blikken fluit ter verdediging.   

Grime

In een zwarte taxi rijd je door de grimmige straten van Oost-Londen. Dan trekt iemand met een onverstaanbaar Cockney-accent het portier open en net als je denkt dat je wordt overvallen, schreeuwt het schimmige figuur dat je bonkers bent. Het boze broertje van Amerikaanse gangsta-rap.

Happy hardcore

Je vliegt op een gekleurde eenhoorn naar de regenboog en de stewardess is tevens vocalist. Hét geluid als je ironisch wilt overkomen met je muzieksmaak of gewoon heel hard wilt rammen in de sportschool. Op de pianobeat schop je nonchalant je benen naar voren.

Indie

Je a-symmetrische lokken zitten nonchalant in een knot bovenop je hoofd. Slurpend aan een polenta-shake denk je na over hoe je van je artistieke hobby een vak kunt maken. Deze experimentele en verre van commerciële sound is daar de perfecte soundtrack voor.

J-pop

De Harajuku-versie van K3, zonder Gertje en zijn deurbel.  

Kuduro

Als een broodje kip piri-piri een geluid had, klonk het als deze Angolese uptempo percussie-samples met Portugese songteksten.

Lounge

Lekker een cocktail drinken bij strandclub Café del Mar. Je voeten schuren in het zand en je hoort de bulderende lach van een rondbuikige man. Dit is zen. Dit is chillaxation. Dit is je vakantie op Ibiza.

Medieval

IJzeren onderdelen van het harnas schuren langs elkaar. Het gespetter van geroosterd vlees aan een spit. Het piepen van de ophaalbrug die neerdaalt om een troubadour het kasteel binnen te laten. Het gehinnik van zijn paard. Dan sluit de rondreizende muzikant een karaoke-set aan en zingt een medley van Fleet Foxes.

Nintendocore

Neem als beat dat godsgruwelijke Tetris-muziekje. Laat Mario Bros zoveel mogelijk muntjes pakken en op paddenstoelen springen, terwijl Pac-man wegrent voor spookjes. Dat afgeblust met de mentaliteit van een metalcoreband: raggen dus.

Oi!

Kaalgeschoren en met voeten gehuld in kisten kijk je door het deurtje van de wasmachine. Besef: je bretels zitten nog aan je broek. Daarom hoor je zo’n rammelend geluid. Uit frustratie schreeuw je in een Engels accent dat punk veel te commercieel is geworden en botvier je allerlei extreem rechtse gedachtes op de wasmachine.

Palingsound

Jan, Nick en Simon, die samen een harinkje happen op de dijk in Volendam.  

Qawwali

Een halfuur durende voordracht van je poëziealbum, door mannen met een Zuid-Aziatische uitspraak. Mensen klappen in hun handen en het woord qaul wordt veelvuldig herhaald, op religieuze wijze.

Rockabilly

Elvis Presley danst rondjes in een te strakke broek, terwijl Johnny Cash op een piano hamert.

Shoegaze

Onbeweeglijk naar je Nikes staren, terwijl je mompelt wat je die nacht droomde. Je wordt warm gehouden door de deken van gitaarmuziek die nonchalant om je schouders hangt.

Tekno

Tekno is anders dan techno. Tekno met een 'k' is voor noppes ronddartelen in een donkere keet. De vernuftig in elkaar geknutselde aaneenschakeling van eentonige, elektronische ritmes bezorgt je multidimensionale eargasmes.

Urbanpop

De puberzoon van Chris Brown en Rihanna heet Ne-Yo. Tijdens zijn sweet sixteen wil hij naar de club om de hele nacht te dansen en de beste nacht van zijn leven te hebben, op een verbastering van Rhythm and Blues. 

Vikingmetal

Wickie de Viking wreef weer eens langs zijn neus en kreeg een goed idee: een folkmetalband beginnen met songteksten over heidendom en Noorse mythologieën.

Waila

Gehuld in iets met polkadots en met op je hoofd een sombrero rijd je door de woestijn. Je voelt je enerzijds opgejaagd, maar hebt ook vrolijke kriebels in je buik, die ontstaan als je weet dat ieder moment iemand uit een taart kan springen.  

Xoomii

Zit je net lekker van de rust te genieten op een berg in Siberië, begint die Mongool naast je te jodelen als een geit.

Yass

Als Mr. Polska zich niet had gefocust op hysterische rapnummers over katten in een boom, en zich specialiseerde in een combinatie tussen techno, punk rock en jazz.

Zouk

Bladeren van palmbomen ritselen, gekleurde vogels passeren en je hand blijft hangen in de haren van je danspartner omdat jullie zo close dansen. Dit is de Franse Antillen-variant van schuifelmuziek.

… XYZ het alfabet! Natuurlijk zijn er nog heel veel andere genres die ook met letters uit het alfabet beginnen, maar hey, we moesten keuzes maken. Zo. Ga nu de hort op en identificeer die tracks. Als CJP'er krijg je € 7,- korting op je toegangskaart bij Beeld en Geluid. Tot en met 26 juni staat het museum in het teken van muziek met 3FM presents: Your Serious Radio.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.